Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Pálffy Palác se snaží vstát z mrtvých

Když jsem tu jedla poprvé, byla jsem teenager. A tak mě teď potěšilo, že i po deseti letech tu jako předkrm nosí pečený česnek, který mi tehdy chutnal. Jenže nebyl jako dřív, a ceny jsou přitom vyšší... Co ale funguje pořád stejně, je krása barokního paláce s terasou, odkud je výhled přímo do zahrady.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Rico

11. 8. 2009 15:25
NADÍVANÁ PODÍVANÁ

Občas sice pí Bé uletí. Ovšem je třeba si rozhodně uvědomit, když už to člověk čte, jako třeba Vy, že pí Bé píše tak, jak se mimo nesebekriticky napuchlou kotlinu psalo a píše po desetiletí. A sice o gastronomii s velkým G, která mimo kotlinu stejně tak dlouho (a místy mnohem déle) existuje. Vy mi přijdete jaksi encyklopedický: typ moudra, které hodnotí znalosti podle rychlosti odpovědi-výstřelu jakzpistole: v kolik že hodin a minut středoevropského času tehdy Kolumbus zakotvil. Ať si má pí Bé vzpomínky makové či takové: na palice česneků pečené, ale má je svoje. A Vy nevíte jaké má, a tak co Vám po nich je? Nic! Pí Bé popisuje lokality zdejší nadstandardní. Nikdo se však neudivuje, že pí Bé vůbec kritizuje. A že Má co!

Z druhé strany: odkud, a kdy, by se u nás byla měla vynořit plejáda gastroznalců a gastrokonzumentů? Ještě za Zemana fičelo frajeření, že nejlepší je stejně tlačenka scibulí aoctem. Klaus zas nablble filozofoval o salátech levicových a mousse au chocolat pravicové. Jeho předchůdce snil o „hospůdkách“ (a zřejmě utopencích a krajících chleba se sádlem. Nakonec, oblíbenou kapelou mu byli Bee Gees.). Na Paroubkovi je jeho sjíždění se na VKZ vidět, a co papká současný pan premiér vidět raději nechci. S ohledem na jeho minulost vycházím z kolínek s rajskou.

Odkud tedy brát a nekopírovat? Za kritiky pí Bé sice množina tohoto rovnostářského národa vděčna nebude, těch pár rádoby snobů typu Železný a spol. už z popisu svého ksichtu v zrcadle po holení ohrnovat frňáky prostě musí. Takže zbývá kdo? Nikdo. A co? Nic.

Až zdejší mix Honzy a Mařenky prožere v zahraničí s gastronomií na úrovni, o které se zdejší nikdy ani nesnilo, alespoň vrata od vily, pak podobné píčoviny pojdou: Zauzená kachní prsa s kukurucem! Na fotce chybí nadto kučeravá obloha bílého a červeného zelí. Ó, pardón, pardón: já zapomněl, že šlo o haute cousine (na pražské špejli).

0 0
možnosti