Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Co děláme v kuchyni špatně? Ptejte se Romana Vaňka

Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu.

UKONČENO

Ve svém pořadu Peklo na talíři tepe tuzemskou gasronomii. Češi prý ztratili pokoru k surovinám a jsou plniči za každou cenu. Proč je tomu tak? A co bychom měli v našich jídelníčcích zlepšit? Ptejte se šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka, na vaše dotazy odpoví ve čtvtek 28. června od 10:30.

položených otázek: 88 | jak se správně ptát | Aktualizovat
  1. Otázka má být stručná a jasná, maximálně tři řádky.
  2. Není možné reagovat na otázku zakládající se na externím odkazu.
  3. Přestože konfrontační otázky vítáme, nesmí překročit hranici slušnosti.
  4. Nepište otázky VELKÝMI PÍSMENY.
  5. Podepište se.
  6. Neopakujte dotazy, které už položili jiní.

Zodpovězené otázky

OTÁZKA (26.6.2012 14:03) DeeKey
Zdravím Vás, co říkáte na švédský Surströmming? Mám doma konzervu, ale netroufám si ji otevřít.
ODPOVĚĎ (28.6.2012 11:14)
Ochutnejte, aspoň si uděláte názor.
OTÁZKA (26.6.2012 14:04) Lili
P:okladate Ameriku ci Kanadu za vyspelou zemi? Jestlize ano, co rikate jak tomu jak zivi deti tam? Burakove maslo, "peanutbutter" na bily chleba s marmeladou nebo parek v rohliku s ketchupem. To byla denni nabidka ve skolce. Ve skolach teple jidlo neexistuje, deti jedi jen to co si kdo prinese a vyuka je to pul ctvrte. Maminky praktickyh nevari, kupuji vse hotove. Ja osobne si myslim, ze nase maminky jsou stale nejlepsi na svete i kdyz treba jejich smazene jidla nejsou vzdycky idealni, ale urcite tak nevari kazdy den. Chutne a zdrave polevky jsou pro kazdou hrackou, kdezto pro severoamerickou matku velku vedou...
ODPOVĚĎ (28.6.2012 11:16)
Ano, Ameriku i Kanadu považuji za gastronomicky vyspělé země, které si prošly svým vlastním vývojem. Na druhou stranu, máte pravdu, v Brooklynu znám školku, kde prasárny, o kterých píšete, praktikují. Inu, pánbůh má různou čeládku. Je to v nás v lidech, ne v Brooklynu nebo v Jevíčku.
OTÁZKA (26.6.2012 14:36) A.Ponížil
Nedávno jste silně zkritizoval knedlíky v trojobalu, a o knedlících s vejcí jste se vyjádřil, že je to geniální jídlo. Proč je jedno špatné a druhé geniální, když je obé přihřívané
ODPOVĚĎ (28.6.2012 11:17)
Co máte proti ohřívání? Guláš, svíčková i bramborová kaše jsou nejlepší ohřívané.
OTÁZKA (27.6.2012 9:28) Helena
Dobrý den, hledala jsem otázku z titulku, ale nikdo ji zatím nepoložil. Tak se tedy ptám já - Co dle Vašeho názoru děláme v kuchyni špatně? Máte mou podporu ve Vašich názorech ohledně potravin, držte se!
ODPOVĚĎ (28.6.2012 11:28)
Používáme málo selský rozum. Bojíme se dvou magických slov - složitost jednoduchosti.
OTÁZKA (27.6.2012 10:30) Jiří
Dobrý den, není problémem naší kuchyně naprostá klamavost názvů? Svíčková se nedělá ze svíčkové, guláš není guláš - ale spíš perkelt, v restauracích nabízejí boršč bez červené řepy, cordon blue (psáno často gordon) z kuřecího masa atd. atd. Neměli bychom se více zamýšlet nad názvy pokrmů?
