Úterý 2. června 2020svátek má Jarmil 8 °C dešťové přeháňky Předplatné LN

Pečené dýňové nudle s rajčaty a masovými kuličkami. Jak na ně?

Pečené dýňové nudle s rajčaty a masovými kuličkami | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pokud máte doma spiralizér, tenhle recept určitě vyzkoušejte. A jestli ne, tak si honem tohoto skvělého kuchyňského pomocníka pořiďte. Dokáže totiž z...

NÁVRAT: Žně skončily. Spadli jsme na dno a třetina restaurací vůbec neotevře

Štěpán Návrat | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Již dlouho jsem sledoval akciové trhy a říkal si, že něco musí přijít. Ceny byly naprosto přemrštěné a grafy vypadaly jako z učebnice. Jen jsem...

Recept

Kopřivy v kuchyni. Připravte z nich jarní polévku

Kopřivová polévka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Veganská polévka s detoxikačním účinkem, vhodná pro všechny metabolické typy. Pastinák a kopřiva se skvěle doplňují a tvoří zajímavou chuťovou...

Rozhovor Alena Pecháčková

Rezervy z léta se rozplynuly v zimě. Kuchyň jsme do insolvence poslat museli, říká restauratér Karpíšek

Tomáš Karpíšek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pražská restaurace Kuchyň z gastronomické sítě Ambiente známého restauratéra Tomáše Karpíška ukončila provoz. „Bohužel všichni zaměstnanci jsou na...

Jak na batátový přílohový salát? Pokud se při strouhání křenu nerozpláčete, vůbec ho tam nedávejte

Batátový přílohový salát s křenem a hořčicí. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tenhle salát je až směšně jednoduchý, přitom vás zaručeně nadchne svou výraznou chutí, která skvěle doplní jakékoliv upečené maso (nejvíc mu to ale...

Manifesto Market vyhlíží konec května. Zatím spouští nový systém rozvozu jídla

Manifesto na Smíchově | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Spustit rozvoz a prodej s sebou přes okénko byl přirozeně záchranný plán pro mnohé restaurace. Manifesto Market se ale tohoto lana chytlo novým...

Natrhejte si všelék plný vitaminu C. Z mladých kopřiv si můžete připravit i sirup

Kopřivy (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Od nepaměti jsou symbolem jara kopřivy. Plevel, který za normálních okolností přehlížíme, je plný vitaminů. Jen čaj z kopřivových výhonků zbaví vaše...

Co s vajíčky po Velikonocích? Přinášíme pět receptů

Co s vajíčky po Velikonocích? | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vajíčko má v českém velikonočním menu přímo symbolický význam a využívat se může v různých podobách. Barevné kraslice jsou vnímány jako symbol nového...

Doporučujeme

Jarní vepřo knedlo zelo. Na Boží hod si dejte jehněčí, radí Jan Punčochář

Omlazená klasika. Zelí ovoňte hrstí čerstvě nasekaného kopru a kynutý knedlík... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na velikonoční stůl tradičně nepatří jen mazanec, jidáše či kopřivová nádivka, ale taky pečínka z mladého masa – jehněčího, kůzlečího anebo třeba...

Vajíčko s překvapením. Čokoláda, karamel i nadýchaný krém podle Jana Punčocháře

Kontrast chutí, barev i konzistencí, a k tomu vtipný servis. Vejce v čokoládě... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Karamelové vejce v čokoládě podle Jana Punčocháře potěší malé i velké koledníky: na první pohled je skromné a nenápadné, pod hladkou čokoládovou...

Recept

Jak na velikonočního beránka? Poradí Roman Vaněk

Velikonoční beránek - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Snad každá rodina si střeží vlastní recept na dokonalého a nadýchaného beránka. Pokud se vám chce letos experimentovat, přinášíme recept od Romana...

Brněnský hotel pomáhá seniorům. Denně rozváží až 200 obědů

Brněnský hotel pomáhá seniorům. Denně rozváží až 200 obědů | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Hotel Courtyard by Marriott se zapojil do iniciativy „Pomáháme si 2020“, která v současné době koordinuje zdarma rozvážení obědů seniorům v Brně....

