17. listopadu 2018 6:39 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Připravte si králíka agrodolce podle Karolíny Kamberské

Králík agrodolce | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Králík agrodolce | foto: Každý den je svátek

Tento recept má prý původ na Sicílii, já ho ovšem ochutnala v Toskánsku, a tak ho budu mít už navždy spojený s výhledem na kopcovitou toskánskou krajinu přes sklenku červeného vína. Což se, přiznávám, nebezpečně blíží mojí představě ráje. Vysvětlení názvu „agrodolce“ je tak prosté, až mě to trochu zklamalo, čekala jsem něco venkovsky romantičtějšího, ale je to zkrátka králík na sladkokyselo…

Recept má spoustu lokálních variant, a proto vám nabízím svou osvědčenou. Čokolády se nelekejte, tou přece nemůžete nikdy nic zkazit! Navíc je to typický recept na dámskou jízdu, takže do něj čokoláda patří už z principu, ne?

Králík agrodolce

  • 1 rozporcovaný králík (nebo 4–6 králičích stehen)
  • sůl a pepř 
  • 50 g hladké mouky
  • 60 ml olivového oleje 
  • 2 lžíce másla 
  • 1 malá cibule 
  • 1 mrkev 
  • 1 řapík celeru 
  • 3 stroužky česneku 
  • 100 g slaniny (ideálně pancetty) 
  • 3 kuličky jalovce 
  • 5 kuliček černého pepře 
  • 3 snítky čerstvého tymiánu a trocha na ozdobu 
  • 1,5 lžíce třtinového cukru 
  • 60 ml bílého vinného octa 
  • po hrsti rozinek, mandlí a vlašských ořechů 
  • 20 g tmavé čokolády (50 % kakaa) 

Porce králíka osolte, opepřete a obalte v mouce (přebytky mouky oklepejte, ať nepadají do kastrolu). V kastrolu si rozpalte olivový olej a na prudkém plameni na něm opečte maso ze všech stran dozlatova. Pak ho dejte stranou do misky. 

Pod kastrolem snižte plamen na střední stupeň, přidejte máslo, počkejte, až se rozpustí, a pak vložte nakrájenou cibuli, mrkev, celer a česnek. Opékejte několik minut, přidejte na proužky nakrájenou pancettu, jalovec (mírně ho rozmáčkněte nožem), pepř, tymián a cukr a nechte ještě minutku opéct, až se koření rozvoní. Maso vraťte zpět do kastrolu. Pak už doplňte jen ocet a půl litru vody, přiklopte pokličkou a nechte 45 minut probublávat. Ke konci můžete do silnější části masa píchnout, jestli je dostatečně měkké. 

Pokud ano, přidejte mandle, rozinky, pokrájené ořechy a čokoládu nalámanou na kostičky. Na mírném plameni nechte čokoládu rozpustit a vše ostatní prohřát za občasného promíchání – bude to trvat jen několik minut. Za ideální přílohu považuji bílé pečivo, polentu nebo rýži.

TIP Důležitou součástí tohoto jídla je slanina, která podle mě ke králíkovi patří. Pokud nebudete mít italskou pancettu, použijte bez obav jiný druh slaniny.

Lidovky.cz