Vánoční pečení |
Nejoblíbenějším klasickým druhům pečeného cukroví, jako jsou perníčky, linecké nebo medvědí pracny, šlapou stále výrazněji na paty nepečené kousky – vosí hnízda a nejrůznější kuličky, obvykle připravované s příměsí piškotů, kokosu, kakaa či rumu.
Jejich největší výhodou je, že jsou rychlé na přípravu a nenáročné na suroviny. Kromě toho většinou nepotřebují ani nijak dlouhý čas na to, aby se rozležely, takže patří mezi oblíbenou volbu všech, kdo „pečení“ cukroví nechávají na poslední chvíli.
Zařadit je až na samý konec svátečního pekařského maratonu je navíc docela praktické: dá se do nich upotřebit vše, co se i přes veškerou snahu tak trochu nepovedlo, případně zbylo – polámané či přebývající kousky, zbytky vanilkového cukru, čokolády či mletých oříšků…
Burizonové hrudky
Do pánve vsypeme cukr a na mírném ohni utavíme na karamel. Přidáme na střídačku máslo a kondenzované mléko, odstavíme a vmícháme burizony. Necháme částečně vychladnout, pak ze směsi tvarujeme kuličky. Necháme zatuhnout a vložíme do malých papírových košíčků. |
„Rafaelo“
Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme kokos, nastrouhanou čokoládu, citronovou šťávu a rum a vymícháme vláčnou hmotu. Postupně oddělujeme menší kousky, do středu vmáčkneme mandli a tvarujeme kuličky o průměru asi 2,5 až 3 cm. Ty na závěr obalíme v kokosu, necháme krátce zatuhnout v lednici a nakonec vložíme do malých papírových košíčků. |
Kuličky z čokoládových oplatek
Oplatky (tyčinky) nastrouháme najemno, přidáme máslo, cukr, oříšky a rum (pro děti lze vynechat), důkladně promícháme a necháme částečně ztuhnout v lednici. Postupně z hmoty tvarujeme menší kuličky, obalujeme je v kokosu (popř. kakau, oříšcích ap.), necháme dobře zatuhnout a vložíme do papírových košíčků. |
Čokoládové lanýže
Čokoládu spolu s máslem dáme do misky, smetanu přivedeme k varu a pak vlijeme na čokoládu. Vše vymícháme do hladkého krému, necháme vychladnout (občas zamícháme, aby se na povrchu neudělal škraloup), a jakmile je krém tužší, lžičkou z něj vykrájíme lanýže a dáme do lednice ztuhnout. Jakmile zatuhnou, je možné je dotvarovat do kuliček. Nakonec lanýže poprášíme kvalitním kakaem, popř. obalíme v oříšcích nebo směsi kakaa a cukru. Uchováváme v chladu. |
Vosí hnízda
Piškoty umeleme a smícháme s ostatními ingrediencemi. Vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne odležet. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které zlehka obalíme v práškovém cukru a plníme jimi formičky na vosí hnízda. Uprostřed každého úlu uděláme důlek, který naplníme světlým máslovým krémem a zaklopíme piškotem (popř. lineckým kolečkem). Vyklopíme z forem a uložíme v chladu. |