Hrnec
Plíseň a démoni. Čemu se kde daří v anglických kuchyních
Mé starosti jsou poslední dobou poněkud přízemní. (Doufám, že to není věkem, ale tím, že ke mně byl osud už několik let milostivý a nenavalil na mě horší starosti.) Na vlastní kůži si ověřuju, že nám...
V Afghánistánu a v Pásmu Gazy, ale i jinde ve světě je kvalita potravin bezpečnostním rizikem
Kvalita jídla a pití nebývá středem pozornosti politiků, ekonomů ani odborníků na národní bezpečnost. Potraviny vystupují do popředí jedině v případech, kdy kvůli jejich nedostatku hrozí podvýživa....
Americký policista zastřelil neozbrojenou černošku v jejím domě. Držela hrnec
Policista Sean Grayson z amerického státu Illinois čelí obvinění z vraždy poté, co na začátku června zastřelil neozbrojenou ženu černé pleti s hrncem horké vody v rukách v jejím vlastním domě....
Umění zmizet jako pára nad hrncem. Jak jsem vynalezl odchod po česku a proč byste ho měli zkusit také
FEJETON MARTINA VÁŠI: Podle Angličanů je to odchod po francouzsku, podle Francouzů zase po anglicku, někde se loučí jako Irové, jinde na polský způsob, ale všude tím myslí to samé: Když odejdete bez...
Zahřeje ve všední den i ve svátek. Festovní hovězí vývar podle Jana Punčocháře
Co se hodí do chladného zimního počasí víc než poctivý silný vývar? Spolehlivě zahřeje i posilní. A bude o to lepší, oč více péče a pozornosti mu budete věnovat.
Vánoční cukroví: Napečeno? Čas plnit, vyzkoušejte ty nejlepší krémy podle našich receptů
Taky už jste slyšeli tu fámu, že do vánočního cukroví máslové a smetanové krémy nepatří? Nesmysl! Suché rohlíčky či pracny vám snadno uvíznou v krku, až se zakuckáte. Jestli máte radši, když to dolů...
Bomba plná vitaminů. Nadopujte se před zimou hřejivou zelňačkou podle šéfkuchaře Drdela
Zelí je hlavní zimní náhradou čerstvé zeleniny z vrcholu léta. A polévka z něj ztělesněním sytosti, hřejivosti i pořádné dávky vitaminů, které s nastupující zimou budeme víc a víc potřebovat.
Jak na mírně natrpklý a vynikající džem z aronie, poradí cukrářka
Aronie, temnoplodec, jeřáb černý. Tři názvy pro tutéž rostlinu, jejíž černé plody vyhledáváme pro skvělou chuť i vysoký obsah vitaminů a dalších blahodárných látek. Sklizeň pomalu začíná (a buďte...
Co s letními přebytky ovoce ze zahrádky? Vyrobit sorbetovou „zbraň“ proti horku či zaplnit spíž zásobami na zimu
Právě nyní je tu co do druhové pestrosti nejhojnější období roku a s ním i sezona zavařování: meruňky a rybíz brzy vystřídají broskve a ostružiny, ze stromů už padají letní jablka, pak přijdou...
Nevycházejte ven, zmrzlinu si připravte doma. Jak na smetanovou, poradí cukrářka
Kdy jindy si dopřát chladivou zmrzlinu než uprostřed horkého léta. A když je domácí, doplněná čerstvým ovocem, je ledové pohlazení chuťových buněk zaručeno. Recept není nijak složitý, jen je potřeba...
Topinamburové ravioly. Připravte si jarní recept podle šéfkuchaře Pavla Drdela
Přitažlivý název dnešního receptu skrývá stejně vyladěné jídlo: smetanový krém z topinamburů doplňují taštičky se stejnou náplní. Jarně zelenou barvu jídlu dodávají čerstvá petrželka a křehké lístky...
