Pondělí 17. února 2020svátek má Miloslava 11 °C občasný déšť Předplatné LN
Recept

Zabijačka v malém. Jak na jitrnici podle Jana Punčocháře

Za světlou barvou jitrnic stojí namočené bílé pečivo, naopak jelítka bývají... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nejkratší měsíc v roce patří taky mezi ty nejstudenější, takže je to krom jiného čas zaslíbený zabijačkám. Některé zabijačkové dobroty teď v únoru...

Jednoduché marshmallows podle Josefa Maršálka

Jednoduché marshmallows podle Josefa Maršálka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

O marshmallows si všichni myslíme, že se jedná o typicky americkou sladkost. Nemusí tomu tak být, protože téměř v každé zemi na světě najdeme nějakou...

Recept

Mexický masový koláč. Vynechejte mouku, fungujete to skvěle

Mexický masový koláč | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Když se řekne koláč, každému (včetně mě) vyskočí v hlavě automaticky představa nějakého moučného korpusu pokrytého sladkou náplní. Dejme tomu jsme...

PRAHA

Avokádová smršť. Exotické ovoce v Česku dobylo nejen hipsterské kavárny a Instagram

Avokádo | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jak se avokádu podařilo proměnit v superpotravinu, která nechybí na menu v žádné hipsterské kavárně a dominuje milionům snímků na sociálních sítích?...

Recept

Krevety s mango, chili aioli, kešu a křupavou tempurou. Jak na ně?

Krevety s mango, chili aioli, kešu, křupavou tempurou a sojovým dresinkem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Lahodné maso tygřích krevet připravených v rozmanitých chuťových variacích bude hlavní ozdobou zimního menu v Hergetově Cihelně. Pokud se vám nechce...

Rozhovor Alena Pecháčková

Rada pro mladé kuchaře? Nebuďte pitomci, ego nechte doma a jednejte s lidmi férově, říká šéfkuchař

Šéfkuchař Scott Van Wagenen | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Šéfkuchař Scott Van Wagenen je rodák z USA a v gastronomii v Berouně začínal podnikat s obyčejným stánkem rychlého občerstvení. To on stojí za dvěma...

Recept

Citrónový krém s olivovým olejem a rozmarýnem podle Josefa Maršálka

Citrónový krém s olivovým olejem a rozmarýnem podle Josefa Maršálka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Citronový krém je jedním ze základů anglického pečení. Najdete ho v každém supermarketu pod označením Lemon Curd. Používá se na kdeco. K namazání na...

ŽÍDEK: Jíst pestře lze i v zimě. Nevadí, že není čerstvé ovoce

Jaroslav Žídek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Trendem současnosti je žít a stravovat se zdravě. V létě je samozřejmě výběr čerstvé zeleniny a ovoce mnohem větší, ale co jíst v zimě? Použiji...

Praha

V průhonické Palomě hvězdu nezískal. Šéfkuchař Decherchi začal pracovat pro Bellevue

Nicolas Decherchi. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Během necelých tří let získal Nicolas Decherchi dvě michelinské hvězdy a získat hvězdu chtěl i v pražské restauraci Paloma, což se mu nepovedlo. Nově...

Řím

Mezi sladkostmi působí zdravé jídlo lákavěji, zjistili vědci při výzkumu

Každá úprava jídelníčku by neměla být utrpením, ale dlouhodobě přijatelnou... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vynikající způsob, jak docílit toho, aby konzument snědl zdravou potravinu, je schovat ji například mezi sladkostmi. Jeden výzkum ukázal, že záleží...

Ve vybrané společnosti. Jak na šípkovou omáčku podle Jana Punčocháře?

Šípková omáčka může budit respekt, ve skutečnosti však není o nic složitější... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jsou recepty, jimž záměna zvěřiny za vepřové nebo hovězí maso nijak neublíží. A pak takové, které na ní zkrátka stojí. Jako kančí se šípkovou omáčkou.

Recept

Krevety, shiitake houby, koriandr a červené kari. Zkuste recept šéfkuchaře

Tygří krevety s risottem z červeného curry, shiitake houbami a koriandrem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Lahodné maso tygřích krevet připravených v rozmanitých chuťových variacích bude hlavní ozdobou zimního menu v Hergetově Cihelně. Pokud se vám nechce...

