A tak si z orientálních kuchyní vybírám takové varianty jídel, na které nakoupím u nás na rohu v supermarketu nebo vedle něj u usměvavé vietnamské paní. Věřte, že i s tímto ležérním přístupem se vám můžou povést skutečné exotické lahůdky, jako je třeba tato kokosová polévka.
Thajská kokosová polévka
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 mrkev 1 chilli paprička
- 3 menší žampiony
- 2 lžíce arašídového nebo olivového oleje
- 200 g kuřecích prsou bez kůže a kostí
- 2 špetky mletého zázvoru
- ½ lžičky kurkumy
- ½ lžičky mletého koriandru
- 1 litr kuřecího vývaru
- 2 lžičky rybí omáčky
- 400 g kokosového mléka čerstvý koriandr na ozdobu
Nakrájejte si zeleninu – cibuli na půlkolečka, česnek na plátky, mrkev krájejte šikmo na podlouhlá „kolečka“, chilli papričku na tenká kolečka a žampiony na tenké plátky. Kuřecí prsa pokrájejte na nudličky. V kastrolu si rozpalte olej a přihoďte nakrájenou zeleninu.
Když se vše rozvoní a mírně zezlátne, přidejte nakrájené kuřecí maso. Opékejte, až se maso zatáhne a začne místy nabírat zlatavou barvu. Přisypte koření, ještě minutku opečte, zalijte vývarem, přidejte rybí omáčku a nechte 30 minut probublávat. Pak už přijde chvíle pro kokosové mléko. Vlijte ho do polévky, povařte ji ještě 5 minut a ochutnejte – možná ji budete chtít mírně osolit nebo dokořenit, intenzita chuti záleží na vašem vkusu. V talíři polévku ozdobte čerstvým koriandrem (pokud máte doma chuťové konzervativce, dejte jim místo něj hladkolistou petržel).
TIP Rybí omáčku dávkujte opravdu jen po malých lžičkách. Má velmi intenzivní chuť a hlavně vůni, což by se vám u citlivějších jedinců mohlo vymstít. Ale nevynechávejte ji, k jídlům tohoto druhu se skvěle hodí a dodá jim jiný rozměr. Rybí omáčka se vyrábí fermentací ryb se solí a využívají ji hlavně kuchyně jihovýchodní Asie. V Evropě se naposledy vyráběla v dobách Římské říše (na její zápach si ve svých textech stěžoval i Seneca!). Je levná, trvanlivá, a pokud občas vaříte jídla ve stylu thajské nebo vietnamské kuchyně, rozhodně ji využijete.