Rychlý recept na vanilkový krém. Jak na něj, poradí cukrářka
V cukrařině existuje mnoho ingrediencí, které nemůžete ničím nahradit. Nebo můžete, ale výsledek není dobrý. K těm veledůležitým základům patří cukrářský vanilkový krém. Má mnoho využití, hodí se...
Lahodná kokosová panna cotta. Jak ji připravit, poradí cukrářka
Také milujete panna cottu, ale z vydatné dávky kalorické smetany máte výčitky svědomí? Zkuste si připravit tuto odlehčenou verzi, kde část smetany nahrazuje kokosové mléko. Ocení ji nejen ti, kteří...
Brazírovaná hovězí líčka a pyré z batátů podle foodblogerky
Brazírování – na první pohled neznámé slovo, ale každý z nás tuto techniku jistě alespoň 1krát v životě použil, třeba při přípravě guláše. Slovo pochází z francouzského „braiser“ a znamená pouhé...
Správné návyky uspoří víc než nový sporák. Přinášíme jídelníček na týden pro vegetariány
Když psala v roce 1924 Marie Janků Sandtnerová svou slavnou kuchařku, dala jí název Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů: Všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů....
Zavařovat se dá i v myčce. Přinášíme recepty, jak uchovat přebytky letní zeleninové sklizně
Schovat pod víčko je možné nejenom okurky, ale takřka cokoli, co teď na zahradě, na poli či v lese dozrává. Dají se tak zužitkovat přebytky vlastní sklizně, stejně jako nákupu na trhu, a jedním tahem...
Známí šéfkuchaři radí, jak vyzrát při vaření na inflaci. Detailní tipy na úspory v kuchyni i při nákupu potravin
S tím, jak vaří ve své práci, se vaření doma samozřejmě srovnávat nedá. I oni však přijdou domů a přemýšlejí, jak potravinami neplýtvat, jak šetřit vodou a třeba využít zbytkové teplo. Server...
Co do dortu? Rady a tipy od uznávané šéfcukrářky na univerzální náplň
Také pokaždé, když pečete dort, přemýšlíte, čím ho naplnit? Mám pro vás tip na skvělou dortovou náplň, která nezabere moc času. Tento recept můžete brát i jako univerzální návod na náplně obecně.
Rychlý oběd do deštivých dnů. Připravte si krémové těstoviny s lososem
Vlnu veder vystřídal déšť, tak si v klidu můžeme dopřát i jídla se smetanou, aniž bychom riskovali trávicí potíže. Pokud máte rádi smetanové omáčky, zkuste si připravit tuto jednoduchou s lososem a...
Lahodná maďarská klasika. Jak na segedínský guláš podle foodblogerky?
Možná vám udělám trošku vítr v hlavě, když napíšu, že segedínský guláš není vůbec guláš a nemá nic společného s maďarským městem Segedín (Szeged). On je to totiž správně perkelt a v Maďarsku ho...
Vášně kolem guláše: jak na ten zabijačkový podle Jana Punčocháře
Zabijačkový guláš si, názvu navzdory, můžete podobně jako třeba jitrnice nebo tlačenku připravit doma bez zabijačky. Všechny potřebné suroviny jsou totiž snadno dostupné a podobně jako klasický guláš...
Tradice by se měly dodržovat. Uvařte si na Nový rok krémovou čočkovou polévku
Na Nový rok by se měla jíst čočka, aby se nás držely peníze. Navíc má i blahodárné účinky na naše zdraví. Zkuste si letos připravit polévku s česnekovými krutony.
K podzimu a zimě prostě patří. Dejte si dýňovou polévku s kokosovým mlékem
Dýně je královnou podzimu a zimy. Hledáte po dnech plných hojnosti zdravý, chutný a přitom dietní pokrm, který vás zasytí a zahřeje? Vyzkoušejte dýňovou polévku trochu jinak - s kokosovým mlékem.
