Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrnec

Plíseň a démoni. Čemu se kde daří v anglických kuchyních

Mé starosti jsou poslední dobou poněkud přízemní. (Doufám, že to není věkem, ale tím, že ke mně byl osud už několik let milostivý a nenavalil na mě horší starosti.) Na vlastní kůži si ověřuju, že nám...

6. září 2024

V Afghánistánu a v Pásmu Gazy, ale i jinde ve světě je kvalita potravin bezpečnostním rizikem

Premium

Kvalita jídla a pití nebývá středem pozornosti politiků, ekonomů ani odborníků na národní bezpečnost. Potraviny vystupují do popředí jedině v případech, kdy kvůli jejich nedostatku hrozí podvýživa....

26. srpna 2024  11:30

Americký policista zastřelil neozbrojenou černošku v jejím domě. Držela hrnec

Policista Sean Grayson z amerického státu Illinois čelí obvinění z vraždy poté, co na začátku června zastřelil neozbrojenou ženu černé pleti s hrncem horké vody v rukách v jejím vlastním domě....

26. července 2024  18:18

Umění zmizet jako pára nad hrncem. Jak jsem vynalezl odchod po česku a proč byste ho měli zkusit také

FEJETON MARTINA VÁŠI: Podle Angličanů je to odchod po francouzsku, podle Francouzů zase po anglicku, někde se loučí jako Irové, jinde na polský způsob, ale všude tím myslí to samé: Když odejdete bez...

29. prosince 2023

Zahřeje ve všední den i ve svátek. Festovní hovězí vývar podle Jana Punčocháře

Co se hodí do chladného zimního počasí víc než poctivý silný vývar? Spolehlivě zahřeje i posilní. A bude o to lepší, oč více péče a pozornosti mu budete věnovat.

26. prosince 2023

Vánoční cukroví: Napečeno? Čas plnit, vyzkoušejte ty nejlepší krémy podle našich receptů

Taky už jste slyšeli tu fámu, že do vánočního cukroví máslové a smetanové krémy nepatří? Nesmysl! Suché rohlíčky či pracny vám snadno uvíznou v krku, až se zakuckáte. Jestli máte radši, když to dolů...

2. prosince 2023

Bomba plná vitaminů. Nadopujte se před zimou hřejivou zelňačkou podle šéfkuchaře Drdela

Zelí je hlavní zimní náhradou čerstvé zeleniny z vrcholu léta. A polévka z něj ztělesněním sytosti, hřejivosti i pořádné dávky vitaminů, které s nastupující zimou budeme víc a víc potřebovat.

27. listopadu 2023

Jak na mírně natrpklý a vynikající džem z aronie, poradí cukrářka

Aronie, temnoplodec, jeřáb černý. Tři názvy pro tutéž rostlinu, jejíž černé plody vyhledáváme pro skvělou chuť i vysoký obsah vitaminů a dalších blahodárných látek. Sklizeň pomalu začíná (a buďte...

17. září 2023

Co s letními přebytky ovoce ze zahrádky? Vyrobit sorbetovou „zbraň“ proti horku či zaplnit spíž zásobami na zimu

Premium

Právě nyní je tu co do druhové pestrosti nejhojnější období roku a s ním i sezona zavařování: meruňky a rybíz brzy vystřídají broskve a ostružiny, ze stromů už padají letní jablka, pak přijdou...

7. srpna 2023

Nevycházejte ven, zmrzlinu si připravte doma. Jak na smetanovou, poradí cukrářka

Kdy jindy si dopřát chladivou zmrzlinu než uprostřed horkého léta. A když je domácí, doplněná čerstvým ovocem, je ledové pohlazení chuťových buněk zaručeno. Recept není nijak složitý, jen je potřeba...

23. července 2023

Topinamburové ravioly. Připravte si jarní recept podle šéfkuchaře Pavla Drdela

Přitažlivý název dnešního receptu skrývá stejně vyladěné jídlo: smetanový krém z topinamburů doplňují taštičky se stejnou náplní. Jarně zelenou barvu jídlu dodávají čerstvá petrželka a křehké lístky...

3. dubna 2023

Rychlý recept na vanilkový krém. Jak na něj, poradí cukrářka

V cukrařině existuje mnoho ingrediencí, které nemůžete ničím nahradit. Nebo můžete, ale výsledek není dobrý. K těm veledůležitým základům patří cukrářský vanilkový krém. Má mnoho využití, hodí se...

