Úterý 28. března 2023, svátek má Soňa
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Francouzské vánoční poleno podle Karolíny Kamberské

Jídlo

  6:13
Bûche de Noël jsem dlouho vídala jen v časopisech jako ilustraci článků typu „Jak se slaví Vánoce v Evropě“. Pak se o něm moje dcera učila na francouzštině a rozhodla, že tuto složitě vypadající pochoutku zkusíme doma upéct. Že je poleno krásné, to jsme věděly. Ale že je tak vdobré, a přesto jednoduché, to jsme musely vyzkoušet až na vlastní kůži.

Francouzské vánoční poleno podle Karolíny Kamberské foto: Každý den je svátek

Francouzské vánoční poleno

  • 6 vajec (žloutky a bílky oddělené)
  • špetka soli
  • 200 g cukru krupice
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 6 lžic kakaa holandského typu
  • 1 celá vanilka
  • moučkový cukr

Na krém: 

  • 200 g hořké čokolády (50 % kakaa)
  • 250 g moučkového cukru
  • 220 g změklého másla

Na houbičky: 

  • 1 balíček marcipánové hmoty
  • 1 bílek
  • 1 lžíce kakaa holandského typu

Na ozdobení: 

  • snítka rozmarýnu, chvojí, čerstvé brusinky apod.
  • moučkový cukr

Troubu si rozehřejte na 180 °C. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a poté do něj opatrně zašlehejte 100 g cukru, šlehejte tak dlouho, až vznikne lesklá tuhá pěna. V jiné misce vyšlehejte ze žloutků a zbylého cukru světle žlutou pěnu. Vanilku podélně rozkrojte a dřeň vyškrábněte do žloutkové směsi. Dále vmíchejte i kakao a mouku. Potom opatrně a po částech do žloutkové pěny vmíchávejte sníh – snažte se, aby hmota zůstala nadýchaná.

Plech vyložte pečicím papírem, vlijte na něj těsto, rozetřete do krajů a dejte péct. Po 12 minutách plech vyndejte, piškot jemně poprašte moučkovým cukrem, přikryjte ho utěrkou a otočte. Opatrně sloupněte pečicí papír a položte ho zpět na těsto. Nechte vychladnout.

Mezitím si připravte krém. Čokoládu si rozpusťte ve vodní lázni. Moučkový cukr prosijte přes síto a promíchejte s máslem. Pak vmíchejte i rozpuštěnou čokoládu.

Z piškotu sundejte papír a odkrojte nerovné okraje, aby vznikl pěkný obdélník. Potřete ho asi polovinou krému a potom opatrně, s pomocí podložené utěrky, pevně zavinujte roládu. Konce rolády šikmo odkrojte a dejte je stranou, využijete je jako suky.

Roládu přeneste na oválný talíř a celou ji potřete krémem. „Suky“ přitiskněte ze stran a také potřete, stejně jako všechny boční řezy. Pak do krému vyryjte „kůru“ a do řezů letorosty.

Z marcipánu vyrobte nožičky a kloboučky houbiček, kloboučky lehce poprašte kakaem. Pak k sobě nožičky a kloboučky slepujte bílkem a nechte zaschnout. Kolem polínka naaranžujte houbičky, můžete ozdobit třeba i větvičkami rozmarýnu či chvojím nebo čerstvými brusinkami. Na závěr vše poprašte moučkovým cukrem.