Džem z aronie
- 1 kg plodů aronie
- 10 g mleté skořice
- 10 g pektinu
- 150 ml vody
- 200 g cukru (dávkujeme podle chuti)
Do většího hrnce vložíme přebrané a omyté plody aronie, přidáme vodu a vše přivedeme k varu. Plody vaříme přibližně 20 minut, než nám změknou. Poté přidáme do hrnce pektin smíchaný s cukrem. Pozor, pektin musí
být vždy smíchaný s cukrem, jinak by nám v hrnci vznikly hrudky, kterých se už nelze zbavit. Vše společně vaříme ještě jednu minutu. Po uvaření vmícháme mletou skořici. Následně celou směs rozmixujeme tyčovým mixérem a začneme dávkovat do připravených čistých sklenic.
Délka mixování marmelády závisí na tom, jak velké kousky ovoce máte v džemu rádi. Po naplnění sklenice dobře zavíčkujeme a obrátíme alespoň na 15 minut dnem vzhůru. Takto hotové džemy skladujeme v chladu a suchu přibližně čtyři měsíce. Doporučuji marmelády neskladovat delší dobu, některé ovoce přichází o svou chuť a také o prospěšné látky.
Domácí džem z aronie se skvěle hodí na palačinky nebo jako ovocný podklad do dortů. Pokud si jej zamilujete stejně jako já, doporučuji si z aronie udělat i domácí sirup, který má mnoho využití. Sirup využijete hlavně jako šťávu anebo lahodný čaj.