ODPOVĚĎ (28.6.2012 11:30)
Nejen nad názvy pokrmů, ale i nad vařením samotným. Občas by stálo za to zajít za našimi prapředky a zeptat se: "Babi, co dělám blbě?"
OTÁZKA (27.6.2012 10:58) Aneta
Dobrý den, při rodinném vaření není vždy možné dodržovat ÚPLNĚ všechny zásady správného vaření, jak je vy (i jiní kuchaři) představujete. Uznáváte, že matka rodiny musí občas "klesnout pod vaši úroveň"?
ODPOVĚĎ (28.6.2012 11:37)
Dobrý den, nevím, čemu říkáte "Klesnout pod mou úroveň", ale tuším, o čem mluvíte. Tak tedy: jestli-že přijde máma utahaná z práce, vyzvedne z družiny jedno dítě, doveze na kroužek druhé dítě, mezi tím musí strčit špinavé prádlo do pračky, a očekává se, že taťka přijde hladový z práce, logicky nezačne zakládat telecí vývar z hovězí oháňky, ale samozřejmě sáhne po nějakém koupeném bujónu. Proč ne? Stejně tak mi přijde logické, že v neděli, když má čas a chce se jí, udělá dobrou kuřecí polévku z kuřete s domácími nudlemi. To, o čem já hovořím především je, že nechci jíst v restauracích polévky z prášku. Od toho jsou kuchaři a je jejich prací udělat polévku z kuřete s domácími nudlemi každý den. Do družiny pro dítě nemusí. Nejsem militantní debil.
OTÁZKA (27.6.2012 12:22) Karel G.
Věc: solení vody na těstoviny. S množstvím nemám problém - solím skutečně na "mořskou vodu" mořskou solí bez jódu. Ale když podle doporučení ponechám solení vody na dobu až začne vřít, občas na ni zapomenu. Raději tedy solím vodu hned po naplnění hrnce vodou. Je v tom opravdu zásadní rozdíl? Jesti ano - jaký? Děkuji a držím palce vašemu boji s kulinární "debilitou". Udělal jste zatím pro tuto zemi a její obyvatele více než všichni presidenti dohromady :-) Karel
ODPOVĚĎ (28.6.2012 11:40)
Je úplně jedno, kdy vodu osolíte. Doporučují vynikající knihu "On Food and Cooking" od Harolda McGeeho, který tato kulinářská dogmata bourá.
OTÁZKA (27.6.2012 13:05) Tomáš
Dobrý den, pane Vaňku, mnoho evropských zemí má své tradiční výrobky, především sýry a uzeniny, na které jsou místní obyvatelé náležitě pyšní. Vyzdvihl byste i nějaké takové české výrobky, jejichž původ a recepturu bychom si měli hýčkat a chránit a na které můžeme být pyšní? Snad kromě olomouckých syrečků a pražské šunky se mi zdá, že nic vyloženě "našeho" nemáme. Spíš samé české varianty světových potravin (eidem, hermelín, čabajka atd.). Děkuji za odpověď
ODPOVĚĎ (28.6.2012 11:44)
Upřímně, naše Štramberské uši do světa díru moc neudělají, na druhou stranu, přestaňme se snažit být světový a naučme se vařit jídla i z místních produktů. Jde to. Skočte do restaurace Čestr na Václaváku.
OTÁZKA (27.6.2012 13:58) Paul
Dobry den, chystate pokracovani vasi knihy "poklady ceske kuchyne"?? osobne bych se za to primlouval ... Po tom, co jsem uvaril (a musim rict, ze presne podle receptu) Vas gulasek ... pochopil jsem , ze v urcitych vecech se proste NESMI experimentovat a clovek musi poslechnout, toho , kdo proste umi ten klasickej "hospodskej" tmavej jak bota. Tesim se na dalsi Vase recepty preji pevne zdravi. PS: Musim se priznat ... byl jsem skeptik a Vasi knihu si stahl jako pdf. ... ale dalsi dil si uz koupim :) S pozdravem P.H.
