Festival Národů Podyjí
do 24. 7., každý den od 10 hodin, Mikulov, www.mikulov.cz
Na mikulovském náměstí můžete ochutnat speciality národních kuchyní - arménské, bulharské, goralské, chorvatské, italské, horňácké, kavkazské, kelečské, malokarpatské, mongolské, moravské, rómské, ruské, srbské, valašské, vídeňské, záhorácké a židovské kuchyně. Chybět nebudou ani české speciality.
Od 14 hodin můžete jídlo zapít zajímavými víny a celou dobu sledovat folklórní vystoupení. V neděli končí 11. ročník festivalu na Kostelním náměstí veřejnou snídaní.
Festival pivních speciálů
23. 7. od 11 hodin, Stadion Baseball Markéta, Praha, www.beerketa.wz.cz
Ochutnáte tu pivní speciály z minipivovarů z České republiky, z Bavorska a Skotska, pod vedením hráčů Kotlářky si můžete vyzkoušet baseball. Těšte se na nakuřované pivo, tradiční plzničku a nejméně 35 odlišných druhů piv a možná i Cider.
Harrachovské pivní slavnosti
23. 7., od 10 hodin, Sklárna a Minipivovar Harrachov, www.sklarnaharrachov.cz
Další oslava piva se bude v sobotu konat v Harrachově. Kromě pití piva se bude házet sudem a soutěžit v držení tupláku na čas. Připraveno je i bohaté pohoštění. Bude se péct prasátko a ochutnat můžete i bramboráčky se zelím. Během slavností se bude odhalovat nová skleněná fontána. Můžete si prohlédnout i sklárnu a zkusit si vyfouknout něco ze skla.
Tip: Svezte se vlakem! Z Tanvaldu do Harachova vyjede speciální ozubená motorová lokomotiva. Přímo ve vlaku lze zakoupit jízdenku, která bude sloužit rovněž jako vstupenka na slavnosti.
Čas odjezdu z Tanvaldu: 10:30 a 13:41
Příjezd do Harrachova: 12:01 a 15:55
Od vlakového nádraží v Harrachově bude zajištěna doprava výletním vláčkem
Co nepromeškat v příštím týdnu?
Sherry v divadle
26. 7. od 20:30, hrad Špilberk, Brno, www.shakespeare.cz
Ve hře Williama Shakespeara Jindřich IV. hraje sherry velmi důležitou roli. Dovozci sherry vín do Čech se proto rozhodli české publikum v této oblasti vzdělat, a tak můžete v přestávkách a po představení ochutnat zdarma různé druhy tohoto španělského vína.
Mexický kurz vaření
28. 7., 18 – 22 hodin, Cocina Rivero, Soukenická 23, Praha, www.cocinarivero.cz
Charismatický kuchař Emmanuel Rivero vás v kurzu Ole Ole Guacamole uvede do tajů mexické kuchyně, naučíte se nejen tento avokádový dip, ale i totopos, mexickou rýži a fazole, enchiladas a fajitas a samozřejmě dezert, za 1290 Kč.