Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Seriály

Na mléko zapomeňte, nefunguje. Co dělat při podezření na otravu houbami?


Časová prodleva je zákeřná. Špatně se vám může udělat zpětně. | foto: 2SAMA

Premium
Není otrava jako otrava. Může mít podobu několika hodin bolavého břicha, ale také vést k nevratnému poškození jater, nebo dokonce k úmrtí. Vaše reakce na možnou otravu houbami by se tedy měla lišit podle toho, jaké jsou příznaky a jak dlouho po jídle je pozorujete. V každém ročním období navíc rostou jiné druhy hub, proto se liší i možné otravy.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Záleží na času

„V letních měsících jsou nejčastější otravy způsobené běžnými houbami. Ze hřibovitých druhů je to například hřib koloděj, z muchomůrek muchomůrka tygrovaná a zelená, různé druhy vláknic a závojenek, z hub břichatkovitých to jsou pestřece, dále některé druhy bedel a hojná je i otrava žampionem zápašným,“ popisuje toxikolog RNDr. Mgr. Jaroslav Klán, CSc., odborník na otravy rostlinami a houbami.

KVÍZ: Můžete vyrazit sbírat houby, aniž byste si uhnali otravu? Otestujte se

Pokud se otrava projeví později po jídle, bývá nebezpečnější. Do tří hodin stačí živočišné uhlí a čaj. Když se vám udělá nevolno několik málo hodin po pozření houbového jídla, máte totiž vlastně vyhráno.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se