ODPOVĚĎ (28.6.2012 11:46)
Děkuju za milá slova, mám radost, že máte radost. Letos vydáme ještě dvě velké knihy, ale zatím je to tajem, tak to nikomu neříkejte.
OTÁZKA (27.6.2012 21:54) Jana P.
Dobrý den, děkuju za službu, kterou děláte pro českou gastronomii. A chci se zeptat, jestli si také myslíte, že to najednou u nás vypadá tak, že je tu menší, ale ne malá skupina lidí, kteří jsou prakticky na vaší straně, ponořili se do vaření a poznávání gastronomie, ale stále je tu spousta a většina lidí, kteří si stejně na tu svojí vepřovou konzervu nenechaj šáhnout, i když už vědí, že maso snad ani neobsahuje. Máte pro tuhle skupinu lidí nějaký recept, jak je naučit o jídle přemýšlet? A myslíte, že když tlak na výrobce sílí, začínají produkovat kvalitnější potraviny, nebo je to zatím nechalo chladnými?
ODPOVĚĎ (28.6.2012 11:49)
Recept pro tyto lidi nemám, protože ti už pochopili, že na tomhle kolotoči, kterému říkáme život, se jede jen jedna jízda a že pokud budeme kupovat nejlacinější šmejdy privátních značek českých supermarketů, budeme pořád nesraní a závistiví.
OTÁZKA (18.6.2012 18:59) Jakub
Dobry den, ma otazka bude smerovana na pana Babicu a jeho poradu "Babicovi dobroty". Slovo dobroty berte s nadsazkou :o) Co si myslite o jeho poradu a stylu vareni (hod tam co najdes). Diky za odpoved. Kuba
ODPOVĚĎ (28.6.2012 11:50)
Jirka je Jirka:-)
OTÁZKA (18.6.2012 23:27) Lucie Vidmar
Toto není otázka, jen připomínka k vašemu rozhovoru na téma prasáren v českých kuchyních. Ve všem máte pochopitelně pravdu - ovšem s výjimkou tvrzení, že tento fenomén neexistuje nikde jinde než v českých zemích, stejně jako by nikde jinde na světě neexistovali burani. Podobně pozoruhodná je například severoamerická white trash cuisine (reflektovaná i v nadčasovém seriálu The Simpsons) a další příklady by se jistě také snadno našly.
ODPOVĚĎ (28.6.2012 11:52)
V každé zemi najdete jejich peklo na talíři.
OTÁZKA (19.6.2012 8:48) Jan Svoboda
Dobrý den, objeví se Váš pořad Peklo na talíří na DVD a co pokračování kuchařky Poklady klasické české kuchyně objeví se její pokračování respektive jakou další kuchařskou knihu hodláte napsat a kdy se objeví na pultech českých obchodů s knihami ... Děkuji a přeji krásné léto ? Jan Svoboda
ODPOVĚĎ (28.6.2012 11:54)
DVD je pro mě tak trochu mrtvý nosič. Prakul se vydává cestou interaktivních elektronických knih, viz. například nejprodávanější kuchařská kniha iBook storu Poklady klasické české kuchyně do vašich mobilů. Implementovali jsme do ní téměř devadesát krátkých videí.
OTÁZKA (19.6.2012 10:06) Eva
Pořád se říká: Jezte ryby. Ale těhotným se doporučuje jíst ryby jen dvakrát týdně, protože nemusí být OK. Jak poznám, co je z farmy a co je volně lovené? Většinou čtu původ - Thajsko, Čína, Vietnam, Balt, Peru. Jaké FAO je nejlepší?
ODPOVĚĎ (28.6.2012 11:56)
Jezte to, co vám chutná.
OTÁZKA (25.6.2012 9:01) ladin
Roman Vanek- pivo nebo vino?
ODPOVĚĎ (28.6.2012 12:01)
Obojí.