Beránek s jablky a nepečený mazanec. Velikonoční hodování bez lepku

Nekynutý mazanec | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Máte doma celiaka a řešíte, jakou připravit velikonoční hostinu, aby ani zbytek rodiny nebyl ochuzen o tradiční dobroty? Vybrali jsme pro vás...

Mazanec, polévka z medvědího česneku i hlavička. Co si na Velikonoce uvaří šéfkuchaři

Mazanec | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Obcházení vesnic a vyšlehávání žen, polévání vodou a koledování. Toho si letos o Velikonocích neužijeme. Ale můžeme napéct a uvařit pro své...

Velikonoční pečení. Návod na výrobu droždí, kvásku i nejlepší recepty na chleba

Suché kvasnice a droždí | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pakliže se na vás v obchodech nedostalo a droždí jste koupit nestihli, nezoufejte. Vyzpovídali jsme šéfkuchaře a máme pro vás cenné tipy na přípravu...

Recept

Chleba jako z Antonínova pekařství? Zvládnete ho i doma, říká pekař a přidává cenné rady

Poctivý kváskový chleba | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kvásek si může každý udělat doma sám, je to jednoduché a když se o něho budete dobře starat, vydrží vám řadu měsíců i let. Upéct vynikající chleba je...

Recept

Upečte si vlastní kváskový chleba. Poradíme vám, jak na to

Chleba (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Obliba domácího kváskového chleba u lidí stoupá. Mezi nadšenci vznikla před časem i takzvaná kvásková mapa - spojuje lidi, kteří jsou ochotni zdarma...

Doporučujeme

Domácí kvásek krok za krokem. Jak ho živit a omlazovat?

Kvásek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chtěli byste doma založit kvásek, ale nevíte jak na to? Předem se připravte, že je třeba se o něj neustále starat, živit ho a omlazovat. Jak na to...

Recept

Mazanec třikrát jinak. Jak ho dělá Roman Vaněk?

Mazanec | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Mazanec se tradičně peče na Bílou sobotu ráno, dříve bylo totiž zvykem nechat v neděli bochníky posvětit v kostele. Existuje nespočet receptů a...

Sezona domácích klobás. Jak si je připravit doma i v karanténě, radí Jan Punčochář

Klobásky se nejlépe dělají ve dvou: jeden drží střívko, druhý obsluhuje mlýnek... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Když už v režimu práce z domova či v nařízené karanténě nebudete vědět, jak se zabavit, zkuste experimenty v kuchyni. Připravte si třeba domácí...

Recept

Bezlepková velikonoční nádivka s cizrnou. Jak na ni?

Velikonoční nádivka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Velikonoce jsou skoro za dveřmi a doma na stole by neměla vedle mazance a beránka chybět ani velikonoční nádivka. Nechte se inspirovat receptem s...

Recept

Lepší než ‚mulťák‘ z lékárny. Připravte si doma zelný salát s červenou řepou

Zelný salát s červenou řepou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tomuhle se říká „vitamínová bomba“. Kam se hrabe nějaký „mulťák“ z lékárny. Věděli jste, že v zelí je stejné množství vitamínu C jako v citrónech?...

Doporučujeme

Nestihli jste koupit droždí? Jak si ho připravit doma a čím ho nahradit, poradí šéfkuchaři

Různé druhy kvasnic. Čerstvé lisované droždí, suché instantní droždí a aktivní... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Poptávka po droždí je nyní v obchodech enormní, i kvůli blížícím se Velikonocům je téměř k nesehnání. Server Lidovky.cz oslovil několik šéfkuchařů,...

Doporučujeme

Kysané zelí, červená řepa a jablka. Jaké potraviny mají nejvíce vitaminu C?

Kysané zelí - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jak nejlépe posílit imunitu? Pakliže se zaměříte na vitaminy, vždy bude vítězit vitamin C, shodují se nejen výživový poradci, ale i lékaři. Pokud...

