20. října 2018 6:00

Vegetariáni, kteří jí maso. Kdo jsou flexitariáni a kde se vzali?

Je člověk anatomicky všežravcem či býložravcem? | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vegetariáni se jim smějí, že jsou stejní jako oni, jen tak trochu podvádějí. Jako o pokrytcích o nich mluví ti, kdo jedí maso běžně. Flexitariáni...

19. října 2018 5:54

Skvělé k masu, ale i k pancettě. Jak na kapustičky s kaštany?

Aby kombinace kaštanů a kapustiček nebyla příliš suchá, doplňuje ji ještě... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jedlé kaštany rozhodně nepatří jen do sladkého nebo do nádivek. Jsou skvělé i k masu nebo třeba v zemité podzimní trojkombinaci se šťavnatými...

18. října 2018 6:53

Pivovar v rozletu. Restaurace Ossegg vsadila na moderní českou kuchyni

Vladimír Schnappel (uprostřed), Lukáš Holý (vlevo) a Robert Šupita (vpravo) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pomalu tažené maso, domácí chleba a zelená z pravé máty: restaurace Ossegg se pustila cestou moderní české kuchyně – a plno má už po měsíci provozu.

Recept 18. října 2018 6:41

Křehká a šťavnatá zelenina. Jak na zapékané cukety?

Jako náplň do zapékaných cuket můžete použít nejen boloňskou omáčku, ale také... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Když sklidíte cukety, dokud jsou ještě malé, sníží se celkový objem úrody a také přibude receptů, do nichž se hodí. Křehké a šťavnaté mladé plody je...



17. října 2018 6:00 PRAHA Michal Bernáth

Má první zkušenost s českým vínem byla divná, říká světový znalec vín Hugh Johnson

Britský znalec vín se snaží více popularizovat tokajská vína. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ve světě vína je jen málo jmen rovných tomu jeho. Britský autor Hugh Johnson píše už přes padesát let o víně a je autorem mnoha bestsellerů, které...

Seriál 16. října 2018 6:00

VIDEORECEPT: Candát a máslová dýně na několik způsobů

Candát a dýňové pyré | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Máte rádi českou kuchyni, ale někdy se vám zdá těžká? Vyzkoušejte recepty šéfkuchaře Igora Chramce z restaurace V zátiší. A protože se s dýněmi...

15. října 2018 7:00 LONDÝN

Osm překvapivých faktů o nudlích. Nejdelší měla přes tři kilometry

Instantní polévka - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dají se vytahovat, protlačovat strojkem nebo rozvalovat naplocho. Ať už plavou v polévce, vařené či smažené se míchají s ostatními přísadami, anebo...

14. října 2018 6:02

Víno, ryby a rajčata, to je brodet. Jak na rybí guláš?

Brodet | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Brodet je vydatný rybí guláš podobný našemu klasickému. „Při jeho přípravě se používá stejné množství cibule jako masa. Typické je použití směsi...

13. října 2018 6:39

Zákusek, po kterém nemůžete za volant. Opilý Izidor podle Karolíny Kamberské

Opilý Izidor podle receptu Karolíny Kamberské | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Když mi kdysi sousedka Míša, výborná kuchařka, donesla talířek s cukrovím, naprosto jsem se zamilovala do miniaturního dortíčku, který jsem jedla...

Recept 12. října 2018 6:19

Jak ohromit na rodinné oslavě? Připravte dušenou jehněčí plec podle šéfkuchaře Davida

Dušená jehněčí plec s červeným vínem, kořenová zelenina s houbami, růžičková... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na talířích se na podzim objevuje jehněčí čím dál tím častěji. Jak ho ale připravit tak, abyste ohromili návštěvu či rodinu? Vyzkoušejte recept...

11. října 2018 5:40

Jak na nudlový salát. Kolik do něj patří chilli papriček?

Do asijské kuchyně se dobře hodí tenké červené thajské papričky, ale také útlé... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jak moc ostrý bude váš asijský salát s kuřecím masem, závisí na volbě chili papriček. Určitě nesahejte po Carolina Reaper nebo jiné z kategorie...

