130 let
Cukety je třeba sbírat ve chvíli, kdy jim ovadne květ, právě tehdy jsou natolik...

Cukety je třeba sbírat ve chvíli, kdy jim ovadne květ, právě tehdy jsou natolik křehké, že je není třeba loupat ani zbavovat semínek | foto: s, Shutterstock

Premium

Recept

Průvodce pěstováním a zpracováním cukety. Víte, kdy sklízet? A jak uvařit ratatouille, caponatu nebo smažené květy?

Seriály
  •   11:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Cuketa i většina jejích nejbližších příbuzných chutná nejlépe mladá, a hlavně tam, kde má své místo: v případě opravdu mladých křehkých plodů například v čerstvých salátech, protože cukety se – na rozdíl třeba od lilku – obejdou i bez tepelné úpravy.

Právě dokud jsou mladé, chutnají trochu jako okurka či mladá kedlubna. A využít se dají i jinak než jen jako příloha: podobně jako mrkev či řapíkatý celer je můžete nakrájet na špalíčky, doplnit jogurtovým dipem a podávat jako zdravé zobání.

V teplé kuchyni pak cuketám (i ostatním tykvím) sluší snad všechny myslitelné úpravy: vaření, smažení, grilování, plnění a zapékání, hodí se do nejrůznějších ragú stejně jako k napíchnutí na jehlu – třeba proložené kousky drůbežího masa a barevnou paprikou.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Iva Pospíšilová