130 let

Opilý Izidor podle receptu Karolíny Kamberské | foto: Karolína - Každý den je svátek

Zákusek, po kterém nemůžete za volant. Opilý Izidor podle Karolíny Kamberské

Jídlo
  •   6:39
Když mi kdysi sousedka Míša, výborná kuchařka, donesla talířek s cukrovím, naprosto jsem se zamilovala do miniaturního dortíčku, který jsem jedla poprvé v životě. Pak mi ukázala recept a mě vyděsila jeho pracnost. Ale nebojte se – Izidor se sice skládá ze čtyř vrstev, z nichž každá se dělá jinak, ale ve skutečnosti máte vyhráno, už když je těsto v troubě. Ostatní tři vrstvy jsou hotové za pár minut. A Izidor za trochu péče stojí. Je to úžasná sladkost – pokud jí tedy odpustíte, že po ní nebudete moci sednout za volant…

Opilý Izidor

Na těsto: 

  • 150 g změklého másla
  • 150 g cukru krupice
  • 4 vejce (žloutky a bílky oddělené)
  • 1 lžíce kakaa
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 70 g hrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Na ořechovou náplň: 

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 ml rumu

Na žloutkovou náplň: 

  • 4 žloutky
  • 1 lžíce kakaa
  • 100 g cukru moučka
  • 200 g změklého másla

Na polevu: 

  • 200 g hořké čokolády (cca 50 % kakaa)
  • 8 lžic smetany ke šlehání

Troubu si rozehřejte na 160 °C. Máslo s cukrem a žloutky utřete do světlé pěny, nejlépe to půjde elektrickým šlehačem. Přidejte lžíci kakaa, mleté ořechy a také mouku, kterou jste si předtím promíchali v jiné nádobě s práškem do pečiva. Z bílků ušlehejte pevný sníh a opatrně ho vmíchejte do směsi. Hluboký plech vyložte pečicím papírem, vlijte do něj těsto, rozetřete do stran a pečte zhruba 15 minut, než zpevní. Nechte vychladnout.

Mezitím smíchejte všechny suroviny na ořechovou náplň, nechte ji chvíli odstát a pak jí potřete vychladlou placku.  

Všechny suroviny na žloutkovou náplň dejte do skleněné mísy. Tu postavte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny vody, a nad párou (tomu se říká ve vodní lázni) metličkou vyšlehejte, až vznikne lesklá hladká směs. Potom ji odstavte, a zatímco chladne, vmíchejte do ní metličkou máslo.

Žloutkový krém natřete na ořechový krém (je mnohem hutnější, takže se krémy spolu nesmíchají) a plát dejte na 24 hodin do chladničky. Vše se propojí a zpevní. 

Druhý den si opět ve vodní lázni rozpusťte čokoládu se smetanou a touto směsí celý moučník polijte. Dejte znovu vychladit, až čokoládová poleva ztuhne, což trvá tak hodinku dvě. Poté dezert rozkrájejte nahřátým nožem na malé čtverečky. Uchovávejte v chladničce. Rozležení v chladnu Izidorovi svědčí.

TIP: Krájení Opilého Izidora vám usnadní tento trik: Do hrnku nalijte vroucí vodu z konvice. Vedle si připravte papírovou utěrku. Po každém tahu nože napříč Izidorem nůž ponořte do hrnku, nechte 10 vteřin ohřát, osušte utěrkou a pokračujte.

Autor: Lidovky.cz