Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Co do dortu? Rady a tipy od uznávané šéfcukrářky na univerzální náplň

Dort (ilustrační foto) foto: KULINÁRNÍ STUDIO MAFRA

Také pokaždé, když pečete dort, přemýšlíte, čím ho naplnit? Mám pro vás tip na skvělou dortovou náplň, která nezabere moc času. Tento recept můžete brát i jako univerzální návod na náplně obecně.
  5:00

Skvěle se totiž hodí jak do ovocných, tak do čokoládových dortů. Pokud nejste příznivec máslových a těžkých krémů, tohle bude recept přímo pro vás.

NA KRÉM BUDETE POTŘEBOVAT:

  • 200 g smetany na šlehání 33%
  • 100 g cukru krupice
  • 14 g plátkové želatiny
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 350 g šlehačky

Do malého rendlíku dáme smetanu, cukr a vanilkový lusk. Plátkovou želatinu ponoříme do studené vody a počkáme, až nabobtná. Když se směs v hrnci ohřeje cca na 80 stupňů, sundáme ji z plotny a přidáme vyždímanou želatinu. 

Dominika Tesařová

Jedna z nejtalentovanějších cukrářek (nejen) severních Čech a šéfkcukrářka sítě kaváren Lagarto se dělí o své recepty, tipy, triky a nápady, které pomohou a inspirují při pečení a přípravě dezertů. 

Vše promícháme, aby se želatina pořádně rozpustila. Z hrnce vyndáme vanilkový lusk, který rozřízneme podél a vyndáme z něj semínka, která dáme zpátky do hrnce. Až bude mít směs 40 stupňů, začneme k ní pomalu přimíchávat vyšlehanou šlehačku. Tady pozor, nesmí být přešlehaná. Teď máte hotovou vanilkovou náplň, kterou můžete naplnit svůj dort. Nejlepší bude, když naplněný dort necháte přes noc v mrazáku, bude se vám s ním druhý den lépe manipulovat. 

Náplň je univerzální v tom, že do ní můžete přidat cokoliv, kokos, tonku, karamel. Totéž platí i o ovocných náplních. V tomto případě bude stačit, když místo šlehačky použijete ovocné pyré. Pokud se rozhodnete udělat tvarohovou náplň, pak vynechejte vyšlehanou šlehačku a nahraďte ji jemným tvarohem. Doufám, že tento recept doma nejen vyzkoušíte, ale také si ho oblíbíte.

Autor: