130 let
Bylinky se dají pěstovat prakticky všude

Bylinky se dají pěstovat prakticky všude | foto: Shutterstock

Premium

Recept

Bylinky dodají šmrnc. Udělejte si bylinkové máslo či pesto, ochutnejte trhané nebo burgundské hovězí

Seriály
  •   11:35

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Bylinky k léčení, ale i jako koření využívali naši předci už v mladší době kamenné, později jsme na ně trochu zapomněli, ale v poslední době jsme k nim cestu zase našli. Mezi ty nejoblíbenější patří libeček, bazalka, pažitka, listová petržel, tymián, máta, meduňka anebo koriandr, z volně rostoucích pak hlavně medvědí česnek, bršlice kozí noha či mladé kopřivy.

Právě divoký medvědí česnek je jedním z prvních druhů lupení, které nám příroda po zimě zjara posílá. Jeho jemně palčivé chuti a šťavnatě zelené barvy se proto nemůžeme nabažit. Má nezaměnitelnou česnekovou vůni a chuť, jeho kuchyňské využití tak míří všude tam, kde bychom jinak použili klasické stroužky: do polévek, omáček, různých pomazánek i masových směsí či jen tak na chleba – a ovšem do špenátu, kde je jím část listů dokonce možné zcela nahradit (totéž přitom platí i pro stejně planě rostoucí kopřivy a bršlici).

Sezona medvědího česneku je ovšem nedlouhá (roste od března do května), alespoň část sklizně si tak říká o uchování i na další měsíce: spíše než jej usušit je lepší ho nasekaný uložit do mrazáku. Totéž ostatně platí pro uchovávání většiny měkkých bylinek, naopak k sušení se hodí především ty tvrdé jako rozmarýn, tymián, bobkový list a saturejka, ale taky oregano, majoránka, šalvěj či máta.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Iva Pospíšilová
  • Vybrali jsme pro Vás