Vaječný likér podle cukrářky Dominiky Tesařové
- 1 vanilkový lusk (popř. vanilk. pastu)
- 50 g vaječného žloutku (cca 3 ks, nejlépe pasterizované)
- 40 g cukru krystal
- 500 ml rumu (druh i množství přizpůsobte svým chuťovým preferencím)
- 3 plechovky slazeného kondenzovaného mléka
Someliér radí: Ke kaprovi ryzlink, s cukrovím portské. Jaké víno otevřít u štědrovečerní tabule?![]() |
Nejprve do nádoby důkladně vyškrábneme nožem obsah vanilkového lusku, abychom využili všechna semínka, vaječný žloutek a cukr krystal. Vše ručně vyšleháme. Nádoba musí být dostatečně vysoká, aby se do ní vešly i další ingredience.
Po vyšlehání přidáme kondenzované mléko a opět promícháme. Nakonec přidáme rum a zamícháme, aby se vše spojilo.
V této fázi lze použít rum (či jiný druh alkoholu), který vám nejvíce chutná, já osobně mám nejraději úplně obyčejný „tuzemský“, i tak je konečný produkt výborný. Po smíchání všech ingrediencí máme hotový vaječný likér, který můžeme dávkovat do uzavíratelných nádob.
Před konzumací jej necháme uležet alespoň tři hodiny. Skladujeme jej v chladu v lednici maximálně tři týdny.
Pokud chcete změnu, zkuste likér udělat trochu jinak. Můžete být pistáciový, karamelový, arašídový, základ je pokaždé stejný, jen se vynechá vanilková pasta.