Diskuze
Boj s klimatickou změnou: Švédové chtějí evropskou daň na maso
Pokud spotřebitelé neomezí konzumaci živočišných výrobků, je dle švédských odborníků jejich zdanění alternativou, o níž je třeba uvažovat.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Děkujeme za pochopení.
BH
B52e86d84ř12i67c22h 35H63u51d26z22i50e34c10z26e89k
6. 4. 2013 20:56
Čekal jsem, že na konci článku bude poznámka "apríl!"
a ono nic. Jestli Švédové ročně zkonzumují 85 kg masa, tak mi to nepřipadá nic moc na to, že je jich něco kolem 8 miliónů. :-)))Dále by mě zajímalo, kdo to světově vyprodukované maso sní, když 300 mil. tun/ cca 7 mld. obyvatel zeměkoule/365 - vychází necelých 12 dkg masa na jednoho obyvatele Země denně. A to prý dvě třetiny lidstva hladoví. Nesmysly o tom, že se v ČSSR před rokem 1989 zkonzumovalo na osobu a rok 92 kg masa (oficiální údaj statistických ročenek) budou kolovat asi tak dlouho, až tomu uvěří i wikipedie. Jednoduchým propočtem zjistíme, že každý obyvatel ČSSR by musel denně sníst asi čtvrt kila masa. Pokud si někdo vzpomene jak tehdy vypadalo zásobování masem a masnými výrobky, nestačí se divit, kde k tomu masu občané dostali. Byla to pouhá propaganda KSČ. Ve skutečnosti byla spotřeba masa asi 35kg/osobu/rok a asi 40 kg uzenin/osobu/rok. To jsou údaje, které ovšem dostávali jen prověření soudruzi, kteří věděli, jak s nimi "pracovat". Spotřeba ryb byla v ČSSR před rokem 1989 zanedbatelná a ani s tou drůbeží to nebylo slavné. Navíc bylo maso poměrně drahé - kg hovězího zadního stál počátkem 80. let asi 30 Kčs, to je v přepočtu dnešních 300,-Kč (k tomu se ale už trochu blížíme), 1 kg libového vepřového by v přepočtu stál přes 200,-Kč, kg bůčku asi 100,-Kč - ten ale vypadal podstatně jinak než bůček dnešní. 1 kg turistického salámu 50,- Kčs, to by dneska bylo asi 500,- Kč.Ale hlavně - svádět globální oteplování na dobytčí prdy je opravdu k popukání. Jednak se od roku 2001 oteplování téměř zastavilo, jednak nám sluníčko letos ukazuje, že hlavní příčina oteplování nebo ochlazování je v něm. Velmi nízká sluneční aktivita - a hle! - já ještě týden po velikonocích lámu lopatu při odhrnování sněhu.
HK
Honza Konečný
15. 2. 2013 1:17
co2 manie
škoda že se svět zbláznil z CO2...http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=6577
KE
Křivohubý Edward
13. 2. 2013 12:50
ČLOVĚK TAKY VYDECHUJE SKLENÍKOVÝ PLYN !!!
ČLOVĚK, POKUD VÍM, VDECHUJE VZDUCH VE KTERÉM JE KYSLÍK A V PLÍCÍCH SE TENTO KYSLÍK MĚNÍ NA OXID UHLIČITÝ - TEDY CO2 - COŽ JE SKLENÍKOVÝ PLYN ! JE TEDY TŘEBA ZDANIT KAŽDÉ - NADECH NUTÍ I " ZDECHNUTÍ " SOUDRUZI !!!
JH
Ono by se to dalo popsat i jinak:
Švédové chtějí maso jen pro bohaté.jinak by hovořili o přídělovém systému, ne o zdražení masa.
CB
Ctirad Bednář
10. 2. 2013 18:31
Správný postřeh.
A nebude se to týkat jen masa.
K
Kwaki
10. 2. 2013 10:02
Středověk
Takové tmářství jsme tu naposledy měli, když obchodníci s odpustky upálili Jana Husa.
PS
Inženýři lidských duší a sociálinženýři jen zbytečně prudí.
Každá (fyzikálně-chemicko-společenská) soustava se dostane do rovnovážného stavu sama o sobě - tedy pokud se do toho nenamontují tzv. zelení nedoukové a humanitní nevzdělanci - viz rakovinové solární bujení, které tak hluboce zasáhlo českou ekonomiku a konkurenceschopnost.
J
Jenicek
9. 2. 2013 12:17
Obsahem je,
že nás soudruzi převychovaj i kdyby jsme na tu jejich "péči" měli chcípnout. Samozřejmě nás i zachrání před děsivými hrůzami globálních změn klimatu. A ještě si příjemně vydělaj.
J
Jurek
9. 2. 2013 9:36
Výborný článek
Díky za snahu o osvětu. Většina diskutujících se ale zdá se minula s jeho sdělením a místo toho začala kejhat, jako ty potrefené husy :-)Maso jako maso,
dobytek jako dobytek. Komouši a socani jsou nejhorší dobytek, takže když zlikvidujeme tento dobytek, sníží se spotřeba toho zdravého dobytku. Pochopil jsem článek dobře?
PM
P83a56v68e83l 59M26i66c64h12a31l
9. 2. 2013 0:35
Mí psi sežerou násobky co já
konečně pracují, tak si zaslouží. Potkávám ale psy, co nedělají nic, jen h....Možná první krok pro notorické revolucionáře. A co myši, je jich úroda v opuštěné krajině znamenitá, tráví lépe? Nebo méně enviromentaly friendly? A co tráva, co hnije bez žížal, kopyt? A co genetická modifikace skotu? A co ovce? Kozy? Kůň je tedy hroznej, vždycky vzpomenu na onoho nešťastného funkcionáře jinak sociálně friendly strany v Ústí, co musel po jiném blahobytném funkcionáři, považme, nejprve větrat. Nebo reportéra, co na R1 nucen dotázat se intervievuovaného, co že snědl, jenž odvětil hrdě "dal jsem si stejk". Tedy i prestiž i u emeritního předsedy strany i vlády.Přijde mi to všechno jako solární triky, nikdo nezná skutečný přínos. Jinak stran masa je půst páteční, u pobožných i středa. Potom po maso-pustu doba postní, a v neposlední řadě i štědrý den, kapr byl postní jídlo. Kartuziáni maso jen když přijede na návštěvu papež, aby nejedl maso sám, tedy jednou za 3OO let. Ramadán k politické korektnosti. Proč vymýšlet vymyšlené, revolucionáři pořád otravují, že vynalezli trakař. U všech rohatejch, máme v česku i mokař, jak si snadno naguglovat lze.
JN
Josef Novak
8. 2. 2013 12:47