Úterý 28. května 2024, svátek má Vilém
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Trocha francouzského šarmu na svátečním stole: vánoční poleno vypadá i chutná báječně

Francouzské vánoční poleno foto: Každý den je svátekProfimedia.cz

Recept
Chce zkusit letos na Vánoce něco netradičního? Co třeba francouzské vánoční poleno neboli bûche de Noël. Nebojte se, není to nic složitého. Je to vlastně piškotová roláda plněná čokoládovým krémem, ovšem nazdobená jako padlý kmínek uprostřed lesa bude na sváteční tabuli vypadat vskutku impresivně.
  5:00

Francouzské vánoční poleno podle Karolíny Kamberské

Francouzské vánoční poleno podle Karolíny Kamberské
  • 6 vajec (žloutky a bílky oddělené)
  • špetka soli
  • 200 g cukru krupice
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 6 lžic kakaa holandského typu
  • 1 celá vanilka
  • moučkový cukr

Na krém: 

    • 200 g hořké čokolády (50 % kakaa)
    • 250 g moučkového cukru
    • 220 g změklého másla

Na houbičky: 

    • 1 balíček marcipánové hmoty
    • 1 bílek
    • 1 lžíce kakaa holandského typu

Na ozdobení: 

      • snítka rozmarýnu, chvojí, čerstvé brusinky apod.
      • moučkový cukr

Bûche de Noël jsem dlouho vídala jen v časopisech jako ilustraci článků typu „Jak se slaví Vánoce v Evropě“. Pak se o něm moje dcera učila na francouzštině a rozhodla, že tuto složitě vypadající pochoutku zkusíme doma upéct. Že je poleno krásné, to jsme věděly. Ale že je tak dobré, a přesto jednoduché, to jsme musely vyzkoušet až na vlastní kůži.

Jak na to

Troubu si rozehřejte na 180 °C. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a poté do něj opatrně zašlehejte 100 g cukru, šlehejte tak dlouho, až vznikne lesklá tuhá pěna. V jiné misce vyšlehejte ze žloutků a zbylého cukru světle žlutou pěnu. Vanilku podélně rozkrojte a dřeň vyškrábněte do žloutkové směsi. Dále vmíchejte i kakao a mouku. Potom opatrně a po částech do žloutkové pěny vmíchávejte sníh – snažte se, aby hmota zůstala nadýchaná.

Plech vyložte pečicím papírem, vlijte na něj těsto, rozetřete do krajů a dejte péct. Po 12 minutách plech vyndejte, piškot jemně poprašte moučkovým cukrem, přikryjte ho utěrkou a otočte. Opatrně sloupněte pečicí papír a položte ho zpět na těsto. Nechte vychladnout.

Mezitím si připravte krém. Čokoládu si rozpusťte ve vodní lázni. Moučkový cukr prosijte přes síto a promíchejte s máslem. Pak vmíchejte i rozpuštěnou čokoládu.

Z piškotu sundejte papír a odkrojte nerovné okraje, aby vznikl pěkný obdélník. Potřete ho asi polovinou krému a potom opatrně, s pomocí podložené utěrky, pevně zavinujte roládu. Konce rolády šikmo odkrojte a dejte je stranou, využijete je jako suky.

Roládu přeneste na oválný talíř a celou ji potřete krémem. „Suky“ přitiskněte ze stran a také potřete, stejně jako všechny boční řezy. Pak do krému vyryjte „kůru“ a do řezů letorosty.

Adventní trofej z těsta. Staročeské tradice ožívají, upečte si vrkoč podle receptu našich předků

Z marcipánu vyrobte nožičky a kloboučky houbiček, kloboučky lehce poprašte kakaem. Pak k sobě nožičky a kloboučky slepujte bílkem a nechte zaschnout. Kolem polínka naaranžujte houbičky, můžete ozdobit třeba i větvičkami rozmarýnu či chvojím nebo čerstvými brusinkami. Na závěr vše poprašte moučkovým cukrem.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!