Diskuse k článku: Poláci zuří kvůli kontrolám potravin. Naše jídlo nikoho neotrávilo, tvrdí

Diskuse uzavřena, nelze přidávat příspěvky

  • Příspěvků: 20
  • Poslední: 10.12.2014 23:58
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
Modrejmor 10.12.2014 23:58

Nemáme na to právo?

I kdyby jsme je pečlivěji kontrolovali, tak snad na to máme právo. Když se právě u jejich šuntů opakovaně objevily nějaké problémy, tak je logickým krokem zvýšení pozornosti. To je jako když policie hlídá především ta místa, kde se častěji objevuje kriminalita, nebo zastaví především auto, které zjevně nejede normálně...

K. Jež 8.12.2014 21:29

Poláci mají jídlo lepší než my.

Ale v řetězcích v ČR řízených našimi manažery jsou výrobky vyráběné v Polsku podle požadavků těchto manažerů v zadané cenové hladině a tedy i kvalitě, že. K polským surovinám, ovoce, zelenina, brambory se občas dostanu a jsou chutnější, než to co koupím v řetězci. Například uzenina je v Polsku uzená. Mléčné výrobky tam chutnají po mléku.

Modrejmor 10.12.2014 23:51

Re: Poláci mají jídlo lepší než my.

Seriózní výrobce na tohle nepřistoupí a prostě to dělat nebude, ať si nenažraný obchodník táhne kam chce. Ono ani chutnější nemusí znamenat kvalitnější. Polsko nerespektuje ani ty už tak velmi mírné regulace EU. Já jsem měl zatím zkušenosti takové, že buď byl výrobek velmi nevalné chuti, nebo naopak až podezřele velmi dobý, a pohled na složení obsahu, připomínající vybavení chemické laboratoře, ozřejmil příčinu.

Modrejmor 8.12.2014 19:00

Ne a kolik lidí zemřelo na rakovinu

trávící soustavy? Nemaj sem posílat šunty.

M. Hoblík 8.12.2014 16:41

České kuře od Babiše,

které stejně přiletělo z Krakowa je mi stejně milé, jako kuře polské. Ale všechna čest; Babišovi to všichni pekně žerou, včetně ministrů Bohoušovy partičky! Pomáhejte Babišovi, myslí to upřímně!

P. Broda 8.12.2014 17:34

Re: České kuře od Babiše,

Produkty z Babišových továren nekupuji..

P. Hrušovský 8.12.2014 13:35

Poláci zuří?

Váš alkohol zabíjel, naše sůl ne, říkají.

Jakto že ne?: Posypová sůl zabíjí taky, jenže ne okamžitě, ale postupně, má jiné složení, které organismus neumí využít ani odbourat.  O to je horší,  páč se na to přijde podstatně později. A jakto že zabíjel NÁŠ alkohol? My metanol nevyrábíme, my ho dovážíme, a od vás z Polska. Vůbec neberete v potaz, odkud se to šířilo - ze severní Moravy. Takže je zcela jasné, odkud se tam vzal. A vzpomente si na množství případů otrávených Poláků dávno před touhle aférou. Ale to už radši nepamatujete, že? :-) Takže si laskavě nejdřív zameťte před svým vlastním prahem, že...

P. Hrušovský 8.12.2014 13:41

Re: Poláci zuří?

Každý stát má právo kontrolovat dovážené potraviny, jak sám uzná za vhodné. Co se vůbec divíte? Máme zcela jasné právo chránit zdraví svých lidí. A už radši neříkáte to, že jste si po té aféře s vaší posypovou solí u sebe doma udělali pořádek, u vás jste to svinstvo z oběhu stáhli, ale k nám v klidu a pohodě dál vyváželi. Tak radši držte hubu, nebo vůbec vaše jídlo zakážeme úplně.

P. Broda 8.12.2014 13:55

Re: Poláci zuří?

V souladu s informacemi zveřejněnými na internetových stránkách prokuratury v Poznani , znalci odpověděli na otázky týkající se obsahu dioxinů a těžkých kovů ve vzorcích soli ,zadržených v průběhu řízení .Bylo potvrzeno, že koncentrace kongenerů dioxinů (PCDD), furanů (PCDF) a dioxinu podobných polychlorovaných bifenilů (PCB) byla od 0,3 do 0,53 pg. Jak v tuzemských tak v unijních předpisech není stanoven limit obsahu těchto prvků v potravinářské soli.

Jednak v souladu s posouzením rizika koncentrace stanovené experty nestanoví ohrožení zdraví obyvatel ani při dlouhodobém vystavení účinku těchto látek. Neboť obsah soli v potravinářských produktech je v řádu několika procent.

Ve zkoumaných vzorcích byl zjištěn obsah olova, kadmia, rtuti a arsénu v množství, nepřekračujícím limity stanovené pro obsah těchto prvků spojený s bezpečností potravin.

