30. srpna 2018 6:37 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jak na vepřový hřbet s jelítkem a cizrnou? Zkuste recept šéfkuchaře

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečená karotka s... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečená karotka s... | foto: Velká kuchařka nejlepších šéfkuchařů

Českou kuchyni má rád. Někdy ji dokonce zakomponuje do svých pokrmů, samozřejmě podle fantazie a moderní úpravy, zachovat chce ale „českou“ chuť. Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Jana Horkého na pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečenou karotku s cizrnou a pistáciemi a vinnou omáčkou.

Pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečená karotka s cizrnou a pistáciemi, vinná omáčka

  • 500 g vepřové kotlety bez kosti
  • 300 g brambor
  • 300 g batátů
  • 50 g karotky
  • 50 g pistácií
  • 50 g cizrny
  • 400 ml červeného vína
  • 200 g telecího demi-glace
  • 30 g povidel
  • jehněčí střívko
  • 100 ml vepřové krve
  • 200 g vepřového kolena
  • 50 g vepřových jater
  • 100 ml olivového oleje
  • 5 g rozmarýnu
  • 50 g šalotky
  • 150 g másla
  • sůl, pepř

Postup: Vepřovou kotletu ochutíme solí a přidáme rozmarýn. Dáme do vakuovacího pytlíku a necháme ve vodní lázni při 62°C hodinu. Po vyjmutí maso hned podáváme.

Brambory nakrájíme na pravidelné tvary a dáme je do horkého másla, dokud nebudou měkké. Karotku nakrájíme a smícháme s pistáciemi, cizrnou a opečeme na másle. Vepřové koleno rozvaříme do měkka spolu s játry. Vše semeleme a přidáme krev. Ochutíme solí a pepřem. Směs plníme do střívek a uvaříme. Před podáváním jelítka opečeme na oleji.

Na jemno nakrájenou šalotku opečeme na másle a přidáme víno. Svaříme a přidáme demi-glace a povidla. Svaříme, procedíme a přidáme máslo a vytvoříme hladkou omáčku.

Recept pochází z Velké kuchařky nejlepších šéfkuchařů.

Lidovky.cz
  • 2Diskuse




Najdete na Lidovky.cz