Diskuze
Jak poznat burčák z moravských hroznů? Poradíme vám
Děkujeme za pochopení.
J. Holá
Ale hlavně z hroznů a bez ředění
Je mi úplně jedno, jestli je burčák z moravských, či maďarských vín. Ale chci, aby byl z hroznů. Z jablek si ho můžu udělat sama a naředit v odou taky. A to je ten hlavní problém. A ne z jakých je hroznů.
P. Novotňák
Vyrábět burčák, se musím smát
vyrobit se dá skříň, ale burčák je produkt kvašení, kterému se sice může pomoci, ale jinak vzniká z hroznové šťávi samovolně, jako meziprodukt před vínem, jinými slovy, každé víno bylo nejdří burčák :-). Takže mluvit o výrobě je trochu zavádějicí, zvášť pokud mluvíte o výrobě vína a zvlášť o výrobě burčáku, jako by to spolu nesouviselo. :-D Jinak na chuti či kvalitě burčáku nepoznáte z jaké země byl hrozen, pokud byl dobře vyzrálý, tak je to jedno, pochutnáte si a maďarské hrozny dozrávají dříve, skutečné moravské burčáky teprve teď začínají.
J. Toman 245
Pan Marek má pravdu
Pan Krist si hájí svůj kožich neb prodává burčák, tedy částečně zkvašený mošt z dovezených hroznů, což je opravdu co do kvality dalece od pravého moravského burčáku...... Ten správný burčák se teprve na trhu objeví, pan Marek má zcela pravdu.
Š. Apolen
Naštěstí.
Burčák jde mimo mne. Jsem diabetik, tudíž nesmím sladké a metabolismus mám také dobrý. Zácpami netrpím.
K. Matýsková
??
Marně hledám tu radu, jak poznat burčák z moravských hroznů? )))
Re: ??
To je jednoduché: nalijete do většího pohárku asi do poloviny, nakloínte se jedním uchem a mělo by být slyšet slabounkou melodii Moravo, Moravo, .... :-))
L. Novák 475
Burčák jenom z moravských hroznů je nesmysl,
který si prosadila místní lobby. Pro ni je burčák výborný kšeft, na němž se dá hodně vydělat.
Burčák vyrobený z dovezených hroznů nemůže být horší, než moravský, resp. záleží na tom, z čeho je lisováno. A cukernatost na jihu Evropy je samozřejmě vyšší, než u nás. Naši to dohánějí řepným cukrem. A ještě si na to nechali vystavit "patent"...
K. Matýsková
Re: Burčák jenom z moravských hroznů je nesmysl,
Dovolím si nesouhlasit, že je pro moravské vinaře burčák výnosným kšeftem, naopak, vinař z hroznů raději vyrobí víno, které prodá dejme tomu 100-200,- i 300,-Kč, než litr burčáku, který prodá za pade.
nekvalitní hrozny z Maďarska?
Jako malo vinař se tomuto musím smát.
1. Hrozny jsou stejně kvalitní či nekvalitní v Maďarsku, Slovensku, Moravě i Česku. Záleží na odrůdě, sezóně, vyzrálosti a vhodnosti na burčák.
2. Díky poloze dozrávají jinde dřív, odrůda je velice podobná - nejčastěji Veltlín, nebo nějaký Muškát. Kvalitní burčák z maďarských hroznů nemáte šanci při degustaci poznat.
3. Protože burčák je jen zkvašená šťáva, nedochází k odbourání kyselin. Proto není vhodné pít burčáky z odrůd jako Ryzlink rýnský, rychle si překyselíte žaludek. Opět bych dal přednost maďarským hroznům.
4. Burčák je plný produktů kvašení, zrychlý Vám trávení bez ohledu na svou kvalitu, naopak, čím prudší dopad na Vaše střeva, tím kvalitnější burčák. Pokud se tak nestalo, šlo jen o kalnou slazenou vodu.
české nebo moravské hrozny?
Rozpor je už v označení čeký nebo moravský. Dle tohoto rozdělení by jede z těchto druhů musel být nutně zahraničním produktem. Mimochodem na moravském trhu jsem si koupil výborný moravský burčák i dobrý maďarský mošt a skvěle jsem si pochutnal - české mošty nebo burčáky zásadně nekupuji.
Re: české nebo moravské hrozny?
Já si radši udělám výlet pod Pálavu a mám jasno.
Proč nekoná policie, soudy, potravinářská inspekce?
O tomto nešvaru se ví hodně dlouho a jako u pančovaného alkoholu se mlčí, pokud se nic nestane.
Re: Proč nekoná policie, soudy, potravinářská inspekce?
Poslušně hlásím, už se stalo. Z nekvalitního maďarského burčáku jsem se po* ral. Proč policie nic nekoná?