18. listopadu 2019 5:41

Chuť podzimního výlovu. Jak na candáta, poradí Jan Punčochář

Mezi sladkovodními rybami má výsadní postavení candát, štika a okoun. Jejich... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

O tom, jestli bude výsledné jídlo skvost, nebo průšvih, rozhoduje kvalita výchozích surovin a taky pár důležitých kroků mezi jejich nákupem a...

17. listopadu 2019 6:59

Keramika, těstoviny, ale i prostírání. Ambiete otvírá svůj první obchod

Keramika šéfkuchaře Esky Martina Štangla | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Společnost Ambiente, kterou vlastní Tomáš Karpíšek, otevřela v listopadu svůj první obchod. Na náměstí Republiky, v přízemí restaurace Pizza Nuova,...

Recept 17. listopadu 2019 5:28

Kuřecí vývar se zeleninou s domácími nudlemi a masovými knedlíčky podle šéfkuchaře

Kuřecí vývar | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Čím jemněji zeleninu nakrájíte, tím více přidá vývaru svou barvu a chuť. Kuřecí skelety pečte v troubě, aby vývar získal svou barvu a chuť. Není...

16. listopadu 2019 5:10

Podzimní zelenina a dary lesa. Jak na smetanové zelí s houbami?

Podzimní zelenina a dary lesa. Jak na smetanové zelí s houbami? | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

S příchodem podzimu se většinou mění chutě na to, co by si člověk rád dal. Alespoň já to tak mám. V létě u mě vedou svěží jednoduchá jídla postavená...

Rozhovor 15. listopadu 2019 5:44 Alena Pecháčková

Češi si vnitřnosti často nedávají, přitom je to skvělá část zvířete, říkají šéfkuchaři

Saša Pavlovič a Svatopluk Hemmer | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Po Janu Punčochářovi přebrali vedení restaurace Grand Cru dva talentovaní šéfkuchaři - Svatopluk Hemmer a Saša Pavlovič. Dělají spolu už nějaký čas a...

Recept 14. listopadu 2019 5:17

Zužitkujte všechny zbytky. Připravte si doma ocet z jablečných slupek

Jablečný ocet | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Elegantní cesta, jak zužitkovat zbytky jablek, například po pečení koláče, které se jinak vyhazují. Takto snadno získáte kvalitní jablečný ocet,...

13. listopadu 2019 5:19

SOUTĚŽ: Vyhrajte kuchařku Jíme zdravě po celý rok

Jíme zdravě po celý rok | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

S kuchařkou Jíme zdravě po celý rok se snadno zorientujete, které ovoce a zelenina jsou ideální ke zpracování, obsahuje totiž sezónní kalendář. Jarní...

Recept 13. listopadu 2019 6:42

Jak připravit chutnou koprovku, poradí šéfkuchař

Koprová omáčka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tradiční české jídlo, které rozděluje národ na dvě poloviny. Koprovku si buď zamilujete, nebo jí na chuť nikdy nepřijdete. Šéfkuchař Daniel Holan z...

13. listopadu 2019 5:00

ČERNÝ: Kuchařům stačí, když se vyfotí na výdeji, jak pinzetou servírují jídlo a poté sledují lajky

Jakub Černý | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Už nějakou dobu kolem sebe pozoruji, že mladá generace kuchařů žije v jiné realitě, než je skutečnost. A jsou překvapeni a možná i v šoku, že vaření...

12. listopadu 2019 5:59

Královská surovina s nezaměnitelnou chutí. Kde si dát v Praze lanýže?

Lanýže (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jejich chuť a aroma se nepodobá ničemu jinému. Lanýže jsou královským pokrmem, používají se jako koření. Tato houba dodá jídlu naprosto unikátní a...

Recept 12. listopadu 2019 4:10

VIDEO: Řízečky po asijsku v panko strouhance. Jak na ně?

Řízečky po asijsku | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vepřová panenka na asijský způsob? Vyzkoušejte řízečky po asijsku obalené v japonské panko strouhance. Jak na ně vám poradí šéfkuchař Štěpán Návrat.

Doporučujeme 11. listopadu 2019 5:00

Sváteční pečená husa. Jak na ni poradí Jan Punčochář

Tradice velí upéct husu, další lahůdky ale můžete připravit i z jejích méně... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na svatého Martina pláče husí rodina. Anebo: Na svatého Martina nejlepší je husina; pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí. Lidové...

