Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Rychlý recept na vanilkový krém. Jak na něj, poradí cukrářka

Vanilkový krém foto: Shutterstock

Recept
V cukrařině existuje mnoho ingrediencí, které nemůžete ničím nahradit. Nebo můžete, ale výsledek není dobrý. K těm veledůležitým základům patří cukrářský vanilkový krém. Má mnoho využití, hodí se například do dortů nebo jako náplň domácích koblih. S anglickým krémem, jehož recept jsme přinesli v minulém čísle (Relax 5. 3. 2023), má mnoho společného, přesto se však v některých ohledech liší.
  11:00

Vanilkový krém

Budete potřebovat:

  • 300 ml smetany (33%)
  • 96 g cukru krystal
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 15 g vanilkové pasty nebo dva vanilkové lusky
  • 64 g kukuřičného škrobu
  • 72 g vaječného žloutku

Do velkého hrnce nalijeme smetanu, plnotučné mléko, přidáme vanilkovou pastu, cukr krystal a kukuřičný škrob. Vedle do mísy si mezitím připravíme vaječné žloutky. Směs v hrnci ohříváme postupně za stálého míchání na 87 stupňů. Pozor, směs musíte opravdu stále míchat, aby se nepřipálila. Když dosáhne požadované teploty, stáhneme sporák na minimum a za stálého míchání postupně přidáváme vaječné žloutky.

Pokud máte strach, že se srazí, doporučuji si část tekuté směsi nalít na připravené žloutky a až poté to vše postupně přidat do hrnce. Hotový vanilkový krém dejte do mísy. Ještě teplý jej přikryjte potravinářskou folií. Pokud chcete, aby v lednici vydržel co nejdéle, folii položte přímo na krém. Tím zamezíte přístupu vzduchu. Trvanlivost takto skladovaného krému je až sedm dní.

Krém můžete upotřebit až druhý den po uvaření. Pokud jej chcete používat například do dortů nebo jako krém na cupcaky, doporučuji ho vyšlehat se smetanou v poměru 1:1.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...