Ovocné sorbety jsou pro osvěžení v letním horku jako stvořené. Jejich domácí přípravě napomáhá i fakt, že jsou velmi snadné – na rozdíl od zmrzliny, jejímž základem už bývá mléčná, nejčastěji smetanová, složka, případně směs žloutků a smetany, kvůli nimž je třeba ji během tuhnutí průběžně míchat. U sorbetu lze tento krok vynechat, drobné granulky, u zmrzliny nežádoucí, tu tolik nevadí.
Základní složky sorbetu – ovoce a cukr – zůstaly v přípravě této letní pochoutky zachovány od dob, kdy s prvními recepty na ni přišli sladkomilní Arabové. Vylepšení se v průběhu staletí dočkal hlavně způsob, jak složky nejsnáz spojit. Ideální je připravit si tzv. rozvar, tedy smíchat jeden díl cukru se stejným množstvím vody, směs zahřát, aby se cukr rozpustil, a poté zase zchladit.