Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Teleskop Radka Johna

Co mají společného minestrone, gazpacho, Niçoise a panzanella? Spoustu čerstvé zeleniny. Víte, jak ji správně skladovat?


Ukládáte zeleninu zásadně do lednice? Většina jí tam nepatří a paradoxně se tam rychleji kazí a ztrácí chuť a vůni | foto: KULINÁRNÍ STUDIO MAFRA

Premium Recept
V době, kdy jsou všechny druhy ovoce a zeleniny dobře dostupné po celý rok, se může zahradničení zdát jako jedna velká pošetilost. Ovšem jen do chvíle, než si uvědomíme, jak obrovskou výhodu tento mezi Čechy stále oblíbený koníček skýtá – maximální čerstvost vlastních výpěstků.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Zralé plody, těsně před utržením, obsahují nejvíc vitaminů, už okamžikem sklizně do nich ale přestává proudit voda a živiny a některé prospěšné látky se začínají ztrácet. Ideální tak je „svou“ zeleninu případně ovoce hned zkonzumovat – případně zpracovat. Druhou možností pak je uskladnit přebytky tak, aby ztráty byly co nejmenší. Jak na to?

Více, nebo naopak méně prospěšný chlad

Každá zelenina má požadavky na skladování jiné: některým druhům svědčí chlad, protože v teple rychle podléhají zkáze, jiné to mají právě naopak – chladné prostředí v nich zastaví proces zrání a ony pak ztrácejí některé své, především chuťové, vlastnosti.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!