15. listopadu 2018 6:56 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Polévka z pečeného česneku. Jak na ni?

(ilustrační snímek) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy (ilustrační snímek) | foto: bez buchet se nevdáš

Jak uzdravit nemocného muže? Kromě vývárku a česnečky ho uzdravujte i touhle báječnou krémovou polívkou, která by obstála i u tchýně. Recept pochází z kuchařky Bez buchet se nevdáš.

Polévka z pečeného česneku

  • 5 palic česneku
  • 3 velké brambory
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • muškátový květ

Na ozdobu

  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 5 stroužků česneku

Troubu si rozpálíš na 180 °C. Česneky podélně rozřízneš, lehce zakápneš olivovým olejem a vyrovnáš do pekáčku vyloženého pečicím papírem, řeznou stranou dolů. Pečeš je asi 45 minut, dokud nezměknou, pak je necháš vychladnout. Mezitím si pokrájíš najemno cibuli. V hrnci rozehřeješ máslo a opečeš ji na něm doprůhledna. Brambory oloupeš a nakrájíš je na kostičky, přidáš je do hrnce a společně minutku smažíš. 

Pak to všechno zaliješ vodou nebo zeleninovým vývarem a osolíš. Vaříš asi 20 minut, dokud brambory nezměknou. Pomalu by se ti měly dopékat česneky. Česneky vyloupneš ze slupky a prolisuješ je lisem na česnek (chvilku to trvá, vylisuj je raději stranou do misky). Z misky je přehodíš do polévky a všechno rozmixuješ tyčovým mixérem na hladký krém. Potom do hrnce přiliješ smetanu, zamícháš a dochutíš solí, pepřem a květem.

Na šňoření: 5 stroužků česneku nakrájíš na tenké plátky a na olivovém oleji opečeš dozlatova. Pozor, ať se nespálí a nezhořknou. Petrželku nakrájíš najemno, smícháš s česneky a ležérně pohodíš na polévku.

Lidovky.cz