10. října 2018 5:54

GRUSZ: Jakou vybrat dýni? Musí vám sladce vonět

Dýně - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Halloween není v Čechách tak rozšířen jako v Americe, ale hlavní symbol tohoto svátku nemusí být pouze dekorací. Dýně je skvělá zelenina nejen pro...

10. října 2018 6:46

Mořské plody do salátu. Jak dlouho se vaří chobotnice a jak na kalamáry?

Chobotnice - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Saláty z plodů moře jsou lehkým a osvěžujícím pokrmem s vysokou výživovou hodnotou. Jejich příprava je velice jednoduchá.

9. října 2018 6:29

VIDEORECEPT: Česká klasika jinak. Jak na restované hřiby s libečkovým podmáslím?

Restované houby, pomalu pečený celer a libečkové podmáslí | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Máte rádi českou kuchyni, ale někdy se vám zdá těžká? Vyzkoušejte recepty šéfkuchaře Igora Chramce z restaurace V zátiší. A protože houby rostou,...

8. října 2018 6:34

Kančí maso, hrušky a kaštany. Jak na kančí hřbet s nádivkou poradí šéfkuchař

Kančí hřbet s kaštanovo-perníkovou nádivkou a hruškovým pyré | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zvěřina je v Česku čím dál tím oblíbenější. Kančí maso obsahuje více tuku než spárkatá zvěř, ve srovnání s běžným vepřovým masem je však pevnější,...

7. října 2018 6:47 PRAHA

Trendem ve světě výběrové kávy je odrůda Geisha, říká barista

Káva (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Hodně květinová, čajová, po divokých růžích ale i cukrové vatě nebo bonbonech, taková je výběrová káva odrůdy Geisha podle jednoho z nejlepších...

6. října 2018 5:36

Veganské a bezplepkové. Vyzkoušejte matcha lívance podle šéfkuchařky

Matcha lívance | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ani vegani nemusí přijít o lívance k nedělní snídani, tyhle jsou navíc s čajem matcha a jsou bezlepkové. Vyzkoušejte recept šéfkuchařky Růženy...

6. října 2018 6:51

Vůně sušeného ovoce. Jak na zimu uchovat vitamíny?

Sušené ovoce (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Sušené ovoce tvořilo tradičně součást jídelníčku, sloužilo také jako náhrada cukru. Sušení je jednoduchý a šetrný způsob konzervace ovoce, které...

5. října 2018 5:47

Zdraví ve skořápce. Co jste nevěděli o vlašském ořechu?

Vlašské ořechy | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ořešákové listí má léčebné účinky, vlašský ořech není ořech a ořechovka se dělá z nezralých ořechů. Co jste o vlašském ořechu ještě nevěděli?

Rozhovor 5. října 2018 6:29

Lidé si dávají sladkosti, které jim chutnaly v mládí, říká cukrář

Lukáš Skála | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Větrník, laskonka, kremrole nebo třeba zmrzlina se solí či eklér s kořeněným krémem. Lukáš Skála ve své cukrárně střeží tradiční recepty a zároveň...

4. října 2018 6:52

VIDEO: Burčák je dobrý jen několik hodin. Jak se vyrábí?

Vinařství Salabka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Burčák na trzích nemusí být vždy to pravé ořechové, právě proto, že k pití je určený jen několik málo hodin potom, co „dozraje“. Jak se vyrábí, co je...

Recept 4. října 2018 6:50

Skořice a máslová dýně. Vyzkoušejte podzimní dort podle cukrářky

Dýňový dort | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dýně se rozhodně nehodí pouze do slaných jídel, skvěle se hodí i do zákusků. Vyzkoušejte dýňový dort cukrářky Dominiky Tesařové z cukrárny Lagarto.

3. října 2018 6:07

Tagliatelle s králičím masem a italskou klobásou salsiccia podle šéfkuchaře

Tagliatelle s králičím masem a italskou klobásou salsiccia | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Šéfkuchař restaurace La Loca Radim Gerlich se rozhodl do podzimního menu zakomponovat tagliatelle s králičím masem a italskou klobásou salsiccia. V...

3. října 2018 6:18

PUNČOCHÁŘ: Ovoce kam se podíváš aneb Jak ho uchovat na zimní období

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Letošní úroda ovoce všeho druhu byla opravdu zdařilá. Jablka, hrušky, švestky, toho všeho máme plné koše a bedýnky, ale co s tím? Samozřejmě není...