25. března 2023

Lahodná kokosová panna cotta. Jak ji připravit, poradí cukrářka

Také milujete panna cottu, ale z vydatné dávky kalorické smetany máte výčitky svědomí? Zkuste si připravit tuto odlehčenou verzi, kde část smetany nahrazuje kokosové mléko. Ocení ji nejen ti, kteří...

25. února 2023

Brazírovaná hovězí líčka a pyré z batátů podle foodblogerky

Brazírování – na první pohled neznámé slovo, ale každý z nás tuto techniku jistě alespoň 1krát v životě použil, třeba při přípravě guláše. Slovo pochází z francouzského „braiser“ a znamená pouhé...

6. listopadu 2022

Správné návyky uspoří víc než nový sporák. Přinášíme jídelníček na týden pro vegetariány

Premium

Když psala v roce 1924 Marie Janků Sandtnerová svou slavnou kuchařku, dala jí název Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů: Všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů....

6. září 2022

Zavařovat se dá i v myčce. Přinášíme recepty, jak uchovat přebytky letní zeleninové sklizně

Premium

Schovat pod víčko je možné nejenom okurky, ale takřka cokoli, co teď na zahradě, na poli či v lese dozrává. Dají se tak zužitkovat přebytky vlastní sklizně, stejně jako nákupu na trhu, a jedním tahem...

19. srpna 2022

Známí šéfkuchaři radí, jak vyzrát při vaření na inflaci. Detailní tipy na úspory v kuchyni i při nákupu potravin

Premium

S tím, jak vaří ve své práci, se vaření doma samozřejmě srovnávat nedá. I oni však přijdou domů a přemýšlejí, jak potravinami neplýtvat, jak šetřit vodou a třeba využít zbytkové teplo. Server...

29. června 2022

Co do dortu? Rady a tipy od uznávané šéfcukrářky na univerzální náplň

Také pokaždé, když pečete dort, přemýšlíte, čím ho naplnit? Mám pro vás tip na skvělou dortovou náplň, která nezabere moc času. Tento recept můžete brát i jako univerzální návod na náplně obecně.

6. února 2022

Rychlý oběd do deštivých dnů. Připravte si krémové těstoviny s lososem

Vlnu veder vystřídal déšť, tak si v klidu můžeme dopřát i jídla se smetanou, aniž bychom riskovali trávicí potíže. Pokud máte rádi smetanové omáčky, zkuste si připravit tuto jednoduchou s lososem a...

23. června 2021

Lahodná maďarská klasika. Jak na segedínský guláš podle foodblogerky?

Možná vám udělám trošku vítr v hlavě, když napíšu, že segedínský guláš není vůbec guláš a nemá nic společného s maďarským městem Segedín (Szeged). On je to totiž správně perkelt a v Maďarsku ho...

20. března 2021  6:36

Vášně kolem guláše: jak na ten zabijačkový podle Jana Punčocháře

Premium

Zabijačkový guláš si, názvu navzdory, můžete podobně jako třeba jitrnice nebo tlačenku připravit doma bez zabijačky. Všechny potřebné suroviny jsou totiž snadno dostupné a podobně jako klasický guláš...

8. února 2021  5:06

Tradice by se měly dodržovat. Uvařte si na Nový rok krémovou čočkovou polévku

Na Nový rok by se měla jíst čočka, aby se nás držely peníze. Navíc má i blahodárné účinky na naše zdraví. Zkuste si letos připravit polévku s česnekovými krutony.

1. ledna 2021  5:36

K podzimu a zimě prostě patří. Dejte si dýňovou polévku s kokosovým mlékem

Dýně je královnou podzimu a zimy. Hledáte po dnech plných hojnosti zdravý, chutný a přitom dietní pokrm, který vás zasytí a zahřeje? Vyzkoušejte dýňovou polévku trochu jinak - s kokosovým mlékem.

30. listopadu 2020,  aktualizováno  6:58

Tradičně, po cikánsku. Základem je dobře orestovaná cibule, radí Punčochář

Premium

Cikánská pečeně či jakékoli jiné dušené maso po cikánsku je vlastně svého druhu guláš, tmavá omáčka blížící se ragú, říká šéfkuchař Jan Punčochář. I proto se na ni dobře hodí trochu „kližkovité“...

