Diskuze
Každý Čech vyhodí ročně 170 kg jídla. Jak s potravinami hospodařit beze zbytku?
Děkujeme za pochopení.
P. Ritter
Občas se dívám na pořady se Zdeňkem Pohlreichem a Gordonem Ramsay o restauračních zařízeních v Česku a ve světě.
Dost často tam vidím, jak neurvale se v těch restauracích a hospodách zachází s potravinami, zvláště s masem - všude je plno zkaženého a zapáchajícího jídla, kterébylo nakoupeno jako čerstvé, ale protože do takových pajzlů chodí jen otrlé povahy a těch moc není, tak se potraviny neprodaly a byly ponechány svému údělu dožít po různých chladničkách jako odpad. A protože takové zkažené potraviny nebyly vyhozeny včas, tak od nich načichly i nově nakoupené potraviny v jejich sousedství.
Podle mně neplýtvají potraviny ani tak obyčejní lidé, ale takové "restaurace" a hypermarkety, které jsou obzvláště velkými producenty odpadu z neprodaných potravin, zvláště zeleniny a ovoce.
P. Ritter
Běžte se podívat kolem a do kontejnerů v jakémkoliv romském sídlišti, Spolehlivě vás na to místo dovede zápach, mouchy a potkani.
No jo, novináři, že by je napadlo si to množství "vyhozeného" jídla vůbec představit je scifi....
P. Ritter
Vy si snad dovedete představit, že se vyhodí méně než 0.5 kg potravin denně,
Koneckonců se v tom vyhazování potravin účinně angažují zvláště hypermarkety, které vyhazují potraviny s prošlou dobou použitelnosti, které se nepodařilo prodat ani se slevou. Dříve se to sice řešilo přelepením doby platnosti, ale pokuty od ČOI prodejce od takového jednání odradily. Běžte se podívat, kolik se vyhodí třeba ovoce a zeleniny, které jsou už v takovém stavu, že je nikdo nechce ani zadarmo. Pro vaši informaci - i zelenina a ovoce patří mezi potraviny.
To by mě zajímalo, jak přišli na to, že v koši končí jídlo čerstvé - nezkažené. Že se hodně jídla vyhazuje, souhlasím, ale kdo podle nich vyhazuje nezkažené jídlo? :-D
L. Novák 475
To je zase keců jako za bolševika. V učebnicích nám komunisti ukazovali fotografie, jak "zlí kapitalisté", aby udrželi ceny, část úrody zničí vyvezením na skládky odpadů... Přitom v komunistických obchodech byl všeho trvalý nedostatek, kromě Leninových spisů a podobných skvostů. :-P
Je zcela přirozené, že při tvrdých normách na kvalitu čestvých potravin jejich podstatná část v obchodech zestárne a musí se zlikvidovat. No a co? Jakékoliv jiné rozhodnutí vede ke zvýšeným nákladům nebo k porušení hygienických předpisů. O "nevhodně zakroucených okurkách" či banánech podle norem EU padlých na hlavu ani nemluvě...
S. Komorousová
To je jestli se nepletu cca půl kg na osobu a den. Čili 2 dospělí + 2 děti by podle nich vyhodili za den 2 kg. Jedná se patrně i o jídlo tzv. odepsané v obchodech, jídelnách atd., které si často zaměstnanci bero domů a odepíšou (tuším jsou na to normy) aby nemuseli platit DPH. Občas vyfotí nějaký kontejner s vyhozeným, aby to tak netlouklo do očí.
J. Škodák
Tedy kde na těch 170 kg přišli? Na kompost odhazují jen slupky od brambor,mrkve,cibule,česneku...,ale to už jsou jen drobnosti. Zbytky pečiva suším,chleba dávám domácímu zvířectvu a rohlíky na strouhanku! Asi je to tím,že nejsem Čech,ale Moravan.
Myslím že nadpis je zavádějící. Počítají do toho i vyhozené jídlo ve velkoobchodech, maloobchodech a restauracích.
S. Vor
mě do toho laskavě netahejte a ani nějakou pochybnou statistikou...tolik žrádla sotva sním za rok,natož abych něco vyhodil.To dělají zbohatlíci a lidé honorovaní,nikoliv lid obecně.:-((