Lidovky.cz

Letos byl burčák kvalitní. Testy prošel

Jídlo

  7:00
Letošní burčák dopadl co do kvality celkem dobře. Z více než poloviny odebraných a již analyzovaných vzorků, jich z 33 nevyhovělo pouze pět, vyplývá to z hodnocení Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI)
Burčák - ilustrační foto

Burčák - ilustrační foto foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

"Při 274 kontrolách odebrali inspektoři SZPI 62 vzorků burčáku, 29 se dosud laboratorně zpracovává, zbytek už je hotový. Z těch již vyhodnocených bylo pět vzorků nevyhovujících, zbytek je v pořádku," řekl mluvčí inspekce Michal Spáčil. Na celkové hodnocení je ale podle inspekce ještě příliš brzo.

Podle Spáčila se zatím u třech kontrol prokázal původ surovin mimo území Česka. "Ve dvou případech burčák izotopovými hodnotami neodpovídá pouze hroznové šťávě, na těchto dvou vzorcích budou vykonány další analýzy k upřesnění," doplnil. Zbylé výsledky kontrol by měly být známy do konce listopadu, pak půjde udělat souhrnné hodnocení, podotkl mluvčí.

Burčák - ilustrační foto

Burčák, tedy kvasící mošt z vylisovaných hroznů, lze v Česku nabízet pod tímto názvem pouze v případě suroviny sklizené a zpracované na území ČR. Při použití importovaných hroznů jde o "částečně zkvašený hroznový mošt".

Loňské kontroly ukázaly, že normám v minulém roce nevyhovělo přes 40 procent burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu. Inspektoři SZPI loni odebrali 47 vzorků moku, z toho nevyhovělo 20 vzorků. Prodejci nabízeli burčák, který byl často ředěný vodou nebo obsahoval víc etanolu z přidaného cukru.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.