12. října 2020  5:15

Zdravé a lehké. Andaluské dušené zelí s masovými kuličkami

Tento recept vznikl při mém zimním pobytu v jižním Španělsku. I když je většinou v prosluněné Andalusii i během zimy přes den krásně teplo, přes noc teploty klesají až k bodu mrazu. Jenže v bytech...

27. června 2020  6:15

Máte rádi bůček? Naučte se jej připravit jako asijskou roládu

Když jsem nedávno na Instagramu dělala anketu s otázkou „Máte rádi bůček?“, výsledky mě docela překvapily. Téměř jedna třetina lidí odpověděla, že ho nesnáší. Do jaké skupiny patříte vy? Milujete,...

2. května 2020  5:53

Slovo roku 2019: čtenáři serveru Lidovky.cz vybrali motýle, redakce LN zvolila klima

Když se voda v hrnci zahřívá pomaloučku, žába uvnitř nepozná, že je něco špatně, dokud není vařená; a to už je pro ni pozdě. Podobně to bylo s povědomím veřejnosti o klimatické změně. Až když se...

28. prosince 2019

Kuře na paprice. Jak na tradiční českou pochoutku?

Máte rádi kuře na paprice? Já ho naprosto miluju. I proto jsem tenhle recept prostě musela připravit! Šťavnaté kuřecí maso v hebké husté smetanové omáčce, a to vše bez použití jakékoliv mouky....

15. prosince 2019  4:52

Polévka, krekry i koláč. Přinášíme 5 receptů s batáty

Mají za sebou stovky receptů a tři úspěšné kuchařky a teď připravili další - Jíme zdravě po celý rok. Tentokrát lákají na recepty, které lze snadno přizpůsobit sezónám, protože důraz kladou na...

10. října 2019  5:58

Jak se prosté selské jídlo stalo národní kulinářskou klasikou ve Francii

Francouzi rozlišují tři druhy domácích večeří. První pro přátele, kdy u stolu nesmí být víc než osm stolovníků a podává se jen jedno mimořádné jídlo. Před ním jen maličkosti a poté nanejvýš sýr,...

17. září 2019  4:45

Jak na kuřecí casserole? Poradí známá novinářka a foodblogerka

Tento lahodný dušený pokrm je neskutečně variabilní: dá se dělat na plotně i v troubě a sejít se v něm mohou všechny druhy masa i zeleniny, které vás jen napadnou.

2. května 2019  3:53

Paleo snadno a rychle. Zkuste dušené hovězí s paprikou

Pro některé výrazy neexistuje v češtině jednoznačný překlad. Třeba takové anglické "stew" a "comfort food", které naprosto dokonale vystihují tohle jídlo. V češtině by se to asi dalo neobratně popsat...

9. března 2019  4:36

Sami na Silvestra? Pusťte si film a udělejte čokoládový popcorn

Jestliže na Silvestra oslavy neplánujete a dáváte přednost tomu být doma sami, stejně asi přemýšlíte, co si dáte k dobrému filmu či knize? Přinášíme vám recept na čokoládový popcorn podle kuchařky...

30. prosince 2018  5:16

Polévka z pečeného česneku. Jak na ni?

Jak uzdravit nemocného muže? Kromě vývárku a česnečky ho uzdravujte i touhle báječnou krémovou polívkou, která by obstála i u tchýně. Recept pochází z kuchařky Bez buchet se nevdáš.

15. listopadu 2018  6:56

Beef bourguignon. Dušené hovězí na víně patří k tomu nejlepšímu z francouzské kuchyně

PRAHA Francouzi nám dali hodně krásných receptů a Beef bourguignon to jen potvrzuje. Hovězí po burgundsku patří mezi tradiční recepty a báječně se k němu hodí hláška mírně ovíněné dámy z reklamní tabule:...

17. března 2018

Grilování v přírodě? Vykopejte si Setonův hrnec

Je to vlastně jenom díra v zemi s několika horkými kameny a trochou vody, ale úplně stačí k přípravě teplého oběda. Výroba tohoto hrnce vám zabere delší dobu než běžná příprava jídla na grilu nebo v...

28. srpna 2017  6:47