Diskuze
Laura Baranik: šest zásad o spropitném
Děkujeme za pochopení.
jarda
Slečna...
Slečna Baranik ať se opdstěhuje do USA a tam si dává dýžka jaké chce.Jaké by asi dávala spropitné z 7000,- Kč důchodu?
Proč dostává obsluha malé platy je přece věc jejich zaměstnavatele.Proč by tyto problémy měl řešti host.Ten kdo koupí auto také nerozdává dělníkům procenta z platby.V potravinách také prodavači nedáváte bakšiš.Vždyť restauratéři mají dost velké rabaty,aby personál uživili.
expert
to teda cumim
delam dost penez v USA kolem 4000/mes.cisteho ale vzivote jsem nedal 25$ typa nikomu,navic bych nikdy neutratil za zradlo 300$, to snad musi byt nejaky milionar nebo blb protoze kdo je na jidlo jde do Las Vegas nebo na Carnival ships za par babek. V New Yorku na 7 av.blby mlady barteneder keca s buchtou a ja na nej 2 piskal ze chci pivo, tak takovym blbum ktery nemaji kontakt ocima se zakaznikem tem bych nedal nic. 50% personalu by zaslouzilo padaka a ne typa.
Pavlik
Couvert
Zasadne v restauracich, kde mne nuti Couvert nedostanou ode mne ani korunu. Se slecnou Baranik bych na veceri natoz do postele nikdy nesel a tak at si mysli, ze mam na prirozeni treba plisen!
Anti :°-(
Kdo proboha splodil ten úděsný blábol
Z tohoto stupidního článku by se dalo předpokládat, že číšníci pracují naprosto zdarma a nedostávají vůbec žádný plat.
extremista
Hmmmm ... to jsou věci.
Spropitné dám pouze tehdy, když jsem spokojen. Je to má volba a nikdo mi nebude předepisovat kolik. Někdy to pouze zaokrouhlím o pár korun, jindy o trochu víc, ale je to pouze na mém rozhodnutí. Dělat z toho nějakou povinnost je hodně mimo mísu. Proč bych to měl dělat ? Come on, Laura !!!! Jestliže chce někdo argumentovat platem číšníků, je to poněkud zvláštní. Nutí je někdo pracovat za mzdu, která se jim zdá nízká a tvářit se uraženě, když jim někdo nechce přidat formou spropitného ? Dělají to zemědělci, šičky, prodavačky, atd. ??? Slečna Baranik nám tady sdělila svých šest zásad o spropitném, ok, já dodávám, že nejdůležitější je z toho slovo SVÝCH. Mne do toho prosím netahejte. Hezký večer bez oparů na pohlaví, slečno Lauro přeje ex.
drždukát
nic !
ani zlámanou grešlu ! Těm vydřiduchům tak na..at do huby !
Jirka
Spropitné
chvalím autorku článku, konečeně nekdo může naučit čechy ke správnému chování,
spropitné je služnost ,pokud na ně nemám tak sedím doma
KILL BILL
Kvalita
je odměňována spropitným, v mém případě je to asi tak těch 10%. Ale nevrlého a neschopného pracovníka nesnesu a odcházím co nejdříve. Bohudík se to pomalu mění k lepšímu. Drobné nechávám i v samoobsluze a supermarketu, i když řádově menší. Prodavačky jsou z toho vedle, ale příjemně. :-)
Ondra
Nemůžu si pomoct, sprosté slova musí ven
já si nemůžu pomoct. Nemám obvykle důvod se vypisovat někam, když nemám co říct a používat sprostý slova taky není můj zvyk. Ale po přečtení tohodle.... Ty namyšlená čubko, nech si svoje historky o svých randevou, účtech za pět tisíc a genitálních oparech partnerů nimiž se chceš vyspat pro sebe.
Tímhle me LN dostali, něco takovýho bych čekal v bulváru.
Honza
10% se zdá moc?
Vzhledem k tomu, že také provozuji restauraci, dovolím si krátký poznatek.
Domnívám se, že většina pisálků, kteří se zda ohánějí obrovským spropitným v řádu stokorun, se do restaurací, kde se útrata pohybuje v řádech tisíců korun, nikdy v životě ani nepodívala a pravděpodobně ani nepodívá. Z tohoto úhlu pohledu chápu, že ani nevědí, o čem to v nich je. Omluvme tedy jejich nevědomost, pramenící z neznalosti věci a nezatracujme je proto.
Vzhledem k počtu a rozmanitosti gastranomických zařízení si každý může vybrat tu svoji "parketu", kde se bude cítit jako ryba ve vodě, aniž by utrácel výše zmíněné částky. A těch 10%? Při útratě v řádu stokorun to zase nebude taková rána, ne? :-)
Hlavně se nestresujte, vybírejte si pokrmy, které si doma uvařit nezvládnete, poznávejte, zkoušejte a když Vám bude chutnat a budete spokojeni, věřím, že to nakonec rádi oceníte. A spropitné je k tomu, vedle vzkazu pro kuchaře, ten nejlepší prostředek.
jarda
Re: 10% se zdá moc?
Honzo to už komunista počítal číšníkům do platu spropitné.Pro Kellnera je 5000,- nic moc,ale pro obyčejného člověka 50,- dost.