Opilý Izidor
Na těsto:
- 150 g změklého másla
- 150 g cukru krupice
- 4 vejce (žloutky a bílky oddělené)
- 1 lžíce kakaa
- 120 g mletých vlašských ořechů
- 70 g hrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Na ořechovou náplň:
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 100 g moučkového cukru
- 200 ml rumu
Na žloutkovou náplň:
- 4 žloutky
- 1 lžíce kakaa
- 100 g cukru moučka
- 200 g změklého másla
Na polevu:
- 200 g hořké čokolády (cca 50 % kakaa)
- 8 lžic smetany ke šlehání
Troubu si rozehřejte na 160 °C. Máslo s cukrem a žloutky utřete do světlé pěny, nejlépe to půjde elektrickým šlehačem. Přidejte lžíci kakaa, mleté ořechy a také mouku, kterou jste si předtím promíchali v jiné nádobě s práškem do pečiva. Z bílků ušlehejte pevný sníh a opatrně ho vmíchejte do směsi. Hluboký plech vyložte pečicím papírem, vlijte do něj těsto, rozetřete do stran a pečte zhruba 15 minut, než zpevní. Nechte vychladnout.
Mezitím smíchejte všechny suroviny na ořechovou náplň, nechte ji chvíli odstát a pak jí potřete vychladlou placku.
Všechny suroviny na žloutkovou náplň dejte do skleněné mísy. Tu postavte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny vody, a nad párou (tomu se říká ve vodní lázni) metličkou vyšlehejte, až vznikne lesklá hladká směs. Potom ji odstavte, a zatímco chladne, vmíchejte do ní metličkou máslo.
Žloutkový krém natřete na ořechový krém (je mnohem hutnější, takže se krémy spolu nesmíchají) a plát dejte na 24 hodin do chladničky. Vše se propojí a zpevní.
Druhý den si opět ve vodní lázni rozpusťte čokoládu se smetanou a touto směsí celý moučník polijte. Dejte znovu vychladit, až čokoládová poleva ztuhne, což trvá tak hodinku dvě. Poté dezert rozkrájejte nahřátým nožem na malé čtverečky. Uchovávejte v chladničce. Rozležení v chladnu Izidorovi svědčí.
TIP: Krájení Opilého Izidora vám usnadní tento trik: Do hrnku nalijte vroucí vodu z konvice. Vedle si připravte papírovou utěrku. Po každém tahu nože napříč Izidorem nůž ponořte do hrnku, nechte 10 vteřin ohřát, osušte utěrkou a pokračujte.