Kokosové kuličky
Nastrouhejte 120 g bílé čokolády a smíchejte ji se 150 g strouhaného kokosu. Přidejte 80 g změklého másla, 1 vanilkový cukr, 2 - 3 lžíce moučkového cukru, lžíci rumu a trochu citrónové šťávy. Z těchto surovin vypracujte hmotu, dejte na chvilku do ledničky odpočinout a potom z ní tvarujte kuličky. Hotové cukroví obalte v kokosu nebo kakau, poté uložte na chladné místo.

Čokoládový salám
Rozdrobte 300 g piškotů, zakápněte 3 lžícemi rumu. Poté utřete vejce se 170 g moučkového cukru a přidejte asi 2 lžíce kakaa. Asi 250 g rozuštěného másla spojte s utřeným vejcem, přidejte piškoty a všechny ingredience dobře promíchejte. Ze vzniklé hmoty vypracujte šišku ve tvaru salámu, zabalte do alobalu vysypaného kokosem a dejte do lednice ztuhnout. Pak krájejte kolečka.
Kávová zrna
Nastrouhejte 120 g piškotů, přidejte 140 g másla, 50 g cukru moučky, 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g nasekaných rozinek, skořici, 4 lžíce rumu a 4 lžíce kakaa. Přísady smíchejte dohromady a vypracujte polotuhé těsto, které nechte odpočinout v chladničce. Potom vytvarujte kávová zrna, velká asi 3 centimetry. Do každého zrna zabalte ořech nebo mandli. Opět dejte ztuhnout a nakonec hotová zrna máčejte v čokoládové polevě.
Mrkvové kuličky
Oloupejte a nastrouhejte 4 kyselejší jablka a 300 g mrkve. Hotovou směs podlijte trochu vodou a na mírném ohni za stálého míchání vařte doměkka. Do vychladlé hmoty přidejte 1/2 balíčku vanilkového cukru, rozemletý balíček piškot (120 g), 3 lžíce medu a 2 lžíce sezamových semínek (jemně opražených). Vše zakápněte šťávou z jednoho citrónu. Vše dobře promíchejte a z hmoty vytvořte kuličky a obalujte je v kokosové moučce nebo v mletých oříšcích. Nechte ztuhnout a poté je podávejte v papírových košíčcích.


Nepečená roláda
Umelte 3 a půl balíčku piškotů, přidejte 260 gramů cukru, 10 lžic mléka, 2 lžíce rumu a 60 g kakaa. Vypracujte vláčné těsto, které rozválejte na obdélník. Nejlépe na kousku igelitu, který jste poprášili cukrem. Placku dejte na 10 - 15 minut do lednice, aby ztuhla. Zatím si připravte kokosovou náplň: smíchejte 150 g másla, 150 g strouhaného kokosu a cukr podle chuti. Hotovou směsí potřete ztuhlé těsto a sviňte do rolády. Povrch můžete polít čokoládovou polevou. Nechte den v chladu a poté krájejte na plátky.

Tip od redaktorky LN Vyzkoušejte vánoční švestkovou omáčku. Jak na to? Švestkový kompot zalijte 2 litry vody, vařte asi dvacet minut. Poté přidejte 1 nastrouhaný perník na vaření a ještě 5 minut povařte. Směs neustále míchejte, aby se netvořily hrudky. Nakonec přidejte 3 lžíce cukru, šťávu z půlky citronu, mandle, ořechy (vlašské i lískové) a rozinky. Nechte vychladit. Švestková omáčka se podává v kompotových miskách hodně vychlazená.