Vánoční pečení |
Je libo vanilkový, kakaový, nebo třeba pistáciový? Hodí se ke všemu a využití mají všestrané. Můžete jimi slepovat kolečka, srdíčka či hvězdičky z různých těst, plnit kournoutky a trubičky i zdobit košíčky.
A dospělákům je můžete přiostřit pár kapkami rumu nebo likéru.
Navíc se nemusíte příliš trápit s mytím použitého nádobí. Určitě se poblíž vždycky najde někdo, kdo metličku a mísu po některém z našich báječných krémů ochotně a dokonale „vyčistí“.
Nastavený máslový krém
![]()
Bílky s cukrem vložíme do kovové mísy a nad párou pomocí metličky šleháme tak dlouho, až se cukr rozpustí (tj. na teplotu asi 70 °C, aby bílky nebyly syrové). Jakmile směs zmatní a při promnutí mezi prsty je lepkavá, je hotovo. Sundáme a (nejlépe v robotu) vyšleháme. Tzv. vařený bílkový sníh nikdy nebude úplně tuhý, šleháním ale zpevní. Pak do sněhu postupně zašleháme velmi měkké máslo. Pokud by krém měl tendenci se srážet, nahřejeme jej znovu nad párou. Tím tuk povolí a dalším vyšleháním se krém znovu spojí. Takto připravený krém je možné libovolně dochutit: extraktem z vanilky, kávou, karamelem apod. Krém je velmi jemný, lehký (většinu objemu tvoří vyšlehané bílky) a sněhově bílý. |
Zjednodušený máslový krém
Pokud se chcete vyhnout nastavování krému bílky (popř. žloutky nebo pudinkem), vyšlehejte velmi měkké máslo (250 g) s asi 100 g rozpuštěné, mírně zchladlé čokolády. Takový krém chutná mnohem líp než „obyčejný“ máslový, a přitom se s ním pracuje stejně dobře. |
Pařížský krém
![]()
Smetanu spolu s veškerou čokoládou vložíme do hrnce, zahřejeme a metličkou (tyčovým mixérem) vymícháme na hladkou emulzi, nevaříme. Necháme vychladnout, uložíme nejlépe do druhého dne do lednice a pak vyšleháme do pevného krému. |
Jednoduchý kakaový krém
Máslo vyšleháme s cukrem (i vanilkovým), přidáme kakao a dochutíme rumem. |
Pudinkový krém
![]()
Z pudinkového prášku, mléka a krupicového cukru uvaříme hustý pudink a necháme jej vychladnout. Změklé máslo spolu s moučkovým cukrem utřeme do pěny a pak směs postupně vmícháme do vychladlého pudinku. Obě směsi by měly mít stejnou teplotu, jinak se krém srazí. |
Pistáciový krém (ganache)
Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Mezitím zahřejeme smetanu, přidáme nabobtnanou želatinu a nalijeme na čokoládu a pistáciovou pastu. Promixujeme a dáme vychladit (nejlépe do druhého dne). Pak vyšleháme do pevného krému. |