Sobota 27. listopadu 2021, svátek má Xenie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Zákusek, po kterém nemůžete za volant. Opilý Izidor podle Karolíny Kamberské

Jídlo

  6:39
Když mi kdysi sousedka Míša, výborná kuchařka, donesla talířek s cukrovím, naprosto jsem se zamilovala do miniaturního dortíčku, který jsem jedla poprvé v životě. Pak mi ukázala recept a mě vyděsila jeho pracnost. Ale nebojte se – Izidor se sice skládá ze čtyř vrstev, z nichž každá se dělá jinak, ale ve skutečnosti máte vyhráno, už když je těsto v troubě. Ostatní tři vrstvy jsou hotové za pár minut. A Izidor za trochu péče stojí. Je to úžasná sladkost – pokud jí tedy odpustíte, že po ní nebudete moci sednout za volant…

Opilý Izidor podle receptu Karolíny Kamberské foto: Karolína - Každý den je svátek

Opilý Izidor

Na těsto: 

  • 150 g změklého másla
  • 150 g cukru krupice
  • 4 vejce (žloutky a bílky oddělené)
  • 1 lžíce kakaa
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 70 g hrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Na ořechovou náplň: 

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 ml rumu

Na žloutkovou náplň: 

  • 4 žloutky
  • 1 lžíce kakaa
  • 100 g cukru moučka
  • 200 g změklého másla

Na polevu: 

  • 200 g hořké čokolády (cca 50 % kakaa)
  • 8 lžic smetany ke šlehání

Troubu si rozehřejte na 160 °C. Máslo s cukrem a žloutky utřete do světlé pěny, nejlépe to půjde elektrickým šlehačem. Přidejte lžíci kakaa, mleté ořechy a také mouku, kterou jste si předtím promíchali v jiné nádobě s práškem do pečiva. Z bílků ušlehejte pevný sníh a opatrně ho vmíchejte do směsi. Hluboký plech vyložte pečicím papírem, vlijte do něj těsto, rozetřete do stran a pečte zhruba 15 minut, než zpevní. Nechte vychladnout.

Mezitím smíchejte všechny suroviny na ořechovou náplň, nechte ji chvíli odstát a pak jí potřete vychladlou placku.  

Všechny suroviny na žloutkovou náplň dejte do skleněné mísy. Tu postavte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny vody, a nad párou (tomu se říká ve vodní lázni) metličkou vyšlehejte, až vznikne lesklá hladká směs. Potom ji odstavte, a zatímco chladne, vmíchejte do ní metličkou máslo.

Žloutkový krém natřete na ořechový krém (je mnohem hutnější, takže se krémy spolu nesmíchají) a plát dejte na 24 hodin do chladničky. Vše se propojí a zpevní. 

Druhý den si opět ve vodní lázni rozpusťte čokoládu se smetanou a touto směsí celý moučník polijte. Dejte znovu vychladit, až čokoládová poleva ztuhne, což trvá tak hodinku dvě. Poté dezert rozkrájejte nahřátým nožem na malé čtverečky. Uchovávejte v chladničce. Rozležení v chladnu Izidorovi svědčí.

TIP: Krájení Opilého Izidora vám usnadní tento trik: Do hrnku nalijte vroucí vodu z konvice. Vedle si připravte papírovou utěrku. Po každém tahu nože napříč Izidorem nůž ponořte do hrnku, nechte 10 vteřin ohřát, osušte utěrkou a pokračujte.

Autor:

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!