Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Vánoční cukroví: Linecké třikrát jinak a pokaždé báječně

Linecké cukroví foto: Profimedia.cz

Recept
Bez lineckého by to nebyly ty pravé české Vánoce – byť jeho název jsme si vypůjčili ze sousedních Rakous. Ať už ctíte tradice, nebo si rádi zaexperimentujete, vhod vám přijde trojice našich receptů.
  5:00

Vánoční pečení

Sladká kolečka vonící vanilkou a slepovaná marmeládou léta vévodí anketám oblíbenosti mezi českými domácnostmi.

Ani pokud máte doma bezlepkáře, nemusíte si vánoční klasiku upírat. Podle našeho receptu zvládnete „zdravotně nezávadnou“ pochoutku raz dva.

A jestli se vám klasika s rybízem už přejedla, překvapte rodinu třeba makovou variací se švestkovými povidly.

Klasické

Linecké cukroví
  • 380 g hladké mouky
  • 1 máslo (250 g)
  • 2 žloutky
  • 120 g práškového cukru
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • vanilkový cukr
  • rybízová marmeláda, práškový a vanilkový cukr na dokončení

Všechny suroviny zpracujeme v hladké nelepivé těsto a necháme alespoň chvíli odležet v lednici. Poté z něj vyválíme plát (ne příliš tenký a vždy z chladného těsta), ze kterého vykrajujeme kytičky, kolečka či jiné tvary, do poloviny z nich můžeme vypíchnout ještě otvor uprostřed. Upečeme dozlatova, vychladlé spojujeme rybízovou marmeládou a sypeme práškovým cukrem (případně svrchní tvary nejprve pocukrujeme a až poté slepujeme).

Makové

Makové linecké cukroví
  • 220 g hladké špaldové mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 90 g mletého máku
  • 150 g másla
  • švestková povidla na slepování

Z mouky, cukru, máku a másla vypracujeme těsto. Zabalíme jej do fólie a do druhého dne necháme odpočinout v ledničce. Pak těsto vyválíme na tenký plát a vypichujeme kolečka, kytičky či jiné tvary jako u klasického lineckého cukroví. Klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme dozlatova 8 až 10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Vychladlé slepujeme povidly a sypeme moučkovým cukrem, popř. namáčíme do čokolády.

Bezlepkové

Bezlepkové linecké cukroví
  • 150 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 70 g mletých loupaných mandlí
  • 250 g bezlepkové mouky
  • ovocný džem na slepování (např. rybízový, malinový), moučkový cukr na dokončení

Máslo a oba cukry utřeme do pěny, přidáme vejce a ještě asi dvě minuty šleháme. Pak do těsta zapracujeme mandle a mouku, zabalíme do fólie a necháme nejlépe přes noc odležet v chladu.

Před pečením těsto vyválíme na asi dvoumilimetrový plát, z poloviny vykrájíme plné hvězdičky či jiné tvary, z poloviny s kolečkem uprostřed. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem dozlatova: v předehřáté troubě při 180 stupních asi osm minut. Po vychladnutí slepíme marmeládou a pocukrujeme.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!