Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Pět nejskvělejších bramborových salátů podle našich nejlepších šéfkuchařů

Nejskvělejší bramborové saláty foto: Shutterstock

Doporučujeme
Štědrovečerní večeře se neobejde bez dobrého bramborového salátu. Každá rodina má svůj osvědčený recept. My vám přinášíme pět variací salátů podle našich nejlepších šéfkuchařů. Třeba vás inspirují.
  5:00

David Korecký: Klasický bramborový salát

  • 600 g brambor
  • 3 vejce
  • 4 sterilované okurky
  • středně velká cibule
  • sůl, pepř, lák z okurek (dle potřeby)
  • 3 lžíce majonézy
  • 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 2 lžíce plnotučné hořčice

Příprava: Brambory ve slupce a kořenovou zeleninu uvaříme v osolené vodě doměkka, vejce natvrdo. Brambory, zeleninu i vejce nakrájíme na menší kostičky. Přidáme majonézu, hořčici nadrobno nasekanou cibulku a na kostičky nakrájené okurky. osolíme, opepříme a dle chuti přilijeme lák z okurek.

Salát začneme míchat, až když máme všechny suroviny v jedné míse, a mícháme lehce, odspodu nahoru, aby se z brambor nestala lepivá kaše. Po zamíchání a případném dochucení necháme salát v lednici odležet do druhého dne.

Tip na Štědrý večer od šéfkuchaře Kaliny: Rybí polévku dělám podle receptu své babičky, ale hlavu do ní nedávám

Pavel Sapík: Jednoduchý bramborový salát

  • 1 kg brambor
  • 0,3 kg mrkve
  • 0,1 kg celeru
  • 0,1 kg hrášku
  • 1 velká cibule
  • 0,4 kg okurek
  • 3 lžíce hořčice
  • 0,4 kg majonézy
  • sůl, pepř, cukr
  • kudrnka
  • 5 vařených vajec

Příprava: Předem vařené a vychlazené brambory nakrájíme na kostičky, přidáme kostičky zeleniny a nakrájenou a spařenou cibuli, okurky, hrášek a vše smícháme s majonézou. Ochutíme hořčicí, lákem z okurek, solí, pepřem a špetkou cukru. Zdobíme na čtvrtky nakrájenými vejci a sekanou kudrnkou.

kapr a salát

Roman Paulus: Lehký bramborový salát bez majonézy

  • 500 g salátových brambor
  • 200 ml silného kuřecího vývaru
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 100 g červené cibule
  • 30 g plnotučné hořčice
  • sůl, ocet, pepř

Příprava: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a ještě teplé nakrájíme na kolečka. Veškeré suroviny přidáme k bramborám a přelijeme teplým vývarem. Necháme marinovat a občas zamícháme. Před podáváním je dobré salát ochutnat a znovu dochutit. Salát nemá být moc hutný, ale spíše řídký. Podáváme ke smaženému kaprovi s citronem.

Tip šéfkuchaře Vávry, který zlepší chuť bramborového salátu. Přilijte panák láku

Viktor Mráz: Slovenský bramborový salát

  • 1000 g salátových brambor
  • 2 středně velké cibule
  • menší sklenička okurek i s lákem
  • trocha olivového oleje
  • sůl, pepř, případně ocet

Příprava: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme na kostičky nakrájené sterilované okurky a cibuli, zalijeme trochou láku z okurek a dochutíme solí, pepřem, olivovým olejem. Můžeme přidat i trochu octa.

Luboš Loose: Lahůdkový bramborový salát s jablkem

Další tipy na bramborové saláty

  • 3/5 salátových brambor
  • 1/5 kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • nakládané okurky
  • kyselé jablko
  • gothajský salám
  • cibule
  • majonéza
  • hořčice
  • sůl, pepř, cukr, ocet
  • worcestrová omáčka

Příprava: Uvařené a vychladlé brambory nakrájíme na kostičky, přidáme pokud možno na stejnou velikost nakrájenou vařenou kořenovou zeleninu, okurky, jablko (raději kyselejší), gothajský nebo šunkový salám a cibulku nakrájenou najemno. Vše lehce promícháme.

Majonézu (ne lehkou!) rozředíme trochou nálevu z okurek, ochutíme pepřem, solí, cukrem, hořčicí a vše přidáme do nakrájených surovin. Promícháme a na závěr opatrně dochutíme worcestrovou omáčkou, octem, popřípadě dosolíme. Hotový salát necháme dobře vychladit a podáváme ještě týž den, co byl připraven.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...