Mrkvové řezy se skořicovým krémem. Zimní mlsání bez výčitek

Mrkvové řezy se skořicovým krémem. Zimní mlsání bez výčitek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kdo by neznal (a nemiloval) mrkvový dort. Kombinace nasládlé mrkve a ořechů je totiž naprosto úžasná a spolu se skořicí dokáže navodit tu nejhezčí...

Rozhovor Alena Pecháčková

Bílý cukr nepoužíváme ani do dezertů, ani do ostatních jídel, říká šéfkuchař

Ondřej Panoš | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vyučil se kuchařem, ale pak se rozhodl studovat hotelový managment. Když však přišla nabídka z AA rosette restaurace v UK, neváhal a kravatu pověsil...

Kozy dělají neplechu. Neuvěřitelný příběh Pražáků a jejich ručně dělaného sýra

Manželé Jana a Jakub Laušmanovi jsou rodilí Pražáci, dnes na statku v Českém... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kozí farmu Držovice založili před devatenácti lety manželé Laušmanovi v podstatě z mladistvé nerozvážnosti. Dnes za své výrobky pravidelně sbírají...

Recept

Máslové lanýže s mořskou solí podle cukráře Josefa Maršálka

Máslové lanýže s mořskou solí podle cukráře Josefa Maršálka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Čokoládové bonbony jsou neuvěřitelně dobré, a proto nebezpečně návykové. Většinou stačí kousek či dva pro dokonalý chuťový zážitek a také pro...

SMOLENOVÁ: Sušení, mražení a fermentace. Jak naložit s čerstvými ingrediencemi?

Růžena Smolenová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Základním předpokladem dobrého jídla jsou, jak jistě všichni tuší, kvalitní ingredience. Pokud bychom dělali anketu, co patří mezi vlastnosti takové...

Kvůli mandlovému mléku umírají včely. Co tedy pít, když se chceme vyvarovat mléčných výrobků?

Mandlové mléko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kvůli jedné sklenici živočišného mléka je vyprodukováno skoro třikrát více skleníkových plynů než u jakéhokoli jiného rostlinného mléka. Veganské...

Chvála pomalosti. Delikátní francouzská pomazánka rilettes podle Jana Punčocháře

Dlouze pečené kančí maso promíchané se sádlem si říká o čerstvý chléb nebo... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tuk, sůl a čas. Tři ingredience, které i ten nejobyčejnější kus masa promění v křehkou a šťavnatou dobrotu. Třeba delikátní francouzskou pomazánku...

Recept

Krevety s mangem a chilli, křupavou tempurou a sojovým dresinkem

Krevety s mangem a chlii, křupavou tempurou a sojovým dresinkem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Lahodné maso tygřích krevet připravených v rozmanitých chuťových variacích bude hlavní ozdobou zimního menu v Hergetově Cihelně. Pokud se vám nechce...

Polévka se zelím a dýní. Hustá tak, že v ní stojí lžíce

Polévka se zelím a dýní | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jakmile se venku ochladí, hned dostanu chuť na talíř horké husté polévky. Klidně i jako hlavní chod. Takové té, které se u nás doma říká "pro těhotné...

Rozhovor Alena Pecháčková

Na horách dávno nevaří jen hlad. Češi chtějí jíst lépe a česká klasika jim chutná, říká šéfkuchař ze Špindlu

Michal Húska | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Učil se v zahraničí na stážích v michelinských restauracích, v pražské metropoli pracoval v těch nejlepších podnicích a nyní zkouší štěstí na horách,...

NEVYJEL: Menu dlouhé jako Starý zákon, nebo krátké jako SMS zpráva?

Lukáš Nevyjel | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Upřednostňujete menu na několika stránkách, nebo spíše řádcích? Vcelku banální otázka, podle mého ale snadno odhalí, jaký přístup k životu...

Zimní gastrotipy: tradiční zabijačka, michelinské menu i souboj omáček

Zabijačkové hody | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Menu od michelinského šéfkuchaře, krevetové menu, omáčkový souboj či tradiční česká zabijačka. I v zimě se můžete těšit na spoustu dobrého jídla a...

