Neděle 2. června 2024, svátek má Jarmil
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Májová je nejlepší! Brynza je slovenský národní poklad, zkuste si z ní připravit pozapomenutou polévku

Brynzová polévka z české kuchyně skoro zmizela. Je to škoda, je rychlá a k její přípravě stačí jen pár surovin foto: Foto Kulinární studio Mafra

Recept
Pro nás brynza, pro Slováky bryndza. Stejně jako jiné druhy sýra je k dostání po celý rok. Nejlepší je ale májová: připravená z mléka, do kterého se s jarní pastvou dostaly i voňavé jarní byliny.
  5:00

Jak moc se druh a kvalita pastvy promítají do mléka a masa, ví každý, kdo někdy choval aspoň králíky. V případě mléka a čerstvých sýrů (mezi které brynza patří) to znamená třeba to, že letní bude méně tučná než zimní, protože ta se zpravidla vyrábí ze skladovaného mléka.

Na sousedním Slovensku mají k brynze přece jen vřelejší vztah než u nás, proto si připomeňme, že ono mléko je obvykle ovčí (výrobek pak nese označení ovčí brynza; taková je i nejvíc ceněná), přípustné je ale i kravské či kozí.

Ovčí brynza podle slovenské vyhlášky musí obsahovat aspoň 48 % tuku v sušině, směsná pak minimálně 38 % tuku. Podíl tuku se – znovu jako u jiných druhů sýra – samozřejmě může výrobek od výrobku lišit, platí však, čím více tuku (v sušině a čím více sušiny ve výrobku), tím kvalitnější a lepší sýr.

Bez laktózy

Co z brynzy udělalo slovenský národní poklad, ale není jenom nezaměnitelná chuť. Protože je to přírodní sýr, přirozeně se v něm vyskytují probiotické kultury a řada druhů bakterií mléčného kvašení.

Předsudky stranou, dršťky umí příjemně překvapit. Připravte si je jako luxusní pokrm

Díky tomu má nízký obsah mléčného cukru, tzv. laktózy – tu totiž množící se bakterie během zrání spotřebovávají, takže jí ve výsledném produktu zůstává minimum. Skvělá volba pro všechny, koho laktóza umí potrápit!

V obchodech ovšem bývá k dostání taky termizovaná nebo pasterizovaná brynza; taková prošla tepelným ošetřením, což sice zabránilo šíření některých nežádoucích organismů, současně tím ale přišla o život i řada těch prospěšných.

Krémový demikát

O tom, jak s májovou (nebo jinou) brynzou naložit v kuchyni, mají nejlepší představu znovu na Slovensku: nejjednodušší je prostě ji namazat na chleba – křupavý krajíc a trocha jarní cibulky jí dají také nejvíc vyniknout.

Zastudena se hodí i do všemožných pomazánek – neobejde se bez ní známá liptovská pomazánka i pravá budapešťská (tvaroh je jenom náhražka), ale skvělá je i všude jinde, kde je cílem co největší krémovitost.

Vůbec nejzajímavější využití brynzy je v polévce zvané demikát. I ta nese, kromě trochu tajemného jména, na prvním místě přívlastek krémová: čerstvý sýr výrazné chuti se v ní jednoduše rozpustí, a protože je také dost slaný, v jednom kroku ji i dochutí. Pro ještě hlubší chuť je možné použít místo vody vývar nebo orestovanou klobásu.

A konečně halušky, pirohy a jim podobné, využití ze všech nejoblíbenější. Kromě (obvykle bramborového) těsta a brynzy je spojuje dokřupava vypečená slanina a zkrátka a dobře skvělá chuť.

Alternativně je možné brynzou doprovodit vařené brambory či různá „těsta“ – slané palačinky, nudle a další těstoviny, a koho srdce a chuťové buňky táhnou ke smaženému, přidá vrchovatou lžíci májové brynzy (spolu se zakysanou smetanou a bylinkami) na langoše.

Brynzová polévka

(podle Marie J. Sandtnerové)

  • 1,5 l vody
  • 1,2 dkg soli
  • na špičku nože kmínu
  • lžička nasekané pažitky nebo kopru
  • 4 dkg těstovinové strouhanky, nudlí (popř. na kostky pokrájené brambory)
  • 25 dkg brynzy
  • 4 dkg másla
  • 0,5 l sladké smetany

V odměřené mírně osolené vodě (brynza sama o sobě je slaná) na polévku povaříme kmín, usekanou pažitku nebo kopr, strouhanku nebo nudle. Před podáváním rozdrobíme do polévky plnotučnou brynzu, ale již nevaříme, aby se brynza nesrazila. Měla by se v horké tekutině pouze rozpustit. Dochutíme čerstvé máslem a přilijeme sladkou smetanu. Doplnit můžeme i orestovanou paprikovou klobásou nebo slaninou

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...