Diskuze
Věčný problém s espressem. Češi si dál objednávají 'piccolo', povzdechla si baristka
Děkujeme za pochopení.
J. Jurax
Češi mají problém s kafem
ale Moravané zřejmě ne, v článku se píše akorát o Češích :-)
C. Sangrail
Moravané jsou Češi
Čech = obyvatel České republiky, ledaže máte jiný návrh, např. používat elegantní útvary jako "Českorepubličan" nebo "Čech v státním smyslu"... Smiřte se s tím, že v jazyce mají slova mnohdy více významů, např. slovo "Čech" nebo, když jsme u toho, i slovo "jazyk".
C. Sangrail
Problém nejsou ti, kdo si objednávají "piccolo"
Problém nejsou ti, kdo si objednávají "piccolo" - protože to jsou ti, kteří chtějí správné espresso. Problém jsou ti, kdo si objednávají "espresso" nebo dokonce "preso" a chtějí "lungo", a druhý problém jsou kavárníci, kteří NUTÍ své mnohem lépe informované hosty, aby se uchylovali k pojmům jako "piccolo", protože jinak by si prostě neobjednali. Já v českých kavárnách vždy zdůrazňuji, že chci MALÉ espresso, a rovnou říkám "bez mléka". Stýská se mi v takových chvílích po Itálii, kde stačí říct "caffé" a dostanete opravdové espresso.
Š. Havrlíková
Příspěvky
Každý způsob přípravy kávy má své optimální standardy, díky nimž máte možnost z kávy získat maximum pozitivních složek a tím pádem ideální chuťový požitek. Je to podobné, jako když například pečete kuře a jednoduše víte, že nemá být nedopečené ani černé jako uhel, ale měkoučké, krásně dozlatova. Má to své důvody :-).
Barista, tedy ten, kdo se živí přípravou kávy by se měl umět s klientem domluvit tak, aby i při nepřesně specifikované objednávce ze strany zákazníka připravil nápoj, který zákazník chtěl, ačkoliv pro něj možná použil nepřesný název. K tomu je samozřejmě nezbytná komunikace a pomohlo by i sjednocené názvosloví na obou stranách pultu :-). Problémem je však často skutečnost, že je spotřebitel poučenější a má hlubší znalosti než člověk, který má přípravu nápojů z kávy jako profesní obživu.
Přeji vám vždy dobrou kávu :-). Š.H.
Největší problém Čechů
není v názvoslovi. Tady je snaha o to, aby vyslovení slova piccolo, bylo jako když si na veřejnosti stáhnete kalhoty. Jak se velmi snaži FCB Piccolo neexistuje. Na místě je osvěta. Ale těch co kávu připravují. Ve velké většině totiž za nic nestojí.
M. Middler
Re: Největší problém Čechů
Nene, naopak! Vina je na zákaznících, protože vypijí cokoliv a nikdy proti tomu nic nenamítají... Pokud někdo vaří kávu z přepálených/starých zrn, pak jí nechá týden naštusovanou v mlýnku a nakonec jí nechá v páce protéct 2dl vody, tak si zaslouží aby k němu nikdo na kávu nechodil... Po něčem takovém zůstane na jazyku povlak a pachuť, která vydrží pomalu do druhého dne...
S kafetem nemám žádný problém..
a ráno a v poledne mi doma mimořádně chutná..Není podle žádných sofistikovaných receptur, ale musí ho být pořádný hrnek a být teplé..Kávě zdar!
Sakrat, proc bych mel pit kafe podle mezinarodniho standartu
Chci kafe aby mi chutnalo a bylo ho dost, proste americky kafe, ctvrt litru s mlikem. A to v Praze ma jedine Starbucks. God bless Starbucks.Kafe z naprstku za 45 kc je zlodejna.
Re: Sakrat, proc bych mel pit kafe podle mezinarodniho standartu
Když vy ale vůbec nejste free, cool and in. Mimochodem, vypadá to, že bych mohla dostat zálohu na dopsání Josefa II, tak prosím držte palce!
Baristka?
Chacha, nána, která s vypětím všech duševních sil dokáže uvařit kafe. To bude něco jako kosmetička podlahových ploch, ne?
Re: Baristka?
A proc pit kafe z naprstku. Ne zbytecne se v Cesku rikalo poradnemu hrnku 'kafac". 20-30 ccm za 50kc, no, vychtnejte takovou zlodejnu. Ve stredu jsem se vratil z Prahy, jedine poradne kafe ma Starbucks.
Já si zase myslím,
že máme pít a jist, co nám chutná, v čem máme tradici. Já si například rád dám i českého "turka" z kvalitní a dobře vypražené kávy a zase nechápu, když někdo říká káva "instantu". Dobrým italským espressem taky nepohrdnu. Jinak říkám raději malá nebo velká káva a jsou mně z duše protivní ti rádoby "světáci" se všemi anglickými, italskými, francouzskými a dalšími názvy, a to zejména po týdenním pobytu v dané zemi.
M. Novakova
Www.piccoloexistuje.cz
Mame kavarnu v centru mesta,nasim zakaznikum radi uvarime piccolo,nebo kavu "a hodne vody",turka,proste to co si preji,a s chuti a radosti.souhlasim s p.Vladimirem....musim se usmivat,kolik se tu najednou vyrojilo baristu.a uplne nejvic se mi libi titul barista roku-to se takhle sejdou kamaradi .....a pak si s drzym čelem s kamaradem z redakce dovoluji hodnotit jine kavarny...tak to v nasem malem rybniku proste chodi.