Diskuze
Češi by měli vyměnit sádlo za olivový olej, říká slovinský šéfkuchař
Děkujeme za pochopení.
Bramboraky, ci rizky na olivaci, to nejde dohromady. A nahradit na chlebu sadlo se skvarky olivacem, to snan ne>
smažit na oleji je docela normální. řízek i bramborák - docela klidně. snad jen bramborový placky se při pečení se bez sádla neobejdou. ale jinak ať si slovinci nechají olivovej olej - my ho rádi použijeme při přípravě středomořských specialit - a nekafrají nám do našeho sádla. ;-p
P. Bárta 150
Sádlo jsem nikdy moc nepoužíval, takže jeho výměna za olivový olej mě nedělala před mnoha lety žádný problém.
P. Bárta 150
jen abyste si na tenhle výrok nevzpomněl jednou na proktologii...
vlastníci olivových hájů vyrazili na zteč, doufám, že většině je jasné, že vepřové sádlo je zdraví prospěšné, voňavé i levné a ověřené věky !!
no jo, dneska už skoro nikdo sádlo neškvaří. když si u řezníka kupuju sádlo na škvaření, koukaj na mě jako na exota.
Nechť pan slovinský šáfkuchař užívá olivový olej. Je mu bližší, je na něj zvyklý a naprosto odpovídá struktuře balkánské stravy. Je pro něj přirozený. Asi tak, jako je přirozené (samozřejmě v rozumné míře, pouze tam, kam patří) pro našince vepřové sádlo. nedovedu si představit smažení řízků na olivovém oleji. Ale stejně tak si nedovedu představit zeleninový salát pokapaný sádlem. Každé má své. Proto přestaňme se všeobecňováním a ultimativními výroky. Jsou možná mediálně zajímavé ale nikoliv fakticky.
Pamatuji se, jak moje maminka dělala hlávkový salát zalitý hustou domácí zakysanou smetanou se škvarkami. Bylo to báječné. Jinak jsem přesvědčen, že je možné jíst i vyloženě kalorická, tzv. nezdravá jídla. Jde však o to v jakém množství a jak často. Jinak nesnáším, míchají-li se různé kuchyně dohromady. Tam, kam patří sádlo má přijít sádlo, kam olivový olej tak olej. Jinak nezapomínejme, že existují i jiné druhy olejů, např. slunečnicový. Je výtečný a někde vhodnější než vysoce aromatický olivový olej. Také souhlasím s tím, že jídlo by se mělo připravovat zásadně z těch nejlepších surovin a bez improvizace. Tu si mohou dovolit jen ti největší mistři.
T. Czernin 251
Už se mi díky olivovému oleji podařilo snížit váhu. To věčné žvanění o něm mi totiž intenzivně pije krev...