Kulinářskou soutěž Jak peče Praha tento rok vyhrála Martina Skřivanová se svým receptem na cukroví z oblíbených sušených plodů. Za sebou tak kuchařka nechala například tradiční sádlové koláčky či fíkové lanýžky.
O vítězi se v neděli rozhodlo na jednom z nejfrekventovanějších míst v Praze - na Staroměstském náměstí. Hostesky na místě nabízeli návštěvníkům ochutnávku všech finálových výrobků a pak mohli hlasovat pro svého kulinářského favorita v přistavených hlasovacích urnách. Většině z oslovených nejvíce chutnalo právě cukroví z rozinek. Na druhém místě se umístily kokosové kuličky od Lenky Trudičové a trojici uzavřely datlovky od Pavly Kostřibové.
Rozinkové cukroví od Martiny SkřivanovéIngredience: 140 g hladké mouky * 140 g pískového cukru * 140 g rozinek (a další jednotlivé rozinky na ozdobu) *140 g másla * 2 žloutky * 1 balení Nutelly nebo domácí kakaový krém na plnění * 1 balení čokoládová či cukrová poleva na zdobení (koupená či domácí) Postup: Rozinky umeleme najemno a spolu s hladkou moukou, cukrem, žloutky a máslem vypracujeme těsto a necháme ho uležet v lednici do druhého dne. Poté těsto vyválíme a tvořítky vykrájíme malé ovály. Pečeme asi pět minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Vychladlé oválky slepujeme Nutellou. Horní z dvojice placiček ozdobíme rozinkou nebo polevou. |
Soutěž o nejlepší vánoční cukroví vyhlásila Pražská informační služba (PIS) 1. října. Zájemci mohli své recepty zasílat až do 14. listopadu. Z téměř 800 došlých receptů vybrala přední česká cukrářka a garantka projektu Mirka van Gils Slavíková deset nejlepších.
"V rámci soutěže jsme navázali spolupráci s předními pražskými kavárnami a cukrárnami, kde mohou nejen turisté ochutnat některý z finálových receptů. Vedle toho jsme téměř sto kilogramů cukroví rozdali během našich zastavení ve všech pražských dětských domovech," uvedla ředitelka PIS Lucie Ramnebornová, která v minulosti organizovala kulinářský projekt Jak chutná Praha, ve kterém se zaměřila na staropražskou kuchyni.
Více informací o soutěži a všechny finálové recepty najdete na www.jakpecepraha.cz.