Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Seriály

Průvodce pěstováním a zpracováním cukety. Víte, kdy sklízet? A jak uvařit ratatouille, caponatu nebo smažené květy?


Cukety je třeba sbírat ve chvíli, kdy jim ovadne květ, právě tehdy jsou natolik křehké, že je není třeba loupat ani zbavovat semínek | foto: sShutterstock

Premium Recept
Cuketa i většina jejích nejbližších příbuzných chutná nejlépe mladá, a hlavně tam, kde má své místo: v případě opravdu mladých křehkých plodů například v čerstvých salátech, protože cukety se – na rozdíl třeba od lilku – obejdou i bez tepelné úpravy.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Právě dokud jsou mladé, chutnají trochu jako okurka či mladá kedlubna. A využít se dají i jinak než jen jako příloha: podobně jako mrkev či řapíkatý celer je můžete nakrájet na špalíčky, doplnit jogurtovým dipem a podávat jako zdravé zobání.

V teplé kuchyni pak cuketám (i ostatním tykvím) sluší snad všechny myslitelné úpravy: vaření, smažení, grilování, plnění a zapékání, hodí se do nejrůznějších ragú stejně jako k napíchnutí na jehlu – třeba proložené kousky drůbežího masa a barevnou paprikou.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!