Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Jahodové nebe. Je libo nadýchanou smetanovou pěnu, smažené taštičky nebo domácí koláč?

Delikátní pěna může obohatit váš jahodový repertoár. Je lehká jako peříčko a chutná přímo božsky. foto: Shutterstock

Recept
Se šlehačkou, v krémových zákuscích, ovocných dortech, pohárech, bublaninách a roládách... Jahodová sezona je konečně tu. Pojďme si sladké červené plody vychutnat.
  5:00

Co mají společného zahradní jahody a rajčata? Kromě zářivě rudé barvy a původu (naprostá většina jejich odrůd byla do Evropy přivezena z Nového světa) je to taky vůně a chuť.

Totiž: jahody stejně jako rajčata mohou chutnat (a vonět) nemilosrdně mdle a mátožně – stejně jako nebesky sladce. Záleží na načasování. A to jahodám právě teď přeje.

Nejlepší jahodové recepty jsou bez pochyb ty, kde plody neprocházejí varem ani jinou tepelnou úpravou, takže ovoce zůstává živé a šťavnaté. Rubrika o vaření si ovšem říká i o jiné než „studené“ recepty, tím spíše když ty, které přinášíme, nabízejí srovnatelné chuťové potěšení.

Znovuobjevená polenta. V kuchyni zastane celou řadu rolí, připravte si ji naslano i nasladko

V koláči, crumblu, bublanině nebo knedlících najde využití především větší než malá úroda jahod a bez výjimky jim dodá punc dokonalosti. Delší skladování jahodám beztak nesvědčí, takže se přímo nabízí doplnit jimi oblíbené těsto, případně z přebytků připravit džem, kompot anebo zmrzlinu.

Pokud chceme jahody přece jen chvíli uchovat čerstvé, pak nejlíp v chladu, rozložené v tenké vrstvě, například na tácku, přikryté fólií (to aby nepochytily výrazné pachy lednice). Před konzumací je pak dobré nechat je při pokojové teplotě zas trochu nabrat dech – ledově studené (další podobnost s rajčaty!) za mnoho nestojí.

Hlavně zavařování samozřejmě není k čerstvému ovoci kdovíjak šetrné a vlivem vysokých teplot v něm ubývá část vitaminů. Na druhou stranu, ve srovnání s průmyslově vyráběnými sladkostmi je domácí kompot, rosol anebo džem dobrá volba. I když neobsahují mnoho vitaminů, vláknina, pektiny a některé další prospěšné látky v ovoci zůstávají i po konzervaci.

Naopak zcela bez tepelné úpravy se obejdou nepečené dezerty à la tiramisu a spol. Obecně platí, že s tvarohem, smetanou, jogurtem a dalšími mléčnými výrobky si jahody skvěle rozumí. Navíc jsou rychle hotové.

Co s ředkvičkami? Nejlepší jsou čerstvé jen tak, zkuste z nich ale třeba uvařit omáčku nebo je naložit do láku

Odvážnější můžou namísto jemných chuťových nuancí sáhnout po protikladech (které se nejen přitahují, ale hlavně vzájemně zvýrazňují). Na první pohled trochu bláznivá je kombinace jahod s pepřem, případně starším (tedy sladším) balsamikem. Podobně skvěle v jejich společnosti funguje také nakyslá limeta anebo rebarbora.

Pěna smetanová

Starší kuchařky ovšem jahodám přisuzují o dost umírněnější role. Drží se sladké kuchyně a vedle více či méně klasických jahodových dortů a koláčů v nich najdeme hlavně rady, jak toto ovoce v různé formě a konzistenci schovat pod víčko.

Ale třeba taky rozpis na jednoduchou smetanovou pěnu – jako v Malé pražské kuchařce Julie Svobodové z konce 19. století, která by směle mohla ovládnout i wimbledonské kurty: Dobrou smetanu nech státi as hodinu u ledu a pak ji kloktej, až se zpění; tuto pěnu sbírej a čiň tak, až všecka smetana jest zpěněna. Promíchej pěkné jahody cukrem tlučeným a dej do pěny smetanové a postav k ledu.

Jahodové taštičky

Na vále propracujeme 15 dkg mouky, 3 dkg másla a špetku soli. Přimícháme 2 žloutky a tolik smetany, aby vzniklo vláčné těsto. Lehce je vyválíme a rozdělíme na čtverce. Doprostřed každého dáme lžíci oslazených čerstvých jahod. Kraje čtverce potřeme bílkem, přeložíme přes jahody tak, aby vznikly trojúhelníky. Taštičky opečeme v horkém másle, nakonec posypeme vanilkovým cukrem.

Jahodový koláč

Z 18 dkg mouky, 4 dkg moučkového cukru a 14 dkg másla vypracujeme těsto, kterým vyložíme dortovou formu (kraje by měly být asi půl cm vysoké) a dáme péct dozlatova. Sníh ze 2 až 3 bílků smícháme se šálkem zralých lesních jahod a 2 lžícemi tlučeného cukru. Směs rozetřeme na těsto a ještě pět minut pečeme.

(A. A T. Versbachovy: Domácí cukrářství)