Sobota 1. června 2024, svátek má Laura
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

1271 depeší z Prahy. Co tam je?

Česko

„Jedenácté září světové diplomacie“ nebo „světová diplomatická krize“ – taková označení zaznívala už před zveřejněním čtvrt milionu depeší diplomacie USA.

WASHINGTON/PRAHA Kolem 250 tisíc tajných depeší amerických diplomatů ze všech koutů světa, jež získal server WikiLeaks a které včera v noci začala zveřejňovat nejdůležitější světová média, jsou podle prvních komentářů jednou z největších pohrom, které kdy diplomacii USA postihly. Už z prvních úryvků, které se objevily na internetových portálech a v agenturách, je zřejmé, že vedle nelichotivých a důvěrných informací o světových politicích jsou mezi kompromitující materiály nejen o nevybíravých metodách americké diplomacie. Mezi dokumenty, které unikly, je i 1271 depeší z ambasády USA v Praze, stovky dokumentů z velvyslanectví v Bratislavě či v polské Varšavě. Polsko už zveřejnilo, že některé dokumenty se zřejmě budou týkat vyjednávání s USA o protiraketové základně.

Obsah depeší z Česka však zatím nebyl zveřejněn; server WikiLeaks včera čelil problémům způsobeným zřejmě neznámým hackerským útokem. Podle souhrnné statistiky, kterou zveřejnil web německého časopisu Spiegel, však miminálně stovka z „pražských depeší“ byla v režimu tajné či přísně tajné.

Vedle informací o postojích různých zemí k íránskému jadernému programu, kde Saúdská Arábie vyzývala k bombardování Íránu, či označení afghánského prezidenta Hamída Karzáího za paranoika, který žije konspiračními teoriemi, vyplývají z dokumentů ještě nepříjemnější informace. Například to, že Spojené státy sbíraly genetické vzorky generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna a špehovaly stálé představitele v Radě bezpečnosti OSN, včetně čísel jejich kreditních karet. Podobně měli američtí diplomaté za úkol získávat otisky prstů, vzorky DNA nebo skeny rohovek vůdců afrických států, uvádí na základě dokumentů z WikiLeaks britský deník The Guardian.

Italský list La Stampa zase na podkladě složky z americké ambasády ve Vatikánu popisuje pohled amerických diplomatů na volbu papeže v roce 2005. Velvyslanectví například psalo, že budoucí papež, kardinál Joseph Ratzinger, „byl koncem války povolán jako pomocník k baterii protileteckého dělostřelectva“. Ratzinger nebyl USA řazen mezi favority, a když byl zvolen, byl to podle listu „pro Američany šok“.

Něco o korupci v Česku?

Vdepeších, které mají být zveřejňovány serverem postupně a po jednotlivých tématech, mohou být ale ještě větší diplomatické bomby.

Například nelichotivé hodnocení působení britských vojáků v Afghánistánu, kompromitující materiály na člena britské královské rodiny či popis propojení špiček ruské politiky a mafie. V části týkající se Česka mohou být dokumenty hovořící o korupci, například při zbrojních zakázkách.

***

USA špehovaly generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna a představitele RB OSN

Diplomatické 11. září - Už první úryvky z tajných depeší velvyslanectví USA jsou šokující a skandální

Říjen 2009, ambasáda v Kábulu: AWK (Ahmed Wali Karzáí) je všeobecně znám jako korupčník a obchodník s narkotiky. My s ním ale musíme jednat jako s hlavou venkovské rady.

Leden 2006, konzulát v Dubaji: Všichni souhlasili s konzulem Abizaidem, že nový íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád budí dojem nevyrovnaného, bláznivého muže.

Leden 2010, ambasáda v Rijádu: Čína projevila zájem o přístup k energii. Saúdská Arábie je ochotná jí jej zajistit na oplátku za konkrétní kroky, které by zastavily Írán.

Září 2009, ambasáda v Tripolisu: Muammar Kaddáfí silně spoléhá na svou dlouholetou zdravotní sestru z Ukrajiny Galynu Kolotnytskou, která je popisována jako smyslná blondýna.

Duben 2008, ambasáda v Rijádu: Král Abdalláh často nabádal Spojené státy, aby zaútočily na Írán a ukončily tak jeho nukleární program. „Usekněte hadovi hlavu,“ řekl.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!