Pondělí 25. května 2020svátek má Viola 8 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Thajská kokosová polévka podle Karolíny Kamberské

Thajská kokosová polévka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Thajská kokosová polévka | foto: Každý den je svátek

Mé výlety do orientálních kuchyní jsou jen občasnou kratochvílí – jedním z důvodů je jistě moje lenost složitě shánět cizokrajné ingredience. Ačkoliv znám pár obětavců, schopných jet kvůli galangalu padesát kilometrů, já sama mám pocit, že svůj čas a peníze potřebuji využívat jinak.

A tak si z orientálních kuchyní vybírám takové varianty jídel, na které nakoupím u nás na rohu v supermarketu nebo vedle něj u usměvavé vietnamské paní. Věřte, že i s tímto ležérním přístupem se vám můžou povést skutečné exotické lahůdky, jako je třeba tato kokosová polévka.

Thajská kokosová polévka

  • 1 cibule 
  • 4 stroužky česneku 
  • 1 mrkev 1 chilli paprička 
  • 3 menší žampiony 
  • 2 lžíce arašídového nebo olivového oleje 
  • 200 g kuřecích prsou bez kůže a kostí 
  • 2 špetky mletého zázvoru 
  • ½ lžičky kurkumy 
  • ½ lžičky mletého koriandru 
  • 1 litr kuřecího vývaru 
  • 2 lžičky rybí omáčky 
  • 400 g kokosového mléka čerstvý koriandr na ozdobu 

Nakrájejte si zeleninu – cibuli na půlkolečka, česnek na plátky, mrkev krájejte šikmo na podlouhlá „kolečka“, chilli papričku na tenká kolečka a žampiony na tenké plátky. Kuřecí prsa pokrájejte na nudličky. V kastrolu si rozpalte olej a přihoďte nakrájenou zeleninu. 

Když se vše rozvoní a mírně zezlátne, přidejte nakrájené kuřecí maso. Opékejte, až se maso zatáhne a začne místy nabírat zlatavou barvu. Přisypte koření, ještě minutku opečte, zalijte vývarem, přidejte rybí omáčku a nechte 30 minut probublávat. Pak už přijde chvíle pro kokosové mléko. Vlijte ho do polévky, povařte ji ještě 5 minut a ochutnejte – možná ji budete chtít mírně osolit nebo dokořenit, intenzita chuti záleží na vašem vkusu. V talíři polévku ozdobte čerstvým koriandrem (pokud máte doma chuťové konzervativce, dejte jim místo něj hladkolistou petržel).

TIP Rybí omáčku dávkujte opravdu jen po malých lžičkách. Má velmi intenzivní chuť a hlavně vůni, což by se vám u citlivějších jedinců mohlo vymstít. Ale nevynechávejte ji, k jídlům tohoto druhu se skvěle hodí a dodá jim jiný rozměr. Rybí omáčka se vyrábí fermentací ryb se solí a využívají ji hlavně kuchyně jihovýchodní Asie. V Evropě se naposledy vyráběla v dobách Římské říše (na její zápach si ve svých textech stěžoval i Seneca!). Je levná, trvanlivá, a pokud občas vaříte jídla ve stylu thajské nebo vietnamské kuchyně, rozhodně ji využijete.

Premium

Bubeník z Mandrage: Víťa sebral odvahu, kterou nikdo z nás nenašel a rozsekl to

Matyáš Vorda | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na bicí hraje od svých devíti let. V deseti s kamarádem Víťou Starým založil kapelu Mandrage, která se za devatenáct...

Premium

Android Auto a CarPlay v každém autě. Poradíme vám, jak na to

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chcete používat oblíbenou navigační aplikaci na displeji v autě místo telefonu? Přečtěte si, jak to udělat a neutratit...

Premium

Leoš Mareš: Není to jen o talentu, ale o schopnosti si peníze udržet

Leoš Mareš by mohl získat titul syn roku. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Krach, zhroucení, deprese, obavy o budoucnost a pátrání po smyslu vlastní existence. To jsou emoce, které v těchto...