Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Vánoční cukroví: I bezlepkáři a dietáři si pochutnají. Čím nahradit „zlé“ cukry, tuky a mouku?

Kokosové cukroví foto: Profimedia.cz

Recept
Ani předvánočnímu pečení se nevyhýbá trend ozdravování. Čím dál víc z nás se poohlíží po „zdravějších“ alternativách klasických druhů cukroví. Odlehčit lze mouku, tuk i sladidla. Řada z nás se navíc musí stravovat dietně, ať už chce, nebo ne. Ani bezlepkáři ale nemusejí o svátcích přijít zkrátka, o to se postarají naše recepty.
  5:00

Vánoční recepty

Možností, jak o Vánocích mlsat (skoro) bez výčitek, je plno. Stačí sáhnout po „zdravějších“ alternativách cukru a tuku. S energetickou bilancí si sice výrazně neporadí, tu výživovou ale stejně jako celozrnné druhy mouky zlepší a cukroví nebude jen zdrojem tzv. prázdných kalorií.

Klasický řepný cukr je možné nahradit kokosovým, ale také rozmixovaným sušeným ovocem, případně medem. Tuk zase ořechovým máslem nebo pastou.

Kdo se musí či chce stravovat bez lepku, může v celé řadě klasických receptů nahradit pšeničnou mouku některou z bezlepkových alternativ – buď speciální pekařskou směsí, nebo ovesnou, jáhlovou, žitnou či pohankovou moukou (pamatujte jen, že bezlepkové cukroví je křehčí a více se láme; po vytažení z trouby ho proto nechte na plechu opravdu dobře vychladnout).

Řada receptů je navíc bezlepková zcela přirozeně – jen tak o nich nejsme zvyklí uvažovat. Platí to třeba pro burizonové, kokosové či jiné kuličky, čokoládové lanýže a další.

Štafetky

Bezlepkové štafetky

korpusy:

  • 6 bílků
  • 80 g strouhaných vlašských ořechů
  • 40 g hladké rýžové (popř. jiné bezlepkové, popř. klasické pšeničné) mouky
  • 6 lžic cukru (popř. rýžového cukru)
  • čokoládová poleva

krém:

  • vanilkový pudink + 300 ml mléka + 2 lžíce cukru
  • 250 g másla
  • cukr podle chuti
  • 3 lžíce uvařené silné kávy

Bílky ušleháme s cukrem do pevného sněhu, zlehka vmícháme ořechy, mouku a natřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 180 stupních asi 15 minut. Poté necháme zchladnout a papír opatrně stáhneme. Na krém uvaříme pudink, po vychladnutí jej vyšleháme se změklým máslem, popř. ještě dosladíme. Přidáme kávu a už jen krátce prošleháme. Upečené těsto nakrájíme na asi 8centimetrové pruhy, potřeme krémem a stočíme do malých roládek. Necháme zatuhnout, pak jejich konce namočíme do čokolády.

Marokánky

Bezlepkové marokánky
  • 1 smetana ke šlehání
  • 5 lžic medu
  • 15 g bezlepkové mouky (popř. pšeničné)
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 60 g mletých lísk. pražených ořechů
  • 20 g nasekaných lískových ořechů
  • 20 g loupaných mandlí (i plátků)
  • 20 g nasekaných burských, kešu, vlašských popř. jiných ořechů
  • čokoláda na namáčení

Smetanu zahřejeme s medem, promícháme a vmícháme mouku. Do houstnoucí směsi pak vmícháme veškeré zbylé suroviny (pokud by byla směs stále řídká, přimícháme ještě trochu mletých ořechů, chladnutím ale bude víc a víc tuhnout). Na plech děláme pomocí lžičky malé kopečky, a to raději dál od sebe – pečením se roztáhnou do placiček. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 180 stupních, dokud nezačnou okraje zlátnout. Po vytažení budou marokánky ještě měkké, je-li to potřeba, dotvarujeme je a necháme zcela vychladnout. Nakonec z jedné strany máčíme v tmavé čokoládě.