Úterý 10. prosince 2024, svátek má Julie
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Adventní trofej z těsta. Staročeské tradice ožívají, upečte si vrkoč podle receptu našich předků


Staročeský vrkoč | foto: ČTK

Premium Recept
Nikoli včelí úly, bramborový salát, ba ani ananas nebyly svátečními dobrotami našich předků. To spíše kynuté pečivo a sušené ovoce, kterému dokázali dát rafinovanou podobu. Co je staročeský vrkoč? A může najít své místo i v moderní domácnosti?

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Velká obytná kuchyň v dřevěné chaloupce je příjemně vytopená starou pecí s modrým kachlem. Z malých okének není přes kresbičky mrazu vidět ven, ale komu by se tam chtělo?

Je advent, na stole hoří svíčky a celé místnosti kraluje svérázný objekt – několikapatrová věž z pečených věnců, zdobená zelenými větvičkami a pentlemi, sladce voní po sušeném ovoci a na jejím vrcholu trůní nádherně vyleštěné rudé jablko. Připomíná výstřední vánoční stromek či jakýsi obřadní předmět. Co si to místní hospodyně vytvořila za výzdobu?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se