Vanilla mousse s jahodami
Krém:
- 550 g smetana
- 100 g cukr
- 12 g želatina
- 12 g vanilkový lusk
Korpus:
- 103 g bílky
- 53 g žloutky
- 180 g cukr
- 180 g polohrubé mouky
- 83 g oleje
- 130 g vody
8g kypřící prášek
Krém: 200 g smetany svaříme se 100g cukru. Přidáme předem namočenou želatinu ve vodě. Na závěr přidáme 12g vanilky. Po vychladnutí přidáme 350g vyšlehané smetany.
Korpus: Vyšleháme bílky do sněhu. Do další mísy dáme šlehat žloutky, cukr a olej. Do hmoty přidáme teplou vodu. Šleháme 10 minut. Na závěr přidáme polohrubou mouku a kypřící prášek. Těsto smícháme ručně s vyšlehanými bílky. Hotové těsto nalijeme do formy o průměru 20cm. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 stupňů Celsia 55 minut. Po upečení necháme vychladnout. Na závěr přidáme krém.
Vložíme do mrazáku.
Druhý den vyndáme dort z formy a polijeme 200g obarvené bílé čokolády. Pro obarvení použijeme potravinářskou barvu. Zdobíme čerstvými jahodami a pusinkami.
Recept na pusinky:
- 90 g bílků
- 210 g cukru
Vyšleháme bílky a přidáme cukr. Hotovou hmotu nastříkáme cukrářským sáčkem na plech a pečeme 45 minut na 100 stupňů Celsia.