P. Hrušovský 8.12.2014 13:59

Re: Poláci zuří?

obsah olova, kadmia, rtuti a arsénu.....otázka je - kde se tam vůbec vzal? Vůbec nezáleží na tom, že nepřekračuje množství, páč organismus to neodbourá, čili se v něm hromadí. Postupně tedy ten limit logicky překročí. Výsledek? - rakovina. Tudíž základní otázka je , kde se tam tohle vzalo.

P. Broda 8.12.2014 14:14

Re: Poláci zuří?

Kdyby jste znal složení kuchyňské soli tak by jste tak hloupě nepsal... Zkoumali to i Češi... Hlavní otázka netkví v nebezpečnosti ale v tom že je levnější tudíž kdo ji používá má konkurenční výhodu. Nic víc nic méně. A myslím si že ji používají i Češi..

P. Boublíková 8.12.2014 14:57

Re: Poláci zuří?

Stopy techto prvku jsou všude - pokud se tyto prvky průmyslové využívají, tak ve stopových množstvích vždycky uniknou a leckde se mohou akumulovat /např. kadmium v obilí/.

P. Broda 8.12.2014 15:09

Re: Poláci zuří?

Tak tak... Někdy je radno nestudovat složení výrobků. To by pak člověk nedal do úst skoro nic...

takový L-cystein E920, který se vyrábí z peří, oslích kopyt, chlupů či lidských vlasů. L-cystein lze vyrábět i synteticky, ale levnější je získávat ho z odpadu jako jsou lidské vlasy.

Nejčastěji jde o vlasy zákazníků z čínských kadeřnictví. Aminokyselina L-cystein se v podobě bílého prášku používá jako kypřící přípravek na pečení, aby těsto bylo pružnější a pevnější. Obecně se považuje za látku pro člověka bezpečnou, ale pokusy na zvířatech ukázaly i jisté nežádoucí účinky jako například poškození jater a funkce ledvin.

P. Broda 8.12.2014 15:26

Re: Poláci zuří?

karmín, červené potravinové barvivo neboli E120, se vyrábí z rozdrcených červených zadečků samiček afrického hmyzu Dactylopius Coccus (červec nopálový). Více o tomto barvivu si můžete přečíst zde.

Karmín se běžně přidává do jogurtů, především těch jahodových, sušenek, bonbonů, zmrzlin a ovocných džusů, ale také do dekorativní kosmetiky. Karmínem se také obarvují potraviny určené pro děti, ale podle odborníků může karmín způsobovat hyperaktivitu, alergické reakce nebo dokonce astma.

Podívejte v se v supermarketu na konzervu jahod..

P. Broda 8.12.2014 15:28

Re: Poláci zuří?

Červeň Allura AC neboli E129 se získává z uhelného dehtu a ropy a běžně se používá na obarvování žvýkaček, sladkostí, limonád nebo také salámů. Setkáte se s ní ovšem i v kosmetice, lécích a šamponech. Přitom se nejedná o naprosto bezpečnou látku, studie ukázaly, že E129 může způsobovat hyperaktivitu u dětí, zhoršovat příznaky astmatu a vyvolávat alergické reakce.

Aby maso a uzeniny měly správnou barvu a aby se v nich nešířily plísně a bakterie, přidává se do nich dusičnan sodný či E251. Tento bílý, ve vodě rozpustný prášek není toxický, ale přeměňuje se na dusitany, které již určité negativní účinky mají. Citlivým osobám mohou vyvolat závratě, vyrážky, potíže s dýcháním ci bolesti hlavy. Použití dusičnanů v dětských potravinách je u nás naštěstí zakázáno. Ovšem dospělí si na nich mohou pochutnávat dál.

P. Broda 8.12.2014 15:29

Re: Poláci zuří?

Čerpáno z : http://ona.idnes.cz/desiva-fakta-o-jidle-045-/zdravi.aspx?c=A140407_095243_zdravi_pet

P. Broda 8.12.2014 13:56

Re: Poláci zuří?

Na základě analýz provedených nezávislými vědeckými pracovištěmi a experty pro analýzy rizik bylo potvrzeno, že není možné, aby konzumace potravinářských výrobků , do kterých potravinářský průmysl použil technickou sůl ,způsobila spotřebitelům zdravotní rizika.

P. Hrušovský 8.12.2014 14:02

Re: Poláci zuří?

okamžitý účinek samozřejmě není viditelný, nebezpečí je v tom, že ho organismus neodbourá ani nevyužije k vázání vody. Tudíž se v těle hromadí a časem způsobí vážné zdravotní problémy.

P. Broda 8.12.2014 14:15

Re: Poláci zuří?

Viz výše...

P. Hrušovský 8.12.2014 13:27

Poláci zuří?