Vánoční pečení |
I s minimem ingrediencí, které máte běžně ve spíži, se dá vykouzlit vánoční zázrak. Není třeba utrácet horentní sumy za exotické přísady ani vytahovat komplikované strojky, roboty či formičky.
Oč jednodušší je jejich příprava, o to více se pak můžete vyřádit na zdobení a aranžování na sváteční tabuli. To už ale necháme zcela na vaší fantazii!
Šlehačkové cukroví (dukátky)
Z mouky, másla a studené smetany vypracujeme těsto. Vyválíme plát asi |
Sněhové pusinky
Bílky vyšleháme a za stálého šlehání přidáváme po částech cukr (chceme-li pusinky růžové, můžeme přidat lžíci marmelády). Z tuhé hmoty tvoříme pomocí pytlíku s trezírovací špičkou pusinky, případně stačí udělat lžičkou hrudky. Pečeme při 100–150 stupních asi 15 minut, poté teplotu snížíme na 50 stupňů a ještě asi 10 minut sušíme. Upečené pusinky můžeme podávat jen tak, nebo je spojit máslovým krémem, do kterého jsme přidali trochu jemně mleté kávy (ne instantní), případně – komu by vadila jemná zrníčka – pár lžiček uvařené silné kávy. Po zatuhnutí můžeme pusinky ozdobit čokoládou. |
Sádlová kolečka
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto, ze kterého tvoříme stejně velké kuličky (nejsnazší je z těsta udělat podlouhlý váleček, ten nakrájet na pravidelné dílky a z nich následně tvořit kuličky). Do každé kuličky uděláme důlek – buď prstem, nebo třeba druhým koncem vařečky. Cukroví pečeme velmi zvolna při asi 150 °C po dobu 15–20 minut (že je těsto upečené, poznáme tak, že se přestane lesknout). Cukroví necháme vychladnout, poté je plníme marmeládou nebo můžeme do důlku vložit kandovanou višni či jiné ovoce, kousek marcipánu ap., případně pocákat čokoládou. |