Doporučujeme 10. listopadu 2019 5:00 PRAHA

Dýňopis. Která je která a jak se v nich vůbec vyznat?

Dýňový hummus | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dýňová mánie jako každoročně pomalu vrcholí. A nemusíte být zrovna příznivci dýňového latté, abyste pochopili, v čem jsou tyto podzimní tykve skvělé....

Doporučujeme 9. listopadu 2019 5:00 PRAHA

Husí hostina. Jak se se sváteční pečínkou vypořádávají šéfkuchaři? A která část husy je nejoblíbenější?

Svatomartinská husa (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Svatý Martin sice na bílém koni přijíždí v posledních letech stále řidčeji, ale tradice svátečních husích hodů je rok od roku populárnější. Jak se s...

9. listopadu 2019 5:03

Zdravá, chutná a výživná. Dejte si polévku z červené řepy a fenyklu

Polévka z červené řepy a fenyklu | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Červená řepa je už celkem oblíbenou surovinou, fenykl na objevení teprve čeká. Spoustu lidí odrazuje jeho výrazná pendreková chuť. Jenže ta se po...

Rozhovor 8. listopadu 2019 5:49 Alena Pecháčková

Žena, která žije s kuchařem, to má těžké. Doma jsme málo a nevaříme tam, lituje šéfkuchař

Jan Ležal | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vařil v michelinských restauracích v Itálii i Německu. Ačkoli je velmi mladý, je zkušený a nechybí mu odvaha zkoušet a vymýšlet nové postupy a jídla....

Recept 8. listopadu 2019 6:51

Svatomartinská husa podle šéfkuchařů. Přinášíme tři recepty

Svatomartinská husa (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Svatomartinské hody jsou v plném proudu, neodmyslitelně k nim patří pečená husa, kaldoun a svatomartinské víno. Česká tradice, která zapadá do...

6. listopadu 2019 5:51

KUNC: Pomalejší dozrávání. Pražané by měli být na své vinice pyšní

Šéfkuchař Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Další rok je za námi. Na přelomu září a října dorazilo vinobraní i do Prahy. Díky své poloze dozrává víno na pražských vinicích poněkud později než u...

Recept 2. listopadu 2019 5:06

Popusťte uzdu fantazii a připravte si smaženou zeleninovou ‚rýži’ s vejci a slaninou

Smažená zeleninová „rýže“ s vejci a slaninou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tohle jednoduché zeleninové jídlo je takový malý kuchařský poklad. Dá se velice snadno obměňovat, můžete ho připravit jako rychlý oběd či večeři,...

Doporučujeme 30. října 2019 5:00

DAVID: Školy vaření. Jak nenaletět, kterou si vybrat a na co si dát pozor

Radek David | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V České republice máme velké množství kuchařských škol, které nabízí stále oblíbenější kurzy vaření pro veřejnost. Některé jsou extrémní a pořádají...

7. listopadu 2019 15:48

Jak připravit husu? Sůl, kmín a trpělivost, doporučuje Paulus

Svatomartinská husa se zelím - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pomalé pečení v tuku je jedna z nejjednodušších a nejvděčnějších úprav. Stačí obyčejná trouba a dostatek času a ve šťavnatou pečínku se promění i ty...

Doporučujeme 28. října 2019 6:17

Houby jako z pohádky. Jak na polévku z kotrče, poradí Jan Punčochář

Polévka z kotrče | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Letošní houbové žně nekončí. O důvod víc zaměřit svou pozornost nejen na tradičně oblíbené hřiby, lišky nebo křemenáče. Bedly a hlavně méně známý...

Recept 27. října 2019 5:00

Ořechy nejen pro veverky. Připravte si doma vlastní nutelu

Domácí lískooříškový krém – bez zbytečných přísad a podle vlastní chuti | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zdroje darů přírody se brzy na zimu nekompromisně uzavřou, teď se ale máme pořád z čeho těšit, třeba z ořechů. A věděli jste, že si můžete vypěstovat...

Recept 26. října 2019 5:57

Batátová polévka s chilli ořechy. Jak na ni?

Batátová polévka s chilli ořechy. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Většinou vařím bez receptů, tak nějak intuitivně. Proto, pokud si postup nepoznamenám, už většinou nikdy neuvařím stejné jídlo stejným způsobem. A to...