Tradičně, po cikánsku. Základem je dobře orestovaná cibule, radí Punčochář
Cikánská pečeně či jakékoli jiné dušené maso po cikánsku je vlastně svého druhu guláš, tmavá omáčka blížící se ragú, říká šéfkuchař Jan Punčochář. I proto se na ni dobře hodí trochu „kližkovité“...
Zdravé a lehké. Andaluské dušené zelí s masovými kuličkami
Tento recept vznikl při mém zimním pobytu v jižním Španělsku. I když je většinou v prosluněné Andalusii i během zimy přes den krásně teplo, přes noc teploty klesají až k bodu mrazu. Jenže v bytech...
Máte rádi bůček? Naučte se jej připravit jako asijskou roládu
Když jsem nedávno na Instagramu dělala anketu s otázkou „Máte rádi bůček?“, výsledky mě docela překvapily. Téměř jedna třetina lidí odpověděla, že ho nesnáší. Do jaké skupiny patříte vy? Milujete,...
Slovo roku 2019: čtenáři serveru Lidovky.cz vybrali motýle, redakce LN zvolila klima
Když se voda v hrnci zahřívá pomaloučku, žába uvnitř nepozná, že je něco špatně, dokud není vařená; a to už je pro ni pozdě. Podobně to bylo s povědomím veřejnosti o klimatické změně. Až když se...
Kuře na paprice. Jak na tradiční českou pochoutku?
Máte rádi kuře na paprice? Já ho naprosto miluju. I proto jsem tenhle recept prostě musela připravit! Šťavnaté kuřecí maso v hebké husté smetanové omáčce, a to vše bez použití jakékoliv mouky....
Polévka, krekry i koláč. Přinášíme 5 receptů s batáty
Mají za sebou stovky receptů a tři úspěšné kuchařky a teď připravili další - Jíme zdravě po celý rok. Tentokrát lákají na recepty, které lze snadno přizpůsobit sezónám, protože důraz kladou na...
Jak se prosté selské jídlo stalo národní kulinářskou klasikou ve Francii
Francouzi rozlišují tři druhy domácích večeří. První pro přátele, kdy u stolu nesmí být víc než osm stolovníků a podává se jen jedno mimořádné jídlo. Před ním jen maličkosti a poté nanejvýš sýr,...
Jak na kuřecí casserole? Poradí známá novinářka a foodblogerka
Tento lahodný dušený pokrm je neskutečně variabilní: dá se dělat na plotně i v troubě a sejít se v něm mohou všechny druhy masa i zeleniny, které vás jen napadnou.
Paleo snadno a rychle. Zkuste dušené hovězí s paprikou
Pro některé výrazy neexistuje v češtině jednoznačný překlad. Třeba takové anglické "stew" a "comfort food", které naprosto dokonale vystihují tohle jídlo. V češtině by se to asi dalo neobratně popsat...
Sami na Silvestra? Pusťte si film a udělejte čokoládový popcorn
Jestliže na Silvestra oslavy neplánujete a dáváte přednost tomu být doma sami, stejně asi přemýšlíte, co si dáte k dobrému filmu či knize? Přinášíme vám recept na čokoládový popcorn podle kuchařky...
Polévka z pečeného česneku. Jak na ni?
Jak uzdravit nemocného muže? Kromě vývárku a česnečky ho uzdravujte i touhle báječnou krémovou polívkou, která by obstála i u tchýně. Recept pochází z kuchařky Bez buchet se nevdáš.
Beef bourguignon. Dušené hovězí na víně patří k tomu nejlepšímu z francouzské kuchyně
PRAHA Francouzi nám dali hodně krásných receptů a Beef bourguignon to jen potvrzuje. Hovězí po burgundsku patří mezi tradiční recepty a báječně se k němu hodí hláška mírně ovíněné dámy z reklamní tabule:...
Grilování v přírodě? Vykopejte si Setonův hrnec
Je to vlastně jenom díra v zemi s několika horkými kameny a trochou vody, ale úplně stačí k přípravě teplého oběda. Výroba tohoto hrnce vám zabere delší dobu než běžná příprava jídla na grilu nebo v...