Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Tekuté cukroví. Bez vaječňáku by to nebyly ty pravé Vánoce, vyrobte si poctivý domácí

Vaječný likér foto: Profimedia.cz

Recept
Vaječný koňak prý pochází ze středověké Anglie, odkud se vydal do světa, a časem zdomácněl i v české kuchyni. V různých zemích se liší použitím různého alkoholu, někde stojí právě na koňaku, jinde na whiskey, u nás se nejčastěji připravuje s rumem. Co však nesmí chybět, jsou žloutky a mléko nebo smetana. Protože obvykle vaječný koňak rychle mizí, vyplatí se ho připravit dostatečné množství.
  16:00

Vaječný likér podle cukrářky Dominiky Tesařové

  • 1 vanilkový lusk (popř. vanilk. pastu)
  • 50 g vaječného žloutku (cca 3 ks, nejlépe pasterizované)
  • 40 g cukru krystal
  • 500 ml rumu (druh i množství přizpůsobte svým chuťovým preferencím)
  • 3 plechovky slazeného kondenzovaného mléka

Someliér radí: Ke kaprovi ryzlink, s cukrovím portské. Jaké víno otevřít u štědrovečerní tabule?

Nejprve do nádoby důkladně vyškrábneme nožem obsah vanilkového lusku, abychom využili všechna semínka, vaječný žloutek a cukr krystal. Vše ručně vyšleháme. Nádoba musí být dostatečně vysoká, aby se do ní vešly i další ingredience.

Po vyšlehání přidáme kondenzované mléko a opět promícháme. Nakonec přidáme rum a zamícháme, aby se vše spojilo.

V této fázi lze použít rum (či jiný druh alkoholu), který vám nejvíce chutná, já osobně mám nejraději úplně obyčejný „tuzemský“, i tak je konečný produkt výborný. Po smíchání všech ingrediencí máme hotový vaječný likér, který můžeme dávkovat do uzavíratelných nádob.

Před konzumací jej necháme uležet alespoň tři hodiny. Skladujeme jej v chladu v lednici maximálně tři týdny.

Pokud chcete změnu, zkuste likér udělat trochu jinak. Můžete být pistáciový, karamelový, arašídový, základ je pokaždé stejný, jen se vynechá vanilková pasta.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...