Rozhovor PRAHA Alena Pecháčková

Jedeme naslepo. Hop, nebo trop, shodují se majitelé největších restauračních sítí v Česku

David Petřík je původní profesí kuchař. Prošel Radissonem i InterContinentalem. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Restaurace, kavárny i bary od pátku 13. března zůstávají na základě opatření vlády uzavřené. Kromě rozvozu a výdejových okének nemají jinou možnost...

Jídlo pro zdravotníky na Bulovce. Pražská restaurace denně vozí 30 obědů

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí...

SMOLENOVÁ: V gastronomii se často za minimální mzdu, snad tomu současná situace udělá přítrž

Růžena Smolenová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Je podvečer, všední den, a tak jako desítky tisíc lidí z gastronomie již druhým týdnem zažívám to, co nebývá zvykem – být v tuto denní dobu doma....

Doporučujeme

Omáčková velmoc. V každém ročním období jiná, radí Jan Punčochář

Zapomeňte na UHO. Tuhle hnědou omáčku s křehkým kusem hovězího budete chtít... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

I omáčka může být veskrze sezonním jídlem – v každé roční době je totiž možné ochutit ji něčím jiným: v plném létě čerstvými rajčaty, teď v předjaří...

New York

‚Jako na 3D tiskárně.‘ Syntetické ryby by mohly do budoucna zachránit trh s kaviárem

Kaviár | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

„Kaviár už není luxusní zboží,“ tvrdí David Shenson, který vlastní čtyři rybí farmy v kalifornském Sacramentu, kde chová jesetery kvůli jejich jikrám...

Ovocné i zeleninové smoothie k snídani či svačině. Jak na ně?

Smoothie | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jako rychlá snídaně, nebo její doplněk, ale v době karantén či home office práce, také třeba zdravější svačinkou. Dobré smoothie musí být vyvážené,...

Recept

Medvědí česnek na stůl. Vyzkoušejte polévku s drcenou brioškou podle šéfkuchaře

Krém z divokého česneku a drcená brioška | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Sezona medvědího česneku je tu. Lužní lesy se zazelenaly prvním zeleným lupením, které nám země po zimě posílá. Jenže co s ním? Zkuste třeba polévku...

Vaření v době karantény: online kuchařka je ke stažení zdarma, nabízí jednoduché recepty ze ‚spíže‘

Eintopf | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Prodali více než sto tisíc kuchařek, teď je nabízejí ke stažení zdarma. Navíc vydávají jednu speciální a rovněž volně dostupnou na internetu. Řeč je...

Škvarky a sádlo pečené v troubě. Připravte si doma pochoutku

Škvarky a sádlo pečené v troubě | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pamatuji si, že když jsem byla malá, sádlo bylo u nás doma běžně používanou surovinou. Pravidelně jsem dostávala k svačině chleba se sádlem a cibulí...

Rozhovor Praha Alena Pecháčková

Nejlepší šéfkuchaři se spojili a vaří hasičům i záchranářům. Chtěl jsem nějak pomoci, říká Punčochář

Vaříme nepostradatelným! | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vaří záchranářům, hasičům, ale i policistům. Nejlepší čeští šéfkuchaři se spojili a spolupracují spolu. Zdeněk Pohlreich a Jan Punčochář založili...

Bramborová harmonie. Zkuste salát připravit z teplých brambor, radí Jan Punčochář

Brambory a zeleninu na salát vaříme dobře osolené – díky tomu jej nebude třeba... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Bramborový salát, třeba coby příloha k dozlatova usmaženému řízku, je pro většinu z nás synonymem svátečního oběda. Aby byl ještě výjimečnější,...

Doporučujeme

Síla zeleného jara. Smrkové a borovicové výhonky do sirupů

Smrkové či borovicové výhonky jsou skvělé pro výrobu sirupů | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Přicházející jaro si nedovedeme představit bez zázračné obnovy přírody. Díky nedávným dešťům to letošní bude nejspíš krásně šťavnaté. Co můžeme...