Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

5 receptů na bramborový salát od šéfkuchařů. Který si vyberete?

Jídlo

  5:00
Ke Štědrému dnu neodmyslitelně patří bramborový salát, na který má většinou každá rodina svůj vlastní recept. Přinášíme vám ale i tak recepty pěti šéfkuchařů, abyste mohli letos trochu experimentovat.

Bramborový salát (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Radek David (La veranda, Babiččina zahrada)

Uvařené bramborové rohlíčky ve slupce oloupat a nakrájet na kostičky. Mrkev a celer oloupat, nakrájet na kostičky a uvařit do měkka. Hrášek, nejlepší je mražený blanšírovat ve vroucí vodě a zchladit. Sterilované okurky nakrájet na kostičky. Uvařené vejce natvrdo. Žloutky rozetřít s trochou oleje na pastu. Bílky nasekat nebo nakrájet na kostičky. Zelený jablka Granny Smith oloupat a nakrájet na kostičky.

Všechny ingredience dejte do misky a přidejte domácí majonézu ze žloutků a oleje, plnotučnou hořčici a ochutit solí a dobrým octem z bílého vína nebo nálevem od okurek.

Jakub Černý (Alcron)

  • 1 kg brambor vařených ve slupce, nakrájené na kostičky
  • 200 g vařené kořenové zeleniny nakrájené na kostičky
  • 200 g nakládaných okurek nahrubo nastrouhaných
  • 3 vařené vejce natvrdo nahrubo nastrouhaných
  • 1 vetší cibule nakrájené najemno a spařené
  • 1 vetší jablko nahrubo nastrouhané
  • 250 g majonézy
  • 250 g bílého jogurtu

Vše dobře smícháme a ochutíme solí, černým pepřem, plnotučnou hořčicí a lákem z okurek. Salát je nejlepší druhý den. 

Jaký bramborový salát udělat letos?

Radek Kašpárek, restaurace Field

  • 500 g ve slupce vařených brambor
  • 80 g slaniny
  • 1 červená cibule
  • 1 jarní cibulka
  • 4 lžíce kvalitní zakysané smetany
  • 3 lžíce najemno sekané pažitky
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Na oleji orestujeme jemně krájenou cibulku, slaninu. Poté přidáme brambory a krátce orestujeme. Přendáme do misky částečně necháme vychladit a poté přidáme zakysanou smetanu, sekanou jarní cibulku a pažitku ochutíme soli, pepřem.

Petr Svoreň, Hotely Akademie

  • 700 g brambor vařených ve slupce
  • 100 g celeru
  • 200 g mrkve
  • 100 g hrášku
  • 100 g nakládaček
  • červená cibule
  • 2 lžíce hořčice
  • 300 ml sójové majonézy 
  • 3 vejce

Vychlazené oloupané brambory, vejce a zeleninu nakrájíme na kostičky. Přidáme lehce orestovanou cibulku a hrášek. Vše spojíme majonézou a dochutíme hořčici, solí a pepřem.

Jacob Racek, Bistro Deli Most

  • 1 kg brambory grenaille (lze i obyčejný varný typ)
  • 0,5 kg červené cibule
  • 4 ks okurky sterilované
  • 2 ks vajec vařených
  • 500 g moravského uzeného (lze pražská šunka)
  • 250 g domácí majonézy
  • 250 g řeckého jogurtu
  • 150 g petřžele
  • 40 g dijónské horčice
  • 1 citron
  • cukr 
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce octu jablečného

Všechny ingredience nakrájíme na kostičky. Tento recept je trochu jiná alternativa na klasický „vánoční bramborový salát“. Používáme pouze kvalitní suroviny, jen tak docílíme vyjímečné chuti. I proto volím brambory grenaille, které mají specifickou chuť a pouze je důkladně omyji a upeču na cca 25 minut, 190°C a bez soli!

Brambory solíme až v salátu, kvůli vodě, kterou by pouštěli při pečení a brambory by se spíše vařily než pekly. Slupka je hezky upečená a dává salátu texturu a lepší chuť. Místo hrášku používám na barvu a hlavně chuť - bylinky. Dijónská hořčice a citrón dá salátu lehkou kyselost, čímž se salát výborně hodí i na letní obědy, tam bych pak vynechal i majonézu a dal pouze řecký jogurt, aby byl salát lehčí pro tělo.

Solíme, cukrujem, pepříme dle chuti. Lze použít i bez masa pro vegetariány.

Autor: