Diskuse k článku: Italové, Němci i Slováci jdou proti Česku. Neuznávají pražskou šunku

Diskuse uzavřena, nelze přidávat příspěvky

  • Příspěvků: 36
  • Poslední: 28.5.2013 6:44
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
J. Kottas 28.5.2013 6:44

Nechápu, proč by Italové a další

používali pro svůj výrobek název Pražská šunka. Asi ji někdy ochutnali v Praze a těch měst se jménem Praha na světě zase tak moc není....

EU - to je skvělý výtvor. To jsme si pomohli !

J. Carlos 27.5.2013 21:17

Jamon de Praga

Ne, nic takového. Pražská šunka nechutná jako šunka

J. Svoboda 27.5.2013 22:31

Re: Jamon de Praga

Carlosi, pokud Vás krmili připálenými mršinami, kterým říkali Pražská šunka, musím s Vámi souhlasit.

H. Grúbr 27.5.2013 21:14

A je to opravdu tak důležité?

To se za naše peníze musej ty ponravy v Bruselu zabývat takovými hovadinami? Jsou tam jak na krmníku a ještě nám tady přehazujou výhybky.

R. Smatana 27.5.2013 21:19

Re: A je to opravdu tak důležité?

To nie je hovadina. Ako by k tomu prišiel Talian, ktorý v domnení, že si kupuje tradičnú kvalitnú taliansku pražskú šunku musel kúpiť českú šunku, ktorá je kvalitou a chuťou na hony vzdialená tej talianskej. Taliani by ju museli premenovať a zákazníci by v omyle mohli kúpiť šunt.

J. Svoboda 27.5.2013 22:36

Re: A je to opravdu tak důležité?

Smatano, máte zbytečnou péči, taliánský sajrajt od kvalitní české šunky pozná i ten, kdo má chuťové buňky spálené yperitem. Natož zmlsaný Talián.

O. Pola 27.5.2013 22:41

Re: A je to opravdu tak důležité?

PRazska sunka je dobra, sunt udela spatny dodavatel a ti jsou jiste i v Italii. Na druhou stranu, prazska sunka se asi do Italie vyvazet nebude a Italy prijizdejici do Prahy muzeme taktez uklidnit, za vylohou u reznika neuvidi napis Prosciutto di Praga takze je to mast nebude. Tento spor je opravdu zbytecny. Ale tak ji muzeme rikat Staroprazska sunka a je klid

J. Farmačka 27.5.2013 20:08

Teď ještě si přihlásit ochrannou známku na pravé

české lejno. Jistě budou zmíněné státy ochotně souhlastit. Takové oni nedokážou ani náhodou. Ani při použití svých receptur.

J. Svoboda 27.5.2013 22:39

Re: Teď ještě si přihlásit ochrannou známku na pravé

Pane Farmačka, máte jistě pravdu, zvláště když předložíte zboží vlastní výroby. Kvalitu lze poznat podle Vašeho příspěvku.

V. Grycz 27.5.2013 19:50

Španělský ptáček

ten bych řešil.

P. Maleček 27.5.2013 19:23

Šunka dle prostituta z Prágy Nečase

Klid, před Rusy podělaný Nečas už chystá přejmenovat Prahu na Prágu. A s tím se pražská šunka změní a tu slavnou Prosciutto Pragga. Ale ne podle té italské, ale podle pro ruského prostituta z Prágy Nečase. A bude se pro zvětšení atraktivity pro pány z mocenského centra pro Česko nakládat ve vodce.

M. Prokop 27.5.2013 18:47

Pražská šunka

Prosciutto di Pragga je vynikající italská šunka. Žádná česká na ni nemá a nevidím jediný důvod, proč by se měla přejmenovat. Pokud vím, tak panu Karpíškovi (Ambiente) nebylo v Čechách dovoleno výhradně používat tuto značku, protože jde o obecný název. Najednou je to regionální specialita?

P. Cis 27.5.2013 19:15

di Pragga

Čím víc pruhů - tím víc Adidas?

O. Pola 27.5.2013 19:17

Re: Pražská šunka

to je moc subjektivni :). PRazska sunka z reznictvi v PErlovce v PRaze je proste fantasticka, nedovolil bych si rict,ze nema na italskou sunku a to italksou sunku z Italie uz nejaky patek vozim. Nehlede na to,ze jeji cena je cca dvoutřetinová

J. Svoboda 27.5.2013 22:47

Re: Pražská šunka

Pane Prokop, proč Taliáni nazývají svojí šunku "di Pragga"( Pražská), když je naše Pražská méně kvalitní, než jejich? Není blbina nazývat vlastní kvalitní zboží názvem nekvalitního? Navíc se Pražská šunka vyrábí déle, než italská, takže je jasné, že se jedná o plagiát.

