Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Seriály

Bylinky dodají šmrnc. Udělejte si bylinkové máslo či pesto, ochutnejte trhané nebo burgundské hovězí


Bylinky se dají pěstovat prakticky všude | foto: Shutterstock

Premium Recept
Bylinky k léčení, ale i jako koření využívali naši předci už v mladší době kamenné, později jsme na ně trochu zapomněli, ale v poslední době jsme k nim cestu zase našli. Mezi ty nejoblíbenější patří libeček, bazalka, pažitka, listová petržel, tymián, máta, meduňka anebo koriandr, z volně rostoucích pak hlavně medvědí česnek, bršlice kozí noha či mladé kopřivy.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Právě divoký medvědí česnek je jedním z prvních druhů lupení, které nám příroda po zimě zjara posílá. Jeho jemně palčivé chuti a šťavnatě zelené barvy se proto nemůžeme nabažit. Má nezaměnitelnou česnekovou vůni a chuť, jeho kuchyňské využití tak míří všude tam, kde bychom jinak použili klasické stroužky: do polévek, omáček, různých pomazánek i masových směsí či jen tak na chleba – a ovšem do špenátu, kde je jím část listů dokonce možné zcela nahradit (totéž přitom platí i pro stejně planě rostoucí kopřivy a bršlici).

Sezona medvědího česneku je ovšem nedlouhá (roste od března do května), alespoň část sklizně si tak říká o uchování i na další měsíce: spíše než jej usušit je lepší ho nasekaný uložit do mrazáku. Totéž ostatně platí pro uchovávání většiny měkkých bylinek, naopak k sušení se hodí především ty tvrdé jako rozmarýn, tymián, bobkový list a saturejka, ale taky oregano, majoránka, šalvěj či máta.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...