Exkluzivně ČESKÉ BUDĚJOVICE Miroslav Petr

Budvar mění strategii. ‚Sladká‘ klasika netáhne, pivovar vsadí na hořkost

Plechovkové pivo. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pivo z Budějovického Budvaru nemusí být jen sladký Budweiser. Čtvrtý největší producent tohoto nápoje u nás potřebuje posílit chřadnoucí odbyt na...

PRAHA Miroslav Petr

TOP pivovary v Česku. Kde vaří dobré pivo a kam se vypravit?

Z degustace piv soutěže Golden Bohemia a České a moravské pivní koruny 2020. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Desítky degustátorů ze zahraničí i tuzemska hodnotily na 413 piv od 132 českých malých i velkých pivovarů. Ze čtvrtého ročníku soutěže Golden Bohemia...

PRAHA

Daňové zmatky. Rozdílné sazby DPH zkomplikují účetnictví restauratérů, hospody omezí pivo s sebou

Pivo - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Počínaje květnem stát uleví provozovatelům hospod, barů a restaurací na dani z točeného piva. Sleva ale nebude zadarmo – prodejci ji zaplatí vyšší...

PRAHA

Jiné DPH u piva v restauraci, stánku, čepovaného či lahvového. Změna zákona nutí rozlišovat při účtování daně

Restaurace Bohemian Spirit v budově českého centra v New Yorku. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Provozovatelé restaurací se budou muset od května vyrovnat se dvěma změnami daně z přidané hodnoty (DPH), které je nutí při účtování daně rozlišovat...

Berlín

Německé pivovary prodaly nejméně piva od znovusjednocení země

Výrobní linka na lahvové pivo. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Německé pivovary v loňském roce prodaly nejméně piva od znovusjednocení Německa v roce 1990, uvedl ve čtvrtek místní statistický úřad. Nové minimum...

PRAHA

KABRNA: Na trůn Krále Prahy usedl Cobolis

Diplom pro Cobolis z rukou členů První pivní extraligy. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Během roku se utkají na nejrůznějších soutěžích po Česku stovky pivních značek a desítky stylů. A v lednu už to všechno začíná. Třeba letos v pořadí...

Doporučujeme

Pravidla hummusu. Zkuste recept Jana Punčocháře na cizrnový dip

Dvojitá dávka cizrny. Kromě základu je možné použít ji taky na ozdobu, opečená... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

O hummusu se obvykle mluví jako o pomazánce, ale nakládá se s ní trochu jinak – nemaže se, spíš nabírá, podobně jako dip. Kromě předkrmu či lehké...

Recept

Filet pražmy se salátem z pečených paprik, rajčat a fazolí Borlotti

Filet pražmy se salátem z pečených paprik, rajčat a fazolí Borlotti | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Doráda neboli pražma královská je ryba-dravec s bílým masem a zřetelnými, pevnými kostmi. její příprava je velice jednoduchá, neboť je sama o sobě...

Recept

Kešu koláčky se smetanovou náplní. Jak na ně?

Kešu koláčky se smetanovou náplní | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Recept na tyhle kešu koláčky s voňavou smetanovou náplní vznikl už poměrně dávno. Než jsem ale stihla zpracovat video postup, přišly Vánoce. A ony se...

Druhá šance pro pohanku. Dejte ji do jogurtu nebo do sekané

Pohanková kaše | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Buď ji milujete, nebo nesnášíte. Pokud se nad pohankou ofrňujete, je dost možné, že jste ji okusili v nepříliš povedeném provedení. Co ovlivňuje její...

ŘÍM

Superpotraviny našich babiček? Rozinky a černá kapusta

Černá kapusta | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Rozinky jsou zdrojem vitaminů a minerálů, jako je draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Jsou vynikající sytící potravinou, pokud to s nimi ovšem...

Rozhovor

Rýžový koláč, závitky i nakládaná zelenina. Co se jí v Asii při oslavách nového lunárního roku?

Kevin Nguyen Viet | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Už v sobotu bude celá Asie slavit nový lunární rok, kdy se období prasete přehoupne do období krysy. Oslavy nového čínského roku už dávno nejsou...

další články