J. Svoboda 27.5.2013 23:09

Re: Pražská šunka

Pane Prokope, Pražská šunka se vyráběla v Praze od r. 1850-60. V té době jsme byli součástí Rakousko- Uherska, takže tuto šunku, pod regionálním názvem jistě znali i Rakušáci, ale nevyráběli jí. Taliáni zneužili název atraktivního výrobku, ale začali vyrábět něco jiného, co šlo na odbyt pod cizím názvem. Každému chutná potravina různě, Číňanům chutnají černá vejce, Thajcům smažené tarantule. Proto pro název výrobku není rozhodující oblíbenost, ale receptura. Pokud výrobky s rozdílnným postupem výroby nazvu stejným názvem vznikne zmatek. Mám za to, že v tomto případě rozhoduje tradice a proto by označení Pražská šunka mělo být uznáno zemi, kde se začala vyrábět nejdříve. Ostatní výrobci by měli použít jiný název.

J. Denemark 27.5.2013 18:20

Pražská šunka? Normální uzená vepřový kýta...

...mdlé chuti. Co je na tom za specialitu?

J. Záhumenský 27.5.2013 19:23

Re: Pražská šunka? Normální uzená vepřový kýta...

Snad ten křen a baraní rohy

J. Carlos 27.5.2013 17:50

Nevím co je na tom

jedinečného??

M. Krátký 27.5.2013 16:17

Od začátku tvrdím, že EU zákazy a příkazynám byl čert dlužen

masturbovat se bude smět jen v úterý a na podzim

D. Altman 27.5.2013 16:43

Re: Od začátku tvrdím, že EU zákazy a příkazynám byl čert dlužen

To by museli na lidovkách a novinkách zakázat diskuse.

L. Wellner 27.5.2013 15:33

Pražská šunka

už podle názvu má pocházet z Prahy. Jestli nějací uzenáři z EU dělají pod tímto názvem něco jiného, tak ať se přejmenují, nebo ať s prominutím "drží huby". Česká republika by akorát měla dbát, aby v naší šunce nebyl kuřecí separát. led, éčka a posypová sůl. Aby byla kvalitní, a těm kdo to šidí sebrat licenci. Otevřeně říkám, že bych panákům z EU v této věci ukázal zdvižený prostředníček.

A. Čepek 27.5.2013 15:52

Re: Pražská šunka

Bude záležet na tom, kdo jsou naši vyjednávači, takže tipuji, že pražská šunka se bude smět produkovat všude, jen ne v Praze.

P. Balcar 27.5.2013 16:17

Linceké těsto a Ruská vejce

... by mě zajímalo jestli je znají v místech geografických názvů nebo to budeme muset taky přejmenovat

J. Belling 27.5.2013 16:39

Re: Linceké těsto a Ruská vejce

Zapomněl jste na španělské ptáčky.

Už za komunistů v šedesátých letech po nějaké dohodě s Francií zmizely z naší gastronomie všechny francouzské názvy (šampaňské, camembert, pařížský salám, rokfór, burgundské, koňak,....). do té doby u tuzemských výrobků zcela běžné. Ba i "sovětskoje šampanskoje" se přejmenovalo na "igristoje".

Teď se o svá práva hlásí i zbytek světa. "Brusel" s tím má jen málo společného.

R. Smatana 27.5.2013 16:30

Re: Pražská šunka

Keby to bolo také jednoduché, tak by sa Spišské párky vyrábali iba na Spiši a Tatranky v Poprade. Skôr je potrebné zamedziť tomu, aby si niekto monopolne nárokoval niečo, čo sa vyrába desaťročia v mnohých krajinách a výroba doteraz nikdy nebola zapísaná pod ochrannou známkou. Rád si dám jadranskú zmrzlinu a taliansku pizzu u nás na námestí.

T. Haban 27.5.2013 17:10

Re: Pražská šunka

A jak to potom bude se "špekáčky", co si nárokovalo Slovensko? Pokud vím, tak slovensky se řekne (povedá) "špek"= "masť", lebo nie? Nemyslím to špatně, jde pouze o princip, tzn. co, která zem vyrábí od nepaměti, A MUSÍ na to dohlížet EU, by mělo mít jasná pravidla...

P. Stavjaník 27.5.2013 17:42

Re: Pražská šunka

No nevím, slovensky jsem dlouho nepotřeboval mluvit, ale mám pocit, že špek je špek. Masť je sádlo, obvykle bravčová masť.

R. Smatana 27.5.2013 21:16

Re: Pražská šunka

Malé jazykové okienko DE - CZ - SK bez interpunkčných znamienok :-)

der Speck = špek = slanina

das Schmalz = šmalc = masť

die Speckwuerst = burst/špekáček = špekáčik

... tie slová ste jednoducho prevzali od Nemcov.

P. Cis 27.5.2013 18:01

Re: Pražská šunka

Čeští uzenáři, kteří chtějí získat, od "panáků" z EU ochrannou známku Evropské unie pro pražskou šunku, zdviženým prostředníčkem tomu nepomůžou.

A k tomu názvu, kdy jste naposled jedl vídeňský řízek?

Najdete na Lidovky.cz