V posledních letech propukl v Česku pekařský boom. První vlna pandemie covidu se spojila s vysíláním první řady televizní pekařské soutěže Peče celá země a Češi a Češky se houfně postavili k hnětačům a troubám. Sociální sítě přetékají profily food influencerů, kteří následují trend „návratu ke kořenům“ a oživují zapomenuté receptury, a zároveň přinášejí pochoutky posbírané ze všech koutů světa.
Jak se tyto současné fenomény promítají do vánočního cukroví? A jaké letos budou sváteční tabule? Dokáže nějaká novinka nahradit legendární vanilkový rohlíček? Poptala jsem se čtyř českých cukrářů: porotkyně první řady Peče celá země Mirky van Gils Slavíkové a první vítězky Petry Burianové, cukráře pražské kavárny Myšák Lukáše Pohla a foodblogerky Kristiny Lund, která vystupuje pod přezdívkou Děvče u plotny.