Doporučujeme 26. října 2019 5:35

Čas dýní. Co se semínky a na co použít dýňový olej?

Křivé dýně (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Baculaté, podlouhlé, se spoustou záhybů. Žluté, oranžové, zelené. Dýně už dávno nemusí skončit jen jako vydlabané příšery. Ze které uděláte nejlepší...

Rozhovor 25. října 2019 5:42

Chceme vyrábět nejlepší chilli omáčky na světě, ale udržitelně, říká zakladatel Palíto

Omáčka z chilli papriček Sriracha | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nejdříve chilli papričky pěstovali pronajatých sklenících v jednom zahradnictví nedaleko Mělníka. První paprička, kterou Daniel Všetečka vypěstoval...

Recept 24. října 2019 5:39

Jednoduchá večeře? Zkuste těstoviny s dýňovou omáčkou

Těstoviny s dýňovou omáčkou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dýně obsahují neuvěřitelné množství látek, které lidskému organismu prospívají. Obsahují například provitamin A, vitaminy skupiny B, vápník, draslík,...

Recept 23. října 2019 5:35

Mušle sv. Jakuba s koprovým beurre blanc s kapary

Mušle sv. Jakuba s koprovým beurre blanc s kapary | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Restaurace Kampa Park slaví 25 let od svého otevření. Šéfkuchař Marek Raditsch připravil při této příležitosti řadu nových receptů. Zároveň ale...

23. října 2019 5:05

PUNČOCHÁŘ: Rezervace bez legrace. Jak Češi vnímají finanční zálohy v restauracích?

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Restaurace praskají ve švech. Je doba, kdy lidé čím dál více upouští od každodenního vaření doma a chtějí si jídlo trochu užít. A my restauratéři...

Recept aktualizováno 9:44, 22. 10. 2019 5:44

VIDEO: Red Curry Duck. Jak na thajské kari s kachnou?

Red Curry Duck | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jak je možné, že asijské jídlo je tak jednoduché a přitom chuťově výrazné? Tajná přísada, která způsobuje explozi chutí, se jmenuje kari pasta. Jak...

21. října 2019 13:19 PRAHA

Pivovary Primátor a Svijany sklízely metály nejlepších speciálů

Oceněná piva soutěže o Speciál roku 2019 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Při desátém ročníku soutěže CEREVISIA SPECIALIS – Pivní speciál roku 2019 se utkalo 44 piv od 13 průmyslových pivovarů. Nejvíc ocenění posbíral...

20. října 2019 20:26 PRAHA, PLZEŇ

HLAVÁČEK: Profesorka Basařová byla oporou českého pivovarnictví

O budoucnost českého piva se nebojím. Charakter našich základních značek se nemění a výborné, typicky české druhy piva mají i moravské pivovary, říká profesorka Gabriela Basařová  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V pátek 18. října nás nečekaně opustila největší pivovarská osobnost posledních desetiletí profesorka Gabriela Basařová. Na první dámu všech českých...

20. října 2019 5:45 ŘÍM

Revoluce v chápání chuti. Jak se v historii změnil pohled na jídlo?

Kachna na grilu s marinádou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ať je jídlo tvým lékem a lék ať je tvým jídlem. Tento slavný výrok starověkého Hippokrata, otce medicíny, zní dnes jako samozřejmost. Avšak v průběhu...

19. října 2019 5:37

Dýňový salát s bylinkami. Jak si připravit rychlou večeři?

Dýňový salát s bylinkami | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ještě před pár lety mi dýně připadala jako naprosto nudná surovina, ze které se dá udělat maximálně tak krémová polévka. Dneska se jí nemůžu nabažit...

Doporučujeme 18. října 2019 6:54

Křehké sušenky od přítele. S koprem, fíky, ale i květinami

Působí prostě. Jako když jste si v dětství hráli na kuchyňku, plácali dorty z... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Působí prostě. Jako když jste si v dětství hráli na kuchyňku, plácali dorty z písku a zdobili je vším, co rostlo a kvetlo kolem. Sladké výrobky...

18. října 2019 5:00

Chystá se MasterChef pro pekaře. Česká televize přináší do Česka další úspěšný pořad o vaření

Buchty (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Buchty a buchtičky, lázeňské oplatky, koláče chodské, mřížkové, s drobenkou nebo ovocem, bábovky a tak dále. Češi pečení milují nejen o Vánocích. A...

další články