Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Jak na mírně natrpklý a vynikající džem z aronie, poradí cukrářka

Džem z aronie foto: Shutterstock

Recept
Aronie, temnoplodec, jeřáb černý. Tři názvy pro tutéž rostlinu, jejíž černé plody vyhledáváme pro skvělou chuť i vysoký obsah vitaminů a dalších blahodárných látek. Sklizeň pomalu začíná (a buďte rychlí, protože ptáci často sklízejí rychleji), zkuste si připravit džem, který je rychlý, jednoduchý a k tomu vynikající díky natrpklému tónu.
  14:00

Džem z aronie

  • 1 kg plodů aronie
  • 10 g mleté skořice
  • 10 g pektinu
  • 150 ml vody
  • 200 g cukru (dávkujeme podle chuti)

Do většího hrnce vložíme přebrané a omyté plody aronie, přidáme vodu a vše přivedeme k varu. Plody vaříme přibližně 20 minut, než nám změknou. Poté přidáme do hrnce pektin smíchaný s cukrem. Pozor, pektin musí

být vždy smíchaný s cukrem, jinak by nám v hrnci vznikly hrudky, kterých se už nelze zbavit. Vše společně vaříme ještě jednu minutu. Po uvaření vmícháme mletou skořici. Následně celou směs rozmixujeme tyčovým mixérem a začneme dávkovat do připravených čistých sklenic.

Délka mixování marmelády závisí na tom, jak velké kousky ovoce máte v džemu rádi. Po naplnění sklenice dobře zavíčkujeme a obrátíme alespoň na 15 minut dnem vzhůru. Takto hotové džemy skladujeme v chladu a suchu přibližně čtyři měsíce. Doporučuji marmelády neskladovat delší dobu, některé ovoce přichází o svou chuť a také o prospěšné látky.

Domácí džem z aronie se skvěle hodí na palačinky nebo jako ovocný podklad do dortů. Pokud si jej zamilujete stejně jako já, doporučuji si z aronie udělat i domácí sirup, který má mnoho využití. Sirup využijete hlavně jako šťávu anebo lahodný čaj.

Autor: