Pondělí 7. října 2024, svátek má Justýna
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší recept Pražanů: rozinkové cukroví

Jídlo

  12:30
Na slavnostně prostřených stolech Pražanů by o letošních Vánocích nemělo chybět Rozinkové cukroví prababičky Toničky.

Rozinkové cukroví prababičky Toničky. foto: www.jakpecepraha.cz

Kulinářskou soutěž Jak peče Praha tento rok vyhrála Martina Skřivanová se svým receptem na cukroví z oblíbených sušených plodů. Za sebou tak kuchařka nechala například tradiční sádlové koláčky či fíkové lanýžky.

O vítězi se v neděli rozhodlo na jednom z nejfrekventovanějších míst v Praze - na Staroměstském náměstí. Hostesky na místě nabízeli návštěvníkům ochutnávku všech finálových výrobků a pak mohli hlasovat pro svého kulinářského favorita v přistavených hlasovacích urnách. Většině z oslovených nejvíce chutnalo právě cukroví z rozinek. Na druhém místě se umístily kokosové kuličky od Lenky Trudičové a trojici uzavřely datlovky od Pavly Kostřibové.

Rozinkové cukroví od Martiny Skřivanové

Ingredience: 140 g hladké mouky * 140 g pískového cukru * 140 g rozinek (a další jednotlivé rozinky na ozdobu) *140 g másla * 2 žloutky * 1 balení Nutelly nebo domácí kakaový krém na plnění * 1 balení čokoládová či cukrová poleva na zdobení (koupená či domácí)

Rozinkové cukroví prababičky Toničky.

Postup: Rozinky umeleme najemno a spolu s hladkou moukou, cukrem, žloutky a máslem vypracujeme těsto a necháme ho uležet v lednici do druhého dne. Poté těsto vyválíme a tvořítky vykrájíme malé ovály. Pečeme asi pět minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Vychladlé oválky slepujeme Nutellou. Horní z dvojice placiček ozdobíme rozinkou nebo polevou.

Soutěž o nejlepší vánoční cukroví vyhlásila Pražská informační služba (PIS) 1. října. Zájemci mohli své recepty zasílat až do 14. listopadu. Z téměř 800 došlých receptů vybrala přední česká cukrářka a garantka projektu Mirka van Gils Slavíková deset nejlepších.

"V rámci soutěže jsme navázali spolupráci s předními pražskými kavárnami a cukrárnami, kde mohou nejen turisté ochutnat některý z finálových receptů. Vedle toho jsme téměř sto kilogramů cukroví rozdali během našich zastavení ve všech pražských dětských domovech," uvedla ředitelka PIS Lucie Ramnebornová, která v minulosti organizovala kulinářský projekt Jak chutná Praha, ve kterém se zaměřila na staropražskou kuchyni.

Více informací o soutěži a všechny finálové recepty najdete na www.jakpecepraha.cz.

Autoři: ,