Vánoční pečení |
Sladká kolečka vonící vanilkou a slepovaná marmeládou léta vévodí anketám oblíbenosti mezi českými domácnostmi.
Ani pokud máte doma bezlepkáře, nemusíte si vánoční klasiku upírat. Podle našeho receptu zvládnete „zdravotně nezávadnou“ pochoutku raz dva.
A jestli se vám klasika s rybízem už přejedla, překvapte rodinu třeba makovou variací se švestkovými povidly.
Klasické
Všechny suroviny zpracujeme v hladké nelepivé těsto a necháme alespoň chvíli odležet v lednici. Poté z něj vyválíme plát (ne příliš tenký a vždy z chladného těsta), ze kterého vykrajujeme kytičky, kolečka či jiné tvary, do poloviny z nich můžeme vypíchnout ještě otvor uprostřed. Upečeme dozlatova, vychladlé spojujeme rybízovou marmeládou a sypeme práškovým cukrem (případně svrchní tvary nejprve pocukrujeme a až poté slepujeme). |
Makové
Z mouky, cukru, máku a másla vypracujeme těsto. Zabalíme jej do fólie a do druhého dne necháme odpočinout v ledničce. Pak těsto vyválíme na tenký plát a vypichujeme kolečka, kytičky či jiné tvary jako u klasického lineckého cukroví. Klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme dozlatova 8 až 10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Vychladlé slepujeme povidly a sypeme moučkovým cukrem, popř. namáčíme do čokolády. |
Bezlepkové
Máslo a oba cukry utřeme do pěny, přidáme vejce a ještě asi dvě minuty šleháme. Pak do těsta zapracujeme mandle a mouku, zabalíme do fólie a necháme nejlépe přes noc odležet v chladu. Před pečením těsto vyválíme na asi dvoumilimetrový plát, z poloviny vykrájíme plné hvězdičky či jiné tvary, z poloviny s kolečkem uprostřed. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem dozlatova: v předehřáté troubě při 180 stupních asi osm minut. Po vychladnutí slepíme marmeládou a pocukrujeme. |