Lidovky.cz

Na Štědrý den hospody zdraží

Česko

  11:23
PRAHA - V hlavním městě se během vánočních svátků drží už několik let nepopulární zvyk. Část restaurací ve středu metropole zdražuje. Některé, zvláště ty na Staroměstském náměstí nebo Královské cestě, až o 60 procent. Na Štědrý den tu tak lidé srkají půllitr piva za 60 korun.
Restaurace - ilustrační foto.

Restaurace. foto: ČTK

„Ceny skutečně během vánočních svátků gradují. V průměru o dvacet procent. Je to jednak kvůli tomu, že majitelé podniků touží po vyšším zisku, ale také je velice těžké zaplatit personál, který by chtěl být samozřejmě spíše doma u stromku. Majitelé jim dávají až dvakrát více peněz,“ hledá důvody ve vánočním zdražování mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Vánoční zdražování v Praze se podle něj vymyká praxi v ostatních hojně navštěvovaných evropských metropolích.

„Z evropského hlediska je pražské zdražování hodně nestandardní. A to hlavně kvůli tomu, že v Praze se davy turistů koncentrují na poměrně malé ploše. V Londýně nebo Paříži se rozptýlí. Jejich centra jsou totiž rozlehlá. Praha je proti nim malá,“ říká Okamura.

Jedna z hospod, která na Vánoce razantně upravila ceny, je například Staroměstská restaurace na stejnojmenném náměstí. „Zdražíme o šedesát procent. V praxi to vlastně znamená, že i uvnitř v kamenné restauraci zavedeme venkovní vyšší ceny,“ říká tamní provozní. V baru U Červeného raka v Karlově ulici zvednou ceny méně. Například pivo tam podraží z padesáti na šedesát korun. O dvacet korun se zvýší cena zlatého moku v restauraci U Vejvodů.

Nezdražují ale všechny restaurace v centru. Lidé, které už nebaví dvousté opakování Mrazíka či Popelky, ale musí pohostinství pečlivě volit. Najdou se totiž podniky, které mají na Štědrý den otevřeno jako po celý rok, se svými cenami vůbec nehýbají, a navíc servírují speciální štědrovečerní menu.

Zavíračka už odpoledne
To nabízí například restaurace UZpěváčků v ulici Na Struze v Praze 1. Na Štědrý den tu servírují kapra s bramborovým salátem a dalších deset druhů ryb. Speciální menu má přichystáno na sváteční pondělí většina restaurací v centru města. Stejně tak většina ale zavírá už v odpoledních hodinách. většinou ve tři nebo čtyři hodiny. Některé vyhlášené podniky neotevřou vůbec. Například síť značkových restaurací Potrefená husa.


 

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.