Diskuze
Proč nám to děláte? zlobí se výrobci dochucovadel na šéfkuchaře
Děkujeme za pochopení.
P. Sulc
Autor clanku byl asi nadratovany.
Je to nejak pate pres devate, uroven novinariny je v haji. Nicmene problem z ochucovadly: je v nich priliz mnoho glutamanu sodneho a dalsi problem: je-li dlouho v plastiku, treba kdyz si nekdo koupi vetsi baleni, ten plastik do toho pusti svoje smrady, tedy jakesi chemikalie. Jak je to nezdrave, nemohu soudit, ale dobre to neni.
M. Bezouška
tak takhle blbý
a zmatený článek už jsem dlouho nečetl. Zmastit dohromady "ochucovadla", což je, mimo jiné, například sójová omáčka, bez které si v čínské kuchyni ani nevrznete, dohromady s různými druhy takzvaných hotových jídel může jen naprostý ignorant. Jo, abych nezapomněl - mnoho všelijakých přípravků používají ve svých kuchyních i ti kuchařští géniové, co se tam k tomu vykecávají. Takže, v sumě - úděsný blábol!
J. Dvořák 188
No to je nejnovější zpráva,ne !
My už hodně dlouho používáme svoje bylinky a jakékoliv jídlo jen v bio kvalitě !Jestli někdo řekne že je to podvod tak to máme všechny zvířata co chováme na maso podvodníky,tedy domácí prase je unterwasermann a slepice jakbysmet !
I. Jemelka
..a co tak konkretni fakta?
zajimavy clanek, uvadi jmena popularnich kucharu, vyrobcu potravin, jejich nazory (rozporne), ale pro ctenare chybi fakta, co tak nejaka otisknout, na dolozeni nazoru ? (treba slozeni tech dochucovatel ...)
J. Cerny
Dochucovadla, polotovary nesvar densni doby
Pomalu se blizime k Anglicanum, kteri se bez nich nenaji. A uroven jejich kuchyne tomu odpovida - nejhorsi na svete! Co to znamena pouzivat v masivnim meritku tyto produkty? Ztratu vlastni identity, nebot vsechna jidla pak at je vari kdo chce jsou stejna, polotovary a dochucovadla musi byt trvanliva, takze je v nich plno konzervantu a antioxidantu - a ty prestoze nejsou toxicke tak nas organismus zatezuji. Nehlede na to, ze u nekterych povolenych aditivu nejsou dodnes ucinky dlouhodobe konzumace zname.... A protoze se ve velke vetsine hotovych dochucovadel a polotovaru pouziva zakonem dovolene pancovani - to je nahrazovani drahych surovin levnejsimi, (napr. redeni jidel vodou) tak se ztrata konzistence musi dohnat vysokomolekularnimi modifikovanymi skroby s kterymi si lidsky organismus nevi rady nebot mu na jejich odbouravani chybi enzymy, ztrata chuti a aroma zpracovanim a redenim se dohani umelymi aromy, potraviny se dobarvuji povetsinou take syntetickymi barvivy.... kdyz si pak predstavim, co do nasich tel jde syntetickych latek musim se ptat kde zustava kvalita... Ale je to velky byznys s mohutnou loby, ktera nas denne ovlivnuje a denne nam tyhle "vymozenosti" sugeruje.... No konecne na neco vymrit musime, uz je nas tu na Zemi prilis mnoho...
.
V. Voracek
Re: Poněkud zmatečný a zavádějící článek.
Pro vytizene lidi ruzna dochucovadla, instatni pokrmy jsou dobre... Ne kazdy muze travit pul dne varenim dobreho vyvaru.
Nevim, zda to byl Zdenek Pohlreich, kteremu slo hlavne o to, ze dochucovadla se nemaji pouzivat v restauracich, kde jsou od toho, aby opravdu uvarili. Mamka starajici se o 2 deti a chodici do prace nema case varit vse z gruntu pres tyden.
Ty vyrobci ale nejvice penez vydelavaji na restauracich a zavodnich kuchynich, kam to skutecne nepatri a tudiz se jim to nelibi...
J. Kliment
Poněkud zmatečný a zavádějící článek.
Dochucovadla a instantní pokrmy jsou 2 různé věci. A dochucovadla jsou velice široký pojem - kde končí součást pokrmu a začíná dochucení? Instantní jídla jsou dost stará věc - masové užívání třeba polévek z kostky anebo sušených vajec a podobně bylo armádní záležitostí, veřejnost to vzala za své později. A pouhý fakt že se jedná o instantní pokrm neznamená že jde o něco škodlivého. Problém je spíše v chemických náhražkách, stabilizátorech a barvivech.
P. Čech
Blogere Cuketko,
Uvědomte si, prosím, že v této zemi žije hodně lidí, kteří chtějí chutně, ale hlavně zdravě jíst. To s Vašimi chemickými dochucovadly nemohou. Ona výroba dochucovadel a jejich vnucování lidem není průvodním jevem doby, ale touhy po mamonu, získání peněz za každou cenu. Je mnoho lidí, kteří neváhají připravovat jídlo delší dobu a s přírodním kořením. Všelijakých náhražek mají dost.
M. Písecký
Vy jste opravdu mimo,
už ani nečtete článek, aby náhodou nenarušil vaše utkvělé představy o světě.
Blogger Cuketka kritizuje používání chemie a polotovarů bez rozmyslu, a to zejména v restauracích, kde by měli mít čas dělat věci poctivě.
Jinak instantní produkty se budou vyrábět, dokud po nich bude poptávka. Až bude každý dělat vývar poctivě několik hodin jako vy nebo já, pak bujóny v kostce v regálech neuvidíte. Stejně tak "mamonáři" přestanou vyrábět a prodávat auta, kšiltovky nebo pivo v okamžiku, kdy o ně nebude zájem.
M. Šemora
ilustrační foto..
Chvíli jsem váhal, proč jsou na ilustračním fotu tofu, pórek a shitake - ale je to zřejmé: nepřátelé výrobců dochucovadel.
M. Raabová
jak jsou dochucovadla závadná
to nevím, ale vím, že i špičkoví kuchaři užívají různé worcestry a jiné omáčky a jak už tady někdo psal, Asie by už musela vymřít na katar žaludku. A jsou zdraví jak rybičky. Jestliže má někdo přecitlivělý žaludek, pak by to měl řešit a ne si ztěžovat na to, že bylo jídlo plné dochucovadel. Prostě doma jezme na co máme čas a chuť a přestaňme už pořád žízením se blbostma