Radek David (La veranda, Babiččina zahrada)
Uvařené bramborové rohlíčky ve slupce oloupat a nakrájet na kostičky. Mrkev a celer oloupat, nakrájet na kostičky a uvařit do měkka. Hrášek, nejlepší je mražený blanšírovat ve vroucí vodě a zchladit. Sterilované okurky nakrájet na kostičky. Uvařené vejce natvrdo. Žloutky rozetřít s trochou oleje na pastu. Bílky nasekat nebo nakrájet na kostičky. Zelený jablka Granny Smith oloupat a nakrájet na kostičky.
Všechny ingredience dejte do misky a přidejte domácí majonézu ze žloutků a oleje, plnotučnou hořčici a ochutit solí a dobrým octem z bílého vína nebo nálevem od okurek.
Jakub Černý (Alcron)
- 1 kg brambor vařených ve slupce, nakrájené na kostičky
- 200 g vařené kořenové zeleniny nakrájené na kostičky
- 200 g nakládaných okurek nahrubo nastrouhaných
- 3 vařené vejce natvrdo nahrubo nastrouhaných
- 1 vetší cibule nakrájené najemno a spařené
- 1 vetší jablko nahrubo nastrouhané
- 250 g majonézy
- 250 g bílého jogurtu
Vše dobře smícháme a ochutíme solí, černým pepřem, plnotučnou hořčicí a lákem z okurek. Salát je nejlepší druhý den.
Radek Kašpárek, restaurace Field
- 500 g ve slupce vařených brambor
- 80 g slaniny
- 1 červená cibule
- 1 jarní cibulka
- 4 lžíce kvalitní zakysané smetany
- 3 lžíce najemno sekané pažitky
- sůl, pepř
- olivový olej
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Na oleji orestujeme jemně krájenou cibulku, slaninu. Poté přidáme brambory a krátce orestujeme. Přendáme do misky částečně necháme vychladit a poté přidáme zakysanou smetanu, sekanou jarní cibulku a pažitku ochutíme soli, pepřem.
Petr Svoreň, Hotely Akademie
- 700 g brambor vařených ve slupce
- 100 g celeru
- 200 g mrkve
- 100 g hrášku
- 100 g nakládaček
- červená cibule
- 2 lžíce hořčice
- 300 ml sójové majonézy
- 3 vejce
Vychlazené oloupané brambory, vejce a zeleninu nakrájíme na kostičky. Přidáme lehce orestovanou cibulku a hrášek. Vše spojíme majonézou a dochutíme hořčici, solí a pepřem.
Jacob Racek, Bistro Deli Most
- 1 kg brambory grenaille (lze i obyčejný varný typ)
- 0,5 kg červené cibule
- 4 ks okurky sterilované
- 2 ks vajec vařených
- 500 g moravského uzeného (lze pražská šunka)
- 250 g domácí majonézy
- 250 g řeckého jogurtu
- 150 g petřžele
- 40 g dijónské horčice
- 1 citron
- cukr
- sůl
- pepř
- 1 lžíce octu jablečného
Všechny ingredience nakrájíme na kostičky. Tento recept je trochu jiná alternativa na klasický „vánoční bramborový salát“. Používáme pouze kvalitní suroviny, jen tak docílíme vyjímečné chuti. I proto volím brambory grenaille, které mají specifickou chuť a pouze je důkladně omyji a upeču na cca 25 minut, 190°C a bez soli!
Brambory solíme až v salátu, kvůli vodě, kterou by pouštěli při pečení a brambory by se spíše vařily než pekly. Slupka je hezky upečená a dává salátu texturu a lepší chuť. Místo hrášku používám na barvu a hlavně chuť - bylinky. Dijónská hořčice a citrón dá salátu lehkou kyselost, čímž se salát výborně hodí i na letní obědy, tam bych pak vynechal i majonézu a dal pouze řecký jogurt, aby byl salát lehčí pro tělo.
Solíme, cukrujem, pepříme dle chuti. Lze použít i bez masa pro vegetariány.