2. října 2018 6:40

První podzimní mlhy za oknem a irské lívance. Jak na ně?

Placky se podle originální receptury rozkrajují na čtvrtky. Oblohu volte... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Podzimní lívance, jaké dělají na západě Irska, se dokonale hodí pro rána, kdy se nad krajinou převalují první zářijové mlhy a příroda vypadá jako z...

28. září 2018 5:05

Zpátky ke kořenům. ‚Zdravá strava nemusí být synonymem pro celoživotní muka‘

Vychutnáte si chutě takové, jaké skutečně jsou, “ slibuje výživová poradkyně... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Výživová poradkyně Janka Nová nechodí v bílém plášti, ale raději se toulá přírodou, objevuje zapomenuté ovocné odrůdy, chová včely a vaří. Její...

1. října 2018 11:44

Začíná týdenní festival pro milovníky kávy

Káva - ilustrační | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V Česku začíná osmý ročník festivalu Týden kávy. Do akce se zapojí téměř stovka kaváren a pražíren v 11 krajích. Na milovníky kávy čekají v těchto...

1. října 2018 6:00 Alena Pecháčková

Košťál brokolice chutná jako kedlubna, listy z květáku dáváme do salátů, říká šéfkuchařka

Růžena Rosie Smolenová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

K práci šéfkuchařky se dostala v podstatě ze dne na den, ale to, co vám naservíruje, rozhodně stojí za to. Je jí cizí plýtvaní a zákusky dělá i bez...

30. září 2018 13:00 PRAHA Kateřina Svobodová

Červené a zelené. Proč si můžeme koupit jen uniformní jablka a kam zmizely staré odrůdy?

Jablkobraní - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jablka jsou naše nejoblíbenější ovoce, většina lidí však dnes rozlišuje už jen dvě „odrůdy“: červenou a zelenou. Ti všímavější možná vědí, že kupují...

Recept 30. září 2018 6:51

Něco na zahřátí. Připravte si dýňovou polévku se semínky podle šéfkuchaře

Dýňová polévka se semínky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dýňových polévek není nikdy dost. Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Aleše Veselého z nově otevřeného Belcredi Bistra.

29. září 2018 11:15

Sake dobývá svět i Česko. Jak se ‚rýžové víno’ vyrábí?

Tradiční výroba sake | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Co je to vlastně sake? Překlad do češtiny je jasný - podle něj se jedná o rýžové víno. Výroba je však až na destilaci velmi podobná přípravě piva či...

Rozhovor 29. září 2018 6:00

Jednou provždy. Káva nemá být kyselá, říká jeden z nejlepších baristů

Jakub Hartl | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Špičkový český barista Jakub Hartl o tom, proč jinak chutnají kávy africké a asijské, proč je lepší překapávaná než turek a co způsobil skokový...

27. září 2018 15:02 PRAHA Miroslav Petr

České pivo teče proudem. Stovky hospod slaví patrona sládků a pivovarníků

Naražením soudku s pivem Litovel Premium začaly Dny českého piva 2018. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Začaly Dny českého piva a pivovarníci velebí svého patrona svatého Václava. Přes 30 velkých i nejmenších pivovarů navařilo do stovek hospod speciální...

27. září 2018 6:54

Dušené jehněčí a křepelčí vejce. Jak na tádžický plov?

Jak na tádžický plov | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tádžikistán je krajem, který chutná hlavně po skopovém a kozím mase. Místní ho s oblibou pojídají vařené nebo pečené na způsob šašliku,...

26. září 2018 6:31

Grilované chobotnice či kalamáry. Na festivaly středomořské kuchyně se můžete těšit i v zimě

Grilované kalamáry | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Moře do Čech nelze přinést, ale přímořskou vůni grilujících mořských plodů ano. Kdo jiný by tak měl učinit, než opravdový Chorvat Marko Šuto. Na...

26. září 2018 6:01

DAVID: Restaurace, které si vás proklepnou. Co všechno o vás personál ví?

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V dobách minulých byla lustrace klasika a každý, kdo chtěl vycestovat, si jí musel projít. Zjišťovalo se, zda je člen KSČ, jak